Halvdelen af Carlsberg Byen er solgt
Kranerne står ikke stille i Carlsberg Byen, som stadig har omkring tre år til målstregen. De sidste boliger er nu kommet på markedet — og der er forskel på populariteten.
I Carlsberg Byen kan man nu berette, at alle bydelens mange, nye boliger er udbudt til salg — både de færdige og dem der stadig er på vej.
Med andre ord bliver der ikke sendt flere, nye boliger ud til byens ejendomsmæglere — ikke i denne omgang, i hvert fald.
Når bydelen står helt færdig i 2024 vil den have bidraget til København med omkring 2.600 nye ejerboliger og 600 nye almene boliger.
Pr. 15. maj 2021 er kun cirka 1.300 af ejerboligerne dog solgt, så med lidt hurtig hovedregning er halvdelen af Carlsberg-byen altså fortsat usolgt.
Mange flere er dog reserverede, så i øjeblikket venter kun de sidste godt 250 boliger på en køber der vil reservere eller underskrive købskontrakt med det samme. Når de er væk, vil man gå forgæves på Boligsiden, hvis man gerne vil bo på det gamle bryggeriområde.
Selv i udskældte Bohrs Tårn, hvor salget er skredet lidt langsomt frem, er kun to lejligheder tilbage — den ene på næstøverste etage hvor 163 nye bruttokvadratmeter koster 12 millioner kr.
De seneste tre tilkomne på markedet er Brygmester Hus, Rothe Hus og Kjeldahl Hus, hvor man nu kan købe sig en ejerbolig, hvis formue og bankrådgiver tillader det.
Med dem er alle ejerboliger altså sat til salg på Carlsberg, og vi tager her et kig på de tre sidste købsmuligheder i postnummer 1799.
Rothe Hus har udsigt til J.C. Jacobsens Have
Det kuperede terræn i J.C. Jacobsens Have gemmer på 75 forskellige plantearter. Bakkerne er skabt af alt det overskudsjord, man i sin tid udgravede for at anlægge Carlsberg Byens store kældersystem.
Rothe Hus er opkaldt efter Rudolph Rothe — den landskabsarkitekt, der sammen med J.C. Jacobsen skabte den engelsk inspirerede have.
Bygningen ligger i første parket direkte ud til haven, og beboerne får dermed glæden af at kunne bruge den som deres egen, store ‘forhave’.
På den anden side af huset ligger 'Fadet' — et af bydelens i alt 25 mindre byrum og haver, hvor beboerne skal kunne mødes.
Rothe Hus rummer boliger fra 63 op til 156 kvadratmeter, og i flere af dem er den store terrænforskel på Valby Bakke udnyttet arkitektonisk, så der f.eks. er en hems eller ekstra højt til loftet i nogle rum.
Bygningen er et længehus tegnet af Vilhelm Lauritzen Arkitekter og bliver beklædt med teglsten i lyse sandfarver, der refererer til Mineralvandsfabrikken og Forskerboligerne, der ligger ganske tæt ved.
Murværket er udsmykket med mønstre der skal skal spejle bryggeriets kendte symboler som humle, krone, firkløver og stjerne — og skabe noget spil i facaden.
Rothe Hus har været på markedet i ganske kort tid, men adgangen til det grønne er tydeligvis populær. Kun 7 boliger ud af de i alt 65 er fortsat ledige.
Brygmester Hus bor ved historien
Brygmester Hus får besøgscenteret 'Visit Carlsberg' som nærmeste nabo i det sydvestlige hjørne af Carlsberg Byen. Besøgscenteret er for tiden lukket for at blive gennemgribende moderniseret, men skal senere genopstå som bydelens attraktion.
De nye beboere i Brygmester Hus vil til den anden side få den ikoniske 'Rød Lagerbygning' som nabo. Den er også i gang med en omfattende omygning og vil genopstå som moderne kontorer pakket ind i næsten 150 år gamle teglsten og en ny overbygning i glas.
Brygmester Hus er godt på vej op og er en klassisk karréstruktur med en grøn gård. Som med de fleste andre byggerier i dag er konstruktionen i beton, men den bliver til sidst beklædt med en brunlig teglstensfacade med en let varieret kulør der skal matche omgivelserne.
Byggeriet får 54 boliger fra 46 til 131 m2 der alle vil være indflytningsklar i slutningen af 2021. Alle lejligheder har — som man ser det i de fleste nybyggerkvarterer — altan, fransk altan eller tagterasse.
Ejendommen får også en fælles tagterrasse som socialt omdrejningspunkt. I den nordlige længe vil en daginstitution med legeplads få plads.
Beliggenheden i historiske omgivelser med mange fredede bygninger som nabo har også gjort Brygmester Hus populært. Efter kort tid på markedet er kun 7 af 53 boliger ledige.
Kjeldahl Hus kigger på Mineralvandsfabrikken
Længehuset Kjeldahl Hus — tegnet af Entasis — ligger lige overfor den fredede, men nyrenoverede Mineralvandsfabrik fra 1920’ene, der indtil renoveringen i mange år husede Dansehallerne.
Entasis står også bag Carlsberg Byens overordnede helhedsplan fra 2007.
Kjeldahl Hus er opkaldt efter kemikeren Johan Kjeldahl, som J.C. Jacobsen ansatte som laboratoriechef i 1849.
Byggeriet bliver nabo til 'Humlepladsen' — en lille pladsdannelse blandt adskillige nybyggerier i denne del af Carlsberg.
Mere prominent bliver dog nok naboskabet til Vogelius Tårn, der med sine 80 meters højde vil blive en dominerende del af gadebilledet. Byggeriet af Vogelius Tårn er netop nået op i fuld højde, og husets facade vil snart begynde at kravle op ad den indre betonkonstruktion.
Udsigt er tydeligvis også populært, for kun 12 af Vogelius Tårns 100 lejligheder er p.t. ledige, selv om man først vil kunne flytte ind i april 2022.
Imellem netop Kjeldahls Hus og Vogelius Tårn skal passagen 'Flaskehalsen' løbe. Planen er, at den skal blive én af Carlsberg Byens handelsgader med små butikker hele vejen langs Kjeldahl Hus' i alt 110 meter.
Kjeldahl Hus kommer til at bestå af i alt 69 boliger beliggende over butikkerne på 1. til 5. sal. Stueetagens tagflade bliver et slags hævet gårdrum, hvor man med de høje naboer tæt på dog kun vil have relativt begrænset udsyn til himlen over sig.
Om det er udsigten til at bo lidt mere 'klemt' med et højhus som nabo, der er årsagen, er svært at sige. Men Kjeldahl Hus er ikke ligeså populær som de øvrige nytilkomne på markedet. Kun 4 af lejlighederne er i skrivende stund solgt, mens yderligere 9 er reserveret. 56 er fortsat til salg.
Teglstenen — som mange danske tegnestuer har taget til sig som foretrukken facadebeklædning de seneste ti år — er også valgt til Kjeldahl Hus. Stenene bliver her trukket frem i stueetagen for at skabe en relief i facaden.
Liv eller soveby?
Omkring tiden hvor Bohrs Tårn nærmede sig færdiggørelse i 2016, opstod der heftig debat om, hvorvidt den nye arkitektur i området forholdt sig respekfuldt sig til Carlsbergs historiske byggetradition.
Der blev i samme periode lavet et nyt tillæg til lokalplanen for Carlsberg Byen — blandt andet med et påbud om, at nye bygninger skulle træde ind i stedets ånd og den historiske kontekst.
"Neddæmpede og varierede facader af hensyn til det sårbare kulturmiljø" lød et af punkterne i tillægget.
Dét har påvirket udformningen af flere facader på Carlsberg, hvor der de senere år er arbejdet mere med at skabe et spil i murværket, der bedre matcher de 'levende' facader på de århundrede gamle industribygninger — noget som de tre nye huse på markedet altså alle er et eksempel på.
Samtidig blev der dog med opdateringen visse steder åbnet op for mere massive byggerier og et højere højhus end i den oprindelige plan — og tilladt flere stueetager med boliger i stedet for udadvendt erhverv.
Ikke mindst dén ændring har siden afstedkommet kritik af, at Carlsberg Byen mere er på vej til at blive en soveby end den levende bydel, som helhedsplanen fra 2007 drømte om.
Når bydelen står færdig i 2024 ved vi mere om, hvor livligt det gamle bryggerikvarter i sidste ende blev.
Få adgang som medlem eller abonnent
Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.
Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.
Allerede medlem? Log ind her!