pixel

Stor 'klimahave' får ny chance efter P-hindring

Grønjords­kollegiets planer om at erstatte 38 P-pladser med grønt blev bremset af kommunale regler — nu er både hjælpende hånd og nyt fælleshus på vej.

Klimahave Grønjordskollegiet

Det virkede som en åbenlyst god idé, da Grønjordskollegiet i første halvdel af 2023 fremlagde planerne om at erstatte 38 parkeringspladser med en grøn klimahave.

Kollegiet lige syd for DR-Byen har i alt 170 P-pladser til de omkring 1.000 beboere. Det er langt flere, end der i dag er krav om at anlægge ved nye kollegiebyggerier — og langt flere end kollegiets studerende reelt har brug for.

Idéen var faktisk så åbenlyst god, at nærmest ingen af kollegiets beboere havde nogen indvendinger mod at erstatte asfalt med grønne planter. Og blandt andre Villum Fonden og Nordea-fonden stillede beredvilligt op med over seks millioner kroner til at føre projektet ud i livet.

I foråret 2024 viste det sig imidlertid, at den kommunale parkeringspolitik stod i vejen for planerne, og siden har projektet stået i stampe.

Men nu ser der endelig ud til at være hjælp på vej fra politisk hold.

Da bilerne regerede

Da Grønjordskollegiet blev bygget i 1969-1970, blev privatbilisme stadig set som det store dyr i åbenbaringen, og det var derfor indlysende, at selv studerende skulle have mulighed for at parkere deres bil foran hoveddøren.

I dag er kravet for kollegiebyggeri dog, at der skal anlægges én P-plads pr. 857 kvadratmeter etageareal. Hvis Grønjordskollegiet blev bygget i dag, skulle der med andre ord kun anlægges 36 parkeringspladser — 134 færre end kollegiet har i dag.

Kollegiets bestyrelsesformand fortalte da også til Magasinet KBH sidste forår, at man i dag udlejer 60-70 af P-pladserne til private virksomheder i nærheden — og at der stadig er rigeligt med pladser til at opfylde beboernes behov.

Skulle finde erstatningspladser

Ikke desto mindre var det altså den planlagte nedlæggelse af 38 P-pladser, som endte med at stikke en foreløbig kæp i hjulet på projektet.

Kort sagt er antallet af P-pladser fastlagt i den oprindelige byggetilladelse for kollegiet. Og ifølge de aktuelle politiske forlig på parkeringsområdet, kan forvaltningen ikke nedlægge P-pladser, medmindre det er ‘godkendt politisk, eller en forvaltningsmæssig forpligtelse’, som det hed i et såkaldt 'mangelbrev' sendt til kollegiets bestyrelse i maj 2024. 

Med andre ord skulle kollegiet udpege, hvor der kunne anlægges 38 erstatnings-parkeringspladser, før projektet kunne føres ud i livet.

Og dermed tegnede hele projektet til at blive omsonst, fordi man ville blive nødt til nedlægge nogle af kollegiets andre grønne områder, hvis klimahaven skulle blive til noget.

Mere nutidig parkeringsnorm 

Men nu ser der altså ud til at være en politisk løsning på vej. Sidste sommer foreslog Enhedslisten, at man pålagde embedsværket at udarbejde et lokalplanstillæg, der gjorde det muligt at bringe parkeringsnormen for Grønjordskollegiet ned til nutidens standard — altså én P-plads pr. 857 etagemeter.

Alle partier i Teknik- og Miljøudvalget bakkede op om forslaget — også normalt meget parkeringsvenlige Konservative — og nu er lokalplantillægget så klar til at blive politisk behandlet i næste uge.

Da et samlet udvalg altså stod bag det oprindelige forslag, er der særdeles stor chance for, at det bliver endeligt godkendt, og at Grønjordskollegiet snart kan sætte gang i anlæggelsen af klimahaven.

Og ikke nok med det. Hvis lokalplanstillægget vedtages, giver det mulighed for på længere sigt at nedlægge endnu flere af kollegiets parkeringspladser. Og dermed er vejen banet for at realisere flere dele af den store visionsplan for Grønjordskollegiet, som klimahaven blot er første del af.

Store visioner for kollegiet

Visionsplanen er udviklet med input fra kollegiets beboere, og målet er at gøre Grønjordskollegiet til Danmarks grønneste.

Udover klimahaven omfatter planen blandt andet nyttehaver til beboerne, en rosenhave, et areal til idræt, fitness og andre aktiviteter, samt dedikerede områder, hvor beboerne kan sidde med næsen i studiebøgerne under åben himmel. 

Derudover har man også visioner om at få opført et nyt byggeri i kollegieområdet nordøstlige hjørne med private boliger og kommercielle aktiviteter i stueetagen. Og en rækkehuslænge med boliger til kollegiets familier samt gæsteboliger er også en del af idébanken.

Men i første omgang er den eneste konkrete del af projektet altså klimahaven, som nu endelig ser ud til at kunne blive realiseret.

Haven skal anlægges i den nordlige del af kollegieområdet ud til Grønjordsvej med Nordeas danske hovedsæde og DMJX’ nye campus på den modsatte side.

Klimahaven skal blandt andet rumme regnvandsbassiner, et drivhus med spisesal og små urbane studiesteder. Det hele skal efter planen gennemskæres af stier af træplanker.  

Og netop som der lød gode nyheder fra rådhuset, modtog kollegiet endnu mere godt nyt. Den 9. januar meddelte A.P. Møllerfonden at man har støttet kollegiet med 10 mio. kroner — penge der skal bruges til at bygge en administrationsbygning tæt ved P-pladser om til et nyt fællehus til beboerne.

Her skal de studerende kunne mødes til møder og arrangementer — og der skal være plads til kollegiets forskellige foreninger.     

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling