'Bryggens Bastion' vokser igen
Mens vi venter på nyt om det forliste Njals Tårn, sættes der igen gang i udviklingen af nabogrundene.
I København findes flere upopulære nybyggerier. Men få kan nok hamle op med Njals Tårn, der nu på femte år står helt stille.
I 2020 blev byggeriet af det 86 meter høje boligtårn med ét sat i stå, da det viste sig, at fundamentet var spækket med ulovlig genbrugsbeton.
Lige siden har det ufærdige betonhus stået tomt og akavet tilbage som en evig påmindelse om byggesjusk og forliste storskala-idéer.
Men højhuset er faktisk blot en mindre del af et større kvarter der er ved at rejse sig her på det nordlige Amager — et kvarter der ligesom Njals Tårn dog har været gået lidt i stå.
Nu kommer der dog igen gang i udviklingen af 'Bryggens Bastion', som er navnet på området, der består af 10 store byggerier og flere grønne byrum.
Nu tre ledige byggegrunde tilbage
Bryggens Bastion mangler stadig fire byggerier og en bypark, men i den forgangne uge lød det, at udvikleren Domis nu vil sætte gang i det første byggeri — og dermed i færdiggørelsen af kvarteret.
På det såkaldte byggefelt 'C' vil gravkøerne snart gå i jorden og begynde at rejse en karré med i alt 176 lejligheder i op til otte etagers højde.
Den lukkede karré vil indeholde i alt omkring 11.000 m2 boliger.
I de oprindelige skitser til byggeriet — der er tegnet af Arkitema — var facaden beklædt med brunlige teglsten, sådan som vi ser det på uendeligt mange københavnske nybyggerier i disse år.
Om dén brune trend er ved at gå lidt i sig selv, tør vi ikke konkludere på endnu. Men det opdaterede og justerede design af byggeriet er nu beklædt med flaskegrønne facadeplader og ikke brune mursten.
Som resten af Bryggens Bastion bliver det nye byggeri opført langs et landskabeligt, øst-vestgående strøg, der leder hele vejen gennem mini-kvarteret og dets 10 byggerier — når det en dag er helt færdigt.
Det efterlader os altså med yderligere tre byggefelter, der endnu mangler at blive sat i gang — hvoraf to også bliver karrébebyggelser.
På det sidste byggefeltfelt er planen, at kvarterets 2. højhus vil rejse sig — og at det faktisk bliver højere end Njals Tårn.
Lokalplanen indeholder nemlig et hus på 99 meter — eller omtrent det samme som Bohrs Tårn i Carlsbergbyen og altså 13 meter højere end Njals Tårn.
Arkitema slog allerede stregerne til højhuset tilbage i 2015, men det er alt andet end umuligt, at designet vil blive justeret, inden man går i jorden.
Indtil videre er planen dog fortsat at opføre et af Københavns højeste boligbyggerier, der altså snuser til 100 meter og dermed kun vil være overgået af tre i Carlsbergbyen og af Domus Vista på Frederiksberg.
Hvornår de sidste to karréer og højhuset kommer i gang er endnu uvist. Men udvikleren Domis erklærede i denne uge, at man har til hensigt også at rejse disse tre byggerier.
Det endelige resultat på alle tre kan dog altså godt adskille sig fra de tegninger, der oprindeligt blev lagt frem.
En grund med en længere historie
Den store plan for Njalsgade-grunden — lige i krydsfeltet mellem Islands Brygge, Ørestad Nord og Sundby — tog sin start omkring 2009, hvor den velkendte tegnestue BIG tegnede et futuristisk forslag med ni pyramideformede bygningsbjerge.
Det blev dog siden erstattet af en for mange mere spiselig helhedsplan af tegnestuerne Arkitema og Tredje Natur med otte karréer, to højhuse og en bypark.
De første fem karréer og — næsten — et højhus er siden blevet opført. Men som bekendt gik der grus i maskineriet under opførelsen af det Entasis-tegnede højhus Njals Tårn.
I februar 2020 modtog Københavns Kommune nemlig et anonymt tip om seriøse problemer med betonbundpladen under højhusbyggeriet.
Konstruktionen var af langt ringere kvalitet end lovet af entreprenøren og havde derfor ikke den styrke som lå til grund for byggetilladelsen. Og som om det ikke var nok, var den samme beton også brugt til alle bærende betonkonstruktioner i højhuset.
Siden tog kommunen konsekvensen og standsede byggeriet med et såkaldt 'byggestop'. Risikoen og frygten for et kollaps var for stor.
Sidst vi bragte nyt fra det afbrudte højhus fortalte vi, at arbejdet med at forstærke selve betonfundamentet var afsluttet, men at den øvrige del af bygningen fortsat er underlagt ordren fra 2020 om at standse arbejdet.
Fra Teknik- og Miljøorvaltningen lød det dengang, at de var "i tæt dialog med ansøger" om fremdrift i sagen. Det var i marts, og her mod årets slutning er der stadig ikke synlig fremdrift i tårnet.
En kommunal status fra november afslører dog, at den afgørende rapport om bygningens tilstand endelig er afsluttet — og at den skulle være på vej til Københavns Kommune. Når den er modtaget, vil det blive besluttet, hvad der skal ske — f.eks. om byggeriet kan fortsætte fra det nuværende udgangspunkt, eller om der skal laves yderligere forstærkninger.
Men det ufærdige og lidt dystre Njals Tårn får altså meget snart selskab af mere nybyggeri på byggefelt C.
Hvornår kvarterets bypark bliver anlagt er mere uvist. Arealet lige ved Ørestads Boulevard var engang militært område og skal efter lokalplanen blive til et "rekreativt grønt område, som indbyder til ophold" — med respekt for de rester af et voldanlæg og et batteri til Københavns forsvar, som man stadig kan se i dag.
I dag er arealet mest af alt en lidt træt græsplæne ved tilkørselsvejen til Ørestad.
Få adgang som medlem eller abonnent
Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.
Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.
Allerede medlem? Log ind her!