Expats: De 5 værste i København
Illustrator satte sig for at undersøge, hvilke af hovedstadens byggerier, der var mindst populære blandt herboende udlændinge.
Hvilke københavnske byggerier er mindst populære blandt de mange udlændinge, der har gjort Danmarks hovedstad til deres hjem?
Dét satte den herboende, bulgarske designer og illustrator Radostina Kazakova sig for at undersøge.
Og resultatet offentliggjorde hun for nylig i Facebook-gruppen 'Expats in Copenhagen', der har knap 78.000 medlemmer — et godt tegn på, at København har udviklet sig en kosmopolitisk storby.
Kazakova har boet i Danmark i 15 år, og de seneste fem har hun blandt andet arbejdet med en serie af postkort og plakater fra Danmark, som hun sælger på sin dertil indrettede hjemmeside, forindet.com.
Temaerne er generelt ganske gentretypiske — tegnet i Kazakovas egen stil: som f.eks. 'sommer', 'efterår', 'hygge', 'cykler' og Københavns bydele.
For nylig satte hun sig dog for at lave et mere utraditionelt kort der viste 'Copenhagen Architecture' — vel at mærke fra den tunge ende af skalaen:
"What are in your opinion some of the ugliest buildings in Copenhagen?" spurgte hun medlemmerne af expatgruppen. Og de fem byggerier der endte med at finde vej til det nu færdige postkort kommer alle fra den moderne del af byen.
Kaktusdystopi
"Byer bliver mere og mere dystopiske," siger Kazakova til Magasinet KBH. "De bliver mere uindbydende og deprimerende."
Særligt ét byggeri er for Kazakva et eksempel på den trend. Og den endte også på det postkort, som hun nu har designet og trykt:
"For mig er tendensen bedst eksemplificeret af Kaktustårnene," siger hun og fortsætter:
"Det handler ikke kun om den afskrækkende facade — æstetik er subjektiv. Baseret på hvad jeg har læst om bygningen, ser det ikke ud til være et sted der er designet til at være et hjem. Materialerne er billige og lav kvalitet, og 'lejlighedernes' layout er mareridtsagtig."
Kazakova uddyber:
"Vi kan godt lide at brokke os over at bo i kedelige grå kasser, men jeg synes ikke, svaret er deprimerende trekanter and trapezer som er umulige at møblere, og hvor der bliver spildt plads. Lejlighederne er bittesmå og koster 11.000 om måneden, selv om de mangler faciliteter."
"Hate at first sight"
Udover Kaktustårnene inspirerede ét andet byggeri Kazakova til at sætte gang i sit lille projekt: Papirøen.
"It was hate at first sight", siger hun om både BIGs kaktustårne og COBEs boliger på øen over for Skuespilhuset.
De øvrige tre byggerier, der har fået "æren" at optræde på Kazakovas postkort er Blox, Bella Sky i Ørestad, og Royal Hotel.
"Arne Jacobsen can do no wrong" står der ved illustrationen af Royal Hotel — med henvisning til, at man i Danmark nemt går galt i byen, hvis man tillader sig at kritisere byggerier af Arne Jacobsen, selv om de stammer fra en ofte kritiseret epoke i arkitekturen, modernismen, og selv om flere af dem var genstand for massiv kritik, da de blev opført.
Royal Hotel blev for nyligt fredet — ligesom Nationalbanken blev det i 2009, som Danmarks yngste byggeri.
Og Bella Sky i Ørestad ledsages af 'Big Brick Energy' med henvsining til ... den må læseren selv slå op.
Kazakova forklarer, at den lille "Top-5" ikke er blevet til ved en større, kvantitativ indsamling af data:
"Den endelige beslutning var mest baseret på intuition og personlig preference, men den generelle popularitet — eller mangel på samme — var bestemt en faktor. Jeg ønskede, at kortet skulle tale til andre, så jeg lavede en del research omkring, hvad der ville ræsonnere hos folk: Jeg spurgte på Facebook, læste tråde på Reddit, en række artikler og forskellige tråde på de sociale medier."
Kazakova forklarer, at hun selv er fan af mere klassisk arkitektur — med mere sans for detaljen.
Og så er hun mest begejstret for "gamle" byer, der har mere "varme og personlighed, flere farver og detaljer, flere organiske former, mere grønt — og en mere menneskelig skala".
"Den følelse er måske sværere at genskabe i større byer — det forstår jeg godt. Men jeg ville stadig stræbe efter, hvis jeg var byplanlægger," siger hun.
Postkortet med den stygge arkitektur kan erhverves her for 25 kroner — men i skrivende stund er der kun fire tilbage.
Få adgang som medlem eller abonnent
Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.
Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.
Allerede medlem? Log ind her!
Hvorfor altid spørge efter, hvad der grimmest.. Hvad med at spørge efter, hvad der er kønnest...?
Det er er der da en hel del mere positiv energi i... ;-)
Utrolig dårlig artikel.
Hvad skal jeg bruge den til?Hvorfor bringer I en artikel om en mere eller mindre tilfældig kvinde, som har brugt sin kostbare tid på at tegne postkort med - hvad hun synes er - grimme bygninger i København?
Hvad er formålet med artiklen? Den virker unødvendig negativ og uden nogen form for substans - andet en at I sikkert hjælper hende med at få solgt et par "HATE AT FIRST SIGHT" portkort.