Dystopisk 60'er byggeri blev til KB32
Københavns tidligere måske mest sørgelige, arkitektoniske indslag vinder pris for sin renovering.
Det var måske dét byggeri i København der bedst evnede at sende ens sjæl på rejse til en dystopisk fremtid fanget i en forladt, post-nuklear, sovjetrussisk provinshovedstad. Hvor kun kragernes halvkvalte skrål kunne høres bag den fygende polarvind, der skubbede forlængst døde mælkebøtter hen over P-pladsens asfalt.
Men dét er det ikke mere — i hvert fald ikke hvis man spørger firmaet Nohrcon, der til daglig udbyder kurser for især byggebranchen. Her har man nemlig kåret 'KB32' til 'Årets Kontorbyggeri i 2022'.
KB32 er nok bedre kendt som DSB's tidligere godsterminal på Kalvebod Brygge — opført i beton i 1967.
I en lang årrække bidrog terminalen med arkitektonisk armod til de mange forbipasserende bilister, men i 2020 satte man gang i en større ansigtsløftning af byggeriet.
Resultatet har man kunnet se på siden sidste år, og det er formentlig ikke kun Nohrcon — men også de mange forbipasserende — der sætter pris på forandringerne.
Hos Nohrcon er man i hvert fald ikke i tvivl og siger i forbindelse med prisen, at det nye KB32 er "en vaskeægte magtdemonstration af en totalrenovering — og synliggørelse af det kæmpe potentiale, der ligger i den eksisterende bygningsmasse."
Mat og mere mønster
Bygningens indre er blevet strippet fuldstændig og blevet erstattet af moderne kontorlokaler, hvor noget af det industrielle udtryk er bevaret.
Synlige betonspær i loftet er kombineret med brede træplanker på gulvet, og vægge der enten er hvidmalede eller af glas får med mellemrum et mere råt modspil af sortmalede metalpaneler.
Den almindelige københavner vil dog nok mest glæde sig over de udvendige forandringer.
Hvor den gamle godsterminal bød på en kaotisk blanding af 60'er-beton og vinduer i mange forskellige størrelser og konstellationer, er der i den nye version blevet strammet gevaldigt op.
Facaden er nu domineret af et stringent vinduesmønster omgivet af en beklædning i mat, pulvelakeret aluminium.
Om det 180 meter lange hus er blevet decideret kønt, må læseren selv vurdere. Men det er i hvert fald betydeligt mere velfriseret, end det har været i mange år.
Indenfor har Rigsarkivet og Kammeradvokaten taget plads i den nyrenoverede bygning, der i dag er ejet af det svenske ejendomsselskab Klövern.
Få adgang som medlem eller abonnent
Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.
Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.
Allerede medlem? Log ind her!
Og et svensk ejendomsfirma ejer dele af det danske Rigsarkiv! Jeg synes, at staten skulle eje det hus.