pixel

Rødt med gule og grønne detaljer fylder Carlsbergs sidste hul

Alment boligbyggeri med mange facadedetaljer — og ekstra billige lejligheder — skal rejse sig på Carlsbergbyens sidste, tomme byggegrund.

Almene boliger Carlsbergbyen

Carlsbergbyens forvandling fra lukket bryggeriområde til åbent og levende bykvarter er tæt på at være komplet.

Rundt omkring banker håndværkere stadig løs på enkelte halvfærdige byggerier, men decideret tomme byggegrunde er der nu kun én tilbage af. 

Den ligger til gengæld lige dér, hvor rigtig mange mennesker bevæger sig ind i Carlsbergbyen — på første del af Ny Carlsberg Vej, lige over for rækkehuskvarteret Humleby.

Grunden har i de seneste år fungeret som en skurby for Carlsbergbyens håndværkere, men nu er de endelige planer klar for, hvad der skal udfylde bydelens allersidste hul i husrækken.

Her, på hjørnet af Ny Carlsberg Vej og den lille sidegade Lagervej, skal der inden længe opføres 208 almene boliger i et karrébyggeri på mellem fire og seks etager.

Leg med detaljerne

Bygningen vil som mange andre af Carlsbergs nybyggerier blive en videreudvikling af københavnske karrébygninger fra 1920'erne.

Nederst vil den ‘åbne’ stueetage flere steder have vinduer i fuld højde, mens vinduespartier i et stramt mønster vil præge de øvre etager. Som på meget af det øvrige Carlsberg vil facaden blive beklædt med primært røde, mørke mursten.

Ligesom i flere af områdets andre nybyggerier leges der dog også her med detaljerne i den ydre skal af mursten.

Det sker blandt andet med mørkegrønne, glaserede tegl på stueetagen og tagkanterne, med gule sten rundt om vinduerne og med afrundede hjørner ud mod Ny Carlsberg Vej.

På vej rundt om karréen vil bygningens udtryk blive varieret yderligere med for eksempel spring i bygningens højde, brug af forskellige typer altaner og yderligere brug af de gule sten, der også skal indramme bygningens vinduer.

Og særligt ud mod Ny Carlsbergvej vil stueetagerne være præget af store glaspartier, der skal åbne bygningen op mod den omkringliggende by. 

Mangfoldig naboskare

I karréens indre gårdrum vil facaderne blive beklædt med sorte plader blandet med træpaneler, der formentlig vil give gårdrummet et både 'stramt' og organisk udtryk — understreget af de træer, der også skal plantes i bygningens indre.

Mod gårdrummet vil der blive opsat svalegange på alle etager i hele gårdrummets omkreds. Det skal — som det hedder i boligselskabet FSB’s materiale — fremme det uformelle møde og styrke fornemmelsen for, hvem man bor sammen med.

Og der er lagt op til, at beboerne i bygningen vil få en ganske mangfoldig naboskare.

Ud af de 208 planlagte boliger vil 115 således blive ungdomsboliger, mens 93 vil blive familieboliger i forskellige størrelser — og 24 af de sidstnævnte vil blive udlejet til en særligt lav husleje.

Byggeriet er tegnet af Werk og opføres af boligselskabet FSB.

Byggeplanerne skal snart behandles på et møde i Københavns Kommune. Her skal politikerne både godkende selve byggeriet og tage stilling til, om der — som det er normalt med almene boliger — skal gives kommunal støtte i form af et rentefrit, såkaldt 'grundkapitallån' på i alt knap 40 millioner kroner.

Hvis politikerne som forventet nikker ja til begge dele, kan byggeriet på Carlsbergbyens sidste byggegrund efter planen gå i gang i 2026.

Også på Carlsbergbyens næstsidste tomme byggegrund — ved Flaskevej nær Carlsberg Station og Bohrs Tårn — skal der i øvrigt opføres almene boliger. Her var planen, at byggeriet skulle gå i gang i år. I skrivende stund henligger grunden dog som en opbevaringsplads.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling