Pjerrot skal styre fodgængerfelter ved Tivoli
Tivoli introducerer alternative lyssignaler i Københavns fodgængerovergange — og kommer måske til at starte en tendens?
Få lærdomme fra barndommen sidder så fasttømret, som hvornår man må gå over vejen.
"Vi kan se en rød mand, der står og venter. Vi kan se en grøn mand, så må vi gå", lød det i én af mange ørehængere fra Børnenes Trafikklub, som man måske husker, hvis man som overtegnede er fra slutfirserne.
Siden bliver man voksen og erfarer, at regler kan gradbøjes, men den røde og grønne mand er stadig universelle symboler, hvis betydning er svær at tage fejl af.
Men behøver det altid være de samme to mænd, der anviser fodgænger-etik?
Er det grafisk muligt at eksperimentere med symbolerne, uden trafiksikkerheden står på spil — for eksempel med henvisninger til et steds kulturelle betydning?
Rød-grøn Pjerrot i to-årigt forsøg
Det mener man hos Tivoli, der ved to fodgængerfelter foran haven er klar til et eksperiment.
Her bliver forlystelsesparkens hvide maskot Pjerrot nu indsat til at anvise trafikken i fodgængerfelternes lyssignal — i første omgang i en forsøgsperiode på to år.
Københavns Kommunes politikere er med på idéen og har netop, ja, givet grønt lys.
Nu mangler blot Vejdirektoratets og Politiets endelige godkendelse, og så kan det forholdsvis overskuelige arbejde med at skifte linserne i de to lyskryds ellers gå i gang.
Da Københavns Kommune endnu ikke har andre erfaringer at trække på med alternative lyssignaler, har man altså i første omgang besluttet, at begrænse ordningen til et to-årigt forsøg. Men kan Pjerrot styre trafikken ligeså godt som sin mere anonyme kollega i resten af byens trafiklys, kan perioden blive forlænget.
Om Pjerrot-lyset ved Vesterbrogade ender med at holde i mange år, er dog uvist. Hvis de fremskredne planer om et stort, grønt bytorv foran Tivoli bliver realiseret, vil fodgængerfeltet formentlig blive overflødiggjort.
Hvad med Columbine?
Som bekendt optræder Pjerrot ikke alene i Pantomime-teatret, men oftest i selskab med Columbine og Harlekin.
Ved behandlingen i Københavns Kommunes foreslog Enhedslisten, SF og Alternativet derfor Tivoli at overveje, om Columbine kunne anvendes til "stå", mens Pjerrot kunne "gå".
Om Tivoli tager idéen til efterretning vides endnu ikke, men med velsignelse fra de sidste to instanser, kan forsøget starte op allerede her i november.
Det bliver dog ikke det første alternative fodgængerlys herhjemme.
I Odense har Vejdirektoratet tidligere givet dispensation til et H.C. Andersen-lyskryds, og det samme gjorde man sidste år i Århus med 17 vikinge-lyskryds, der markerer byens betydelige vikinge-fortid.
Og så er det jo svært ikke at lade fantasien løbe lidt løbsk i København.
Ved det kommende Statens Naturhistoriske Museum kunne røde og grønne dinosaurer vække opsigt i fodgængerfeltet.
Foran Parkens lyskryds kunne en afventende rød fodboldspiller stå, mens en driblende grøn kunne spurte afsted.
Og foran Zoologisk Haves indgang kunne man have et panda-lys med en doven rød panda — og en luntende grøn én.
Vi lader det være op til læseren, om dét er en god idé. Men fra Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning side lyder det i al fald, at man fortsat er åben for øvrige ansøgninger til alternative lyssignaler, og at de efterfølgende vil blive fremlagt for beslutningstagerne på rådhuset.
Få adgang som medlem eller abonnent
Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.
Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.
Allerede medlem? Log ind her!