pixel

Bjergside-legeplads og robotparkering i BLOX

Ekstraudstyret er klar omkring multihuset på havnefronten.

bjerget legeplads blox

Efter præcis fem års omdiskuteret blok-byggeri på (og henover) Christians Brygge åbner BLOX for offentligheden den første weekend i maj.

Kort
BLOX

Men københavnerne er allerede begyndt at indtage den store grøntonede bygnings færdiggjorte udeområder, hvor en kajpromenade, et lille torv og en af byens mere usædvanlige legepladser er vigtige elementer i BLOX-missionen: At gøre hele det lidt isolerede havnefrontsområde mellem Langebro og Den Sorte Diamant levende og brugt at folk i alle aldre fra morgen til aften.

Legepladsen fylder næsten lige så meget i højden som i længden, den er nemlig bygget sammen med BLOX på hjørnet af Vester Voldgade og nyanlagte Bryghuspladsen, hvor den som en bred trappe når helt op til de grønne vinduer i 1. sals højde.

Når nu BLOX med Dansk Arkitektur Centers udstillinger og aktiviteter i centrum skal være Københavns nye multifunktionelle samlingspunkt for design, arkitektur og byggeri, så må børnenes domæner jo nødvendigvis også tage innovative former.

Spørger man Magasinet KBH's små medbragte eksperter, så leger man rigtig godt på sådan noget moderne arkitektur-noget. Trappetribunen kaldes bjerget, og de skridgummibelagte stålafsatser varieres hele vejen mod toppen af indlagte rutsjebaner og kravlenet. Samtidig fungerer bjergsiden også som tag på hulen nedenunder, der altså er delvist i ly og mest for de mindste med sine store fuglerede-gynger og en meget lang sandkasse.

Øverst på bjerget ligger et boldbur med kunstgræsunderlag og nede i gadehøjde endnu et lille boldbur sammen med et vertikalt klatrestativ sat sammen af bikube-lignende celler, der når lige så højt op som bjergsiden.

Meyers og løbebånd med havneudsigt

Ligesom hovedbygningen er legepladsen designet af det hollandske stjernenavn Rem Koolhaas og OMA, der til udeområderne dog har fået lokal forstærkning fra landskabsarkitekterne Kragh & Berglund samt 1:1 landskab.

Som med resten er det Realdanias fondskasse, der har betalt, men legepladsen drives fremover af Københavns Kommune, og de lokale institutioner har køkken, toilet og opmagasineringsrum nede i hulen.

Bryghuspladsen ligger mellem BLOX og lave gule Fæstningens Materialgård fra 1700-tallet. I den modsatte ende end legepladsen er betonflise-belægningen brudt op af lidt spæde græspletter og purunge træer foruden et par soppebassiner, der afventer varmere tider.

Det er også her, at udeserveringen fra multihusets store restaurant og café snart breder sig. BLOX EATS besætter to etager på hjørnet bestyret af Meyers.

Videre rundt om bygningen kan man fortsætte på fortovet ind gennem BLOX langs Christians Brygges vejbane, eller tage træplanke-promenaden på kajsiden. Her er husets fitness-center åbnet med en udsigt til havneløbet, der kan få selv de mest magelige typer til at overveje et medlemskab.

Robotten klarer parkeringen

Åbnet er også parkeringskælderen i BLOX, som naturligvis ikke bare kan være en almindelig parkeringskælder. I det fuldautomatiske p-anlæg slipper man for selv at lede efter en plads, for den klarer robotten.

Der er nedkørsel fra Vester Voldgade, i sikker afstand fra legepladsen, til en stribe elevatorkabiner. Her efterlades bilen og sænkes ned i dybet, hvor robotelevatoren selv finder en ledig hylde til den på en af de fire underjordiske etager.

Det skulle eftersigende tage ét minut at aflevere sit køretøj og to minutter at hente det igen. Det døgnåbne anlæg har plads til 350 biler og er altid bemandet.

Mest læste

relaterede
artikler

Nordhavns første legeplads og første motionsfaciliteter ligger på taget af Nordhavns første parkeringshus.

relaterede
visioner

tegnestuevision
København
Byens parkeringspladser udnyttet til midlertidige studieboliger – uden at fjerne bilerne.

seneste
byens liv

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling