pixel

En flydende café i havneløbet

Ny arkitekttegnet ø ved Kalvebod Brygge byder sin befolkning på pizza, prosecco og blid bølgegang.

Øen vugger blidt, når både sejler tæt forbi. Sommersolen er på sit højeste, og inde på land ligger solbaderne tæt og steger. Men herude midt i havnen kan man lade sig synke ned i sofaen og nyde en kold drink i skyggen af et figentræ.

Green Island of Copenhagen hedder den nye flydende café på en midlertidig ø bygget i træ ud for den evigt udskældte strækning af triste kontorbygninger langs Kalvebod Brygge.

Her ligger den og byder på pizza, prosecco og blid bølgegang lige syd for Kalvebod Bølges bugtende promenade-trædæk, der de senere år har rådet bod på lidt af elendigheden og er blevet et trækplaster på den ellers mennesketomme side af havnefronten.

»Man skal have følelsen af at være på en båd uden at være det. Her kan man sidde med vennerne og nyde nogle stille og rolige groovy tunes i baggrunden og drikke nogle gode drinks og nyde sommeren,« forklarer initiativtager Rasmus Heinesen.

Sammen med en med-iværksætter står han bag Green Island of Copenhagen, som er tegnet af arkitekter fra Hallas+Hartvig.

Cafe-øen har plads til 130 siddende gæster og skal ligge i havneløbet sommeren ud samt de næste to somre.

Gennemdesignet ø

To lange gangbroer leder fra kajen ned til den flydende ø på 300 m2, som er bygget i sibirisk lærketræ. Øens eneste bygning er caféen med det skrånende tag.

»Arkitekten Julie har ladet sig inspirere af de øvrige byelementer i nærheden, blandt andet Bølgen, SEB Bank og kontroltårnet oppe på Langebro, som har samme hældning som vores bygning,« forklarer Rasmus Heinesen.

I trækasserne, der står rundt omkring, har gartneren blandt andet plantet rådhusvin og figentræer på et bunddække af hedera. Der er hele to, nydelige hvide procelænstoiletter på øen, og håndvaskene er marokkansk keramik. Hvis man forestillede sig et improviseret, hippieagtigt byg-i-træ-projekt, må man tænke om igen. Denne her ø er gennemdesignet.

Siddepladserne er tilmed polstrede, og man kan finde deciderede sofagrupper, som Magasinet KBH’s knoklede bagdel finder sig særdeles godt tilrette i. En gruppe unge vælger alligevel at sætte sig dekorativt på toppen af trækasserne.

Selvforsynende med stenovn

Green Island er grøn i både udtryk og intention. Øen er ikke koblet til det konventionelle forsyningsnet men kører på solceller, også den 400 kilo tunge stenovn, der spytter økologiske pizzaer ud. Pizzaen med figner er i øvrigt velsmagende men beskeden i størrelse for dens pris på 90 kroner.

Men som Magasinet KBH’s ledsager bemærker, befinder vi os jo også på en ø – alting skal importeres!

Det har krævet fire og et halvt års vedholdenhed og seks forskellige dispensationer fra myndighederne, før de to iværksættere fik lov at installere øen i havnen. Blandt andet måtte arkitekten tilføje en ekstra gangbro til den lille ø, fordi brandmyndighederne kræver, at der er to flugtveje i tilfælde af brand.

»At bygge et projekt som det her på land er i sig selv svært nok. Men når det så er på vand, skal vi også sørge for ting som drikkevandsforsyning, solceller, spildevand, fordeling af vægt og pladsbegrænsninger for personalet. Der er rigtigt mange ting i det,« siger Rasmus Heinesen.

Afgørende for kommunens velvillighed var også, at øen kun ligger der i sommermånederne. Allerede midt i september skal folkene bag Green Island have demonteret det hele igen.

»Gangbroerne bliver fjernet med kran og bliver opmagasineret på land, og øen bliver delt i to og sejlet væk med to slæbebåde, så man kommer ikke til at se, at vi har været her,« lover Rasmus Heinesen.

Indtil café-øen altså vender tilbage næste sommer.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling