pixel

Frederiksberg får ny, kompakt park

Stregerne er slået til parken i Frederiksbergs nye campus-område, hvor der skal være plads til meget på ganske lidt plads — også en sø.

bycampus, skybrudspark, luftfoto

På grænsen mellem Frederiksberg og Københavns Kommune er det gamle Landbohøjskole-område i fuld gang med at blive omdannet til et helt nyt campus-kvarter.

Her langs cykelruten 'Den Grønne Sti' vil kollegier, familieboliger og et nyt skolekompleks alt sammen være at finde mod slutningen af året.

Og også en ny park til de lokale — og alle andre — er på programmet. 

Sø og skatere

Frederiksbergs nyeste park bliver ikke stor, men formår alligevel at få plads til mange funktioner på det 1.400 m2 lille område. 

Her kommer både tæt buskads, et snoet stisystem, en lille sø og en skaterbane — og parken bijobber desuden som regnvandsbassin. Når regnen falder over København, kan op mod 1.000 m3 vand nemlig ledes fra de nærliggende områder ind til parken, hvor underjordiske magasiner kan sikre en gradvis udledning i byens kloakker. 

Og når der er decideret skybrud, ledes vandet fra det omkringlæggende terræn ind i parkens sø.

Når det ikke regner, kan parken bruges til afslapning og aktivitet af både naboerne, områdets mange skoler og gæster udefra, der måske skal have et hvil på cykelruten, der suser lige forbi parken.

Langs stierne bliver der mulighed for ophold på sidetrin i terrænet, der skråner ned mod søen, mens et trædæk giver opholdsmulighed direkte ud til søen.

Idrætshal venter på sidelinjen

Øst for parken rykker et midlertidigt parkareal ind, der engang skal bebygges. Grunden var oprindeligt reserveret til en ny, kommunal idrætshal, men den blev sat i bero på Frederiksbergs budgetaftale for 2023.

I stedet skal her i første omgang være en offentlig græsplæne til idræt, boldspil og leg. Hvis idrætshals-projektet i fremtiden genoptages, kan den midlertidige park siden inddrages igen.

Der er afsat henholdsvis 9 mio. kr. til anlæg af skybrudsparken, 3 mio. kr. til det midlertidige parkareal og 1,3 mio. kr. til skaterfaciliteterne.

På Frederiksberg Rådhus besluttede politikerne for nyligt, at parken skal have flere "fællesskabsorienterede bænke" og at skaterområdet skal være større end i de aktuelle planer.

Men når de detaljer efter planen er kommet på plads til november, kan man sætte gang i den mere detaljerede 'projektering' af parken, hvor enhver detalje listes op og tegnes ind, så man kan bede en entreprenør om at lave arbejedet.  

Arbejdet med at anlægge parken ventes sat i gang til maj næste år — og der er planlagt åbning præcis et år senere, i maj 2026.

Del af 'Rolighedsvej Bycampus'

Nord og syd for den nye park er kollegieboliger og en helt ny skole blevet opført, mens hjørnet mod Åboulevard og Bülowsvej nu optages af boliger til unge forskere og iværksættere.

Mod øst vil der blive plads til et mindre antal familieboliger, og så skal både beboere og gæster altså kunne mødes i den nye park — og forhåbentlig også i den planlagte idrætshal, som lige nu lader vente på sig.

Byggeriet mod Åboulevarden bliver med op til otte etager og 32 meter den mest massive del af den lille bydel, der stort set bliver bilfri. 

Ud over at skærme områdets indre mod støj fra den meget trafikerede vej, skal det huse ikke mindre end 740 nye boliger — heraf mange ét-værelses kollegieboliger til de mange studerende, der kæmper med at finde et sted at bo i deres studietid.

Størstedelen af campus-området ventes færdigt i år, men byggeriet foregår i etaper, så enkelte elementer vil først dukke op i de kommende år — heriblandt altså skybrudsparken og den, måske, kommende idrætshal.

Det er arkitekterne hos LYTT, der står for at designe den nye park.  

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

Efter kritik besluttede politikerne sig i 11. time for ikke at sætte gang i ny indretning af Hans Tavsens Park. I stedet skal planen på ny diskuteres med de lokale.

relaterede
visioner

læservision
Vesterbro
Godsbaneterrænet omdannet til Vesterbros nye grønne hjerte.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling