pixel

Guide: New York

KBH har været på alle storbyferiers moder: turen til New York. Og der er to store minusser ved lige netop dén tur: At man skal hjem til København igen, og at man ikke længere har oplevelsen til gode.

Brooklyn Bridge Manhattan Skyline

Fakta

LAND USA
BY New York City
INDBYGGERE 18.000.000
GRUNDLAGT 1614 (som Ny Amsterdam)
HØJDE OVER HAVET 0 m.
SPROG Engelsk
VALUTA US Dollars

FLY TIL NEW YORK

SAS og Continental Airlines flyver direkte til New York. Priser fra omkring 3.350 t/r. Der er ofte en plovmand at spare hvis man tager en mellemlanding og flyver med f.eks. British Airways.

PRISNIVEAU

Cirkapris i centrum af byen:
Dob.værelse, *** hotel: 1.400 kr
En hovedret, mellemklasse: 60 kr
En stor fadøl: 30 kr
En rejse med off. transport: 12 kr

Fakta

VÆRD AT SE OG GØRE

Bare gå rundt

Mød ikke New York med et evigt opslået kort i hånden. Der sker et eller andet omkring dig hele tiden, så sørg for at åbne sanserne for det kosmos du er dumpet ned i. Det er alligevel uhyre let at finde rundt. Tag en puster i Central Park.

Tag færgen til Staten Island

Det koster ikke en krone, og undervejs sejler man lige forbi Frihedsgudinden og har udsigt til Brooklyn, New Jersey og Manhattans skyline. Tager cirka 25 minutter hver vej, og en lille bar sælger kaffe, øl og sandwich som selvfølgelig skal nydes på dækket.

Chinatown

Wouw ... hvad skete der? Du går gennem en usynlig zone, og uden varsel er du havnet i Beijing eller Guangzhou. Alle omkring dig er pludselig et hoved lavere, har meget glat hår og taler sjovt.

Grønthandlerne sælger sære sager, og der svømmer fisk rundt i restauranternes vinduer.

Chinatown i New York er ikke, som i London, mest for turisterne. I New York er Chinatown a town in China.

Op i Rockefeller Center

Begå ikke den klassiske turistbrøler og stå i kø tre timer ved Empire State Building. Tag i stedet det hemmelige alternativ op i toppen af Rockefeller Center. Næsten ingen kø, god plads på toppen og fri udsigt til, ja, Empire State Building. Men sig det ikke til nogen.

Greenwich Village

De vil rigtig gerne være boheme i Greenwich Village, men ejendomspriserne har for længst smidt kunstnertyperne på porten. Nu er her god shopping, og de lave huse og knækkede gader bidrager med et element af hygge efter et par dage blandt de skinnende fallosser i det retvinklede Midtown.

Brooklyn

Forbandet hyggeligt og broget. Gå rundt blandt rækkehuse, grønne træer og små altmulig-bikse med tekopper påtrykt ’I Love Allah’.

Husk at slå et slag forbi kvarteret Dumbo lige ved Manhattan Bridge. Rå pakhuse og caféer. Husker du filmplakaten fra Once Upon a Time in America?

Harlem

Er som at havne midt i det billede du havde i hovedet da du ankom. I Nike-butikken er der fuld knald på Naughty By Natures Hip-Hop Hooray, og personalet har for en million dollars attitude og synger med, mens de går og stabler Air Jordans.

To numre længere nede ad hovedgaden kan du købe de mest pimpede skjorter og læderjakker på denne side af Uranus. Ekspedienten ligner Snoop Dogg landet i 1970’erne.

Whole Foods

Ja, det er altså bare et supermarked, men hvilket et! Tusinder af kvadratmeter med verdens lækreste mad – og en kantinestor take-away-sektion hvor man selv blander frisklavet indisk og japansk, mexicansk og fransk.

Man kan ikke lade være med at drømme om at københavnske Aldier og Nettoer bliver ramt af vildfarne iranske missiler, og at afdelinger af Whole Foods vokser frem af asken. Der ligger seks i New York.

Fakta

SPISE, DRIKKE, SHOPPE

Alt kan spises

Nogle ting er du nødt til at spise på en tur til New York: Bagels, en ordentlig hjemmelavet burger fra en diner og en hotdog fra en Sabrett gadebod med sennep, sauerkraut og onion sauce.

Derudover opgiver vi på forhånd at give gode tips til mad i New York. Du kan få alt. Til alle priser og i alle kvaliteter.

Øl, cocktails og vin

I New York drikker man det hele. Prøv at undgå Millers, Budweiser og alt det andet ølsprøjt der smager som alt det andet. Der er masser af mindre bryggerier i New York som laver en meget bedre bryg.

Er du en kvinde i 30'erne, skal du selvfølgelig have et par Cosmopolitans, og vinbarerne har masser af god californisk vin.

Boutiques og stormagasiner

Barneys på Madison Avenue er et must for tøjshoppere. Cool newyorkerstil (særligt i CO-OP-afdelingen), og fire ud af fem af mærkerne på hylderne har du aldrig set i København.

På og omkring Bleecker Street i Greenwich Village ligger et miks af kædeforretninger og mere spændende boutiques.

Snyd ikke dig selv for et besøg i de to klassiske stormagasiner Bloomingdale’s og Macy’s. Og find designerstuff til hjemmet i MoMAs Design Store.

Inden du trykker ’bekræft’ på bestillingen af billetterne til New York, skal du gøre én ting! Du skal spørge dig selv om det virkelig er det du vil. Intet vil nogensinde blive det samme igen.

København vil for altid synes lille og ubetydelig. Vesterbrogade i myldretid vil blive til hovedgaden i Kirke Hyllinge om søndagen. Magasin vil blive Netto. Netto vil blive en kiosk i en rumænsk spøgelsesby. Og du får svært ved at finde vej tilbage til uskylden igen. Vejen tilbage til den feelgood-indbildning at København alligevel er lidt af en metropol.

Du har været her før

Trykkede du bekræft? Ok! Selv om det er første gang du ankommer til New York, så føles det som om du har været her mange gange før. Flyver du til en af lufthavnene Newark eller JFK, så foregår dit første møde med verdens hovedstad sandsynligvis på denne måde:

Du står af toget på en undergrundsstation og trækker din tohjulede kuffert efter dig, mens du leder efter udgangen. Du er spændt. Du vil op. Op på Manhattan. Og du bliver ikke skuffet. Som undergrunden slipper dig på vej op ad rulletrappen, fortsætter din verden opad som du aldrig har set den fortsætte før.

Du tror at bygningen for enden af trappen må stoppe. Men det gør den ikke. Selv om du nu er ved at nærme dig gadeniveau, så kan du stadig ikke se toppen af bygningen. Etagerne bliver ved og ved med at bygge sig oven på hinanden. Tyvende. Fyrretyvende. Tresindstyvende.

Og så. Endelig slippes du ud af trappens rør og står midt på Manhattan. Husene omkring dig er 10-20 gange højere end de er hjemme i lille Køwenhaun, og du bliver faktisk en lille smule svimmel. Dét her er fremmed. Stort. Højt. Anderledes. Og så alligevel så velkendt.

For foran dig har du tyve gule taxier. Folk taler ligesom i de tusinder af amerikanske film og serier du har set.

Lidt nede ad gaden kan du se Empire State Building eller Chrysler-bygningen. Som du har set så mange gange før.

Derovre ligger Starbucks. Og en diner med hjemmelavede burgere. Og var det ikke Carrie fra Sex and the City der lige gik forbi?

Og der. I limousinen. Mon ikke det var Obama på vej til møde i FN-bygningen?

Er du hardcore-urbanist, så er du nu kommet hjem. Kun her behøver du ikke længes efter noget der er mere urbant. Mere rigtigt. Mere centralt.

Byernes by er ikke Paris. Byernes by er New York. Og nu er du her. Nu kan du endelig puste ud. De gule taxier. Skyskraberne. Carrie Bradshaw. Bagels med spejlæg. Alt det du voksede op med uden at have omkring dig, er her nu.

Alt er normalt

Og der er meget omkring dig. Som det sig hør og bør i en verdensmetropol, er menneskene omkring dig gule og hvide, røde og sorte, blå og grønne.

Du hører kinesisk og japansk, spansk og fransk – og 1.000 accenter af engelsk. Og når så mange forskellige mennesker bor sammen på så lidt plads, så udvides grænserne for hvad der er normalt. Måske som intet andet sted i verden. Hver dag byder på små overraskelser.

Om morgenen på 7th Avenue tæt ved Central Park. En mand på inline-rulleskøjter triller hen foran en kiosk. Han er i 50’erne, har Michael Bolton-hår model 1988 og er iklædt turkise tights med et par denimshorts ud over.

Han svinger skøjten rundt og bremser lige foran en sort kvinde der er på vej ind i kiosken. Han kigger hende i øjnene og siger i neutralt toneleje:

I am ready for this day. Question is: Is this day ready for me?

Kvinden kigger på ham et sekund og fortsætter uanfægtet ind i kiosken:

Just another weirdo.

De turkise tights ruller i spadseretempo videre ned ad 7th Avenue.

Om eftermiddagen. 116th Street Subwaystation. Der er mere roligt på stationerne heroppe i Harlem, og kun 6-7 mennesker står og venter på det næste tog downtown.

Der bliver spillet musik gennem stationens højttalere. En blød og soulet sang. Den milde kvindestemme resonerer blidt rundt mellem de hvide badeværelsesfliser på stationens vægge. Ellers er der stille. Toget lader vente på sig, og folk falder lidt hen til musikken. Da den stopper, lyder der et par korte klapsalver fra de ventende passagerer.

Kun de to dumme turister har ikke opdaget at musikken var live og blev sunget af den 150 kilo tunge stationsbetjent der sidder inde i den lille billetboks og har mikrofonen tændt. Den hun også bruger til at annoncere togforsinkelser i.

Med et skævt smil løfter hun hånden til sit lille publikum og går ud for at ordne nogle tomme papkasser uden for boksen. Kort efter ruller linie B ind.

Højt = tæt

Tilbage i Midtown med de rigtig høje skyskrabere, limousiner og forretningsfolk. Ligesom i det meste af det øvrige Manhattan ligger alle gader i et retvinklet grid.

Kun allersydligst i Downtown, der hvor byen blev født, laver gaderne knæk og krydser hinanden i skæve vinkler – som vi kender det fra Europas bycentre.

Resten er snorlige, og den slags er sjældent godt. Uden geometriske overraskelser undervejs bliver byer som regel kedelige. Man kan se uendelig langt ned ad gaderne som derfor synes uoverkommeligt lange. Der mangler variation. Små kroge hvor man oplever tryghed og nærhed. Åbne rum hvor man kan trække vejret helt ned i lungerne.

Men på det meste af Manhattan fungerer det faktisk. Af den simple grund at her er så fantastisk meget liv. Med en befolkningstæthed 6-7 gange højere end i byer som Berlin og København, opstår der kun få lange stræk som man skal kede sig igennem for at nå fra A til B.

Når man bygger så højt som på Manhattan, så er der så mange mennesker ovenpå stueetagen at kundegrundlaget så at sige rider på butiksejernes skuldre.

Derfor er der god grund til at åbne butikker, caféer og restauranter. Mange af dem. Og derfor sker der noget i gadeplan – næsten overalt. Overraskelserne og variationen undervejs bliver derved skabt på en anden måde.

Også i New York kan man dog få nok af biler og have brug for ro og tryghed. Newyorkerne er derfor efter københavnsk forbillede så småt begynde at introducere cykelstier, og i øjeblikket er Broadway omkring Times Square forsøgsvis lavet om til gågade – noget helt revolutionerende i New York. Her i 2010 skal det så afgøres om forsøget skal gøres permanent.

Vi kan ikke nå det

Ja, så er vi allerede gennem tre fjerdedele af artiklen. Og egentlig giver det jo ikke så meget mening at lave en mini-guide til New York. For hvordan i alverden skal man lave en bare nogenlunde fyldestgørende introduktion til denne gryde hvori alle verdens lyde, smage, farver og dufte er blevet smidt?

Vi kan ikke nå omkring alle de andre små byer i byen som New York består af:

Greenwich Village med sine meget lavere huse og europæiske feel der stadig har en snært af boheme over sig.

Chinatowns virvar af skilte, gadehandlere og uendelig mange grøntsager du aldrig har set før.

Charmerende Brooklyn der er tre gange større end Manhattan og har alt fra rækkehusidyl til rå pakhusområder.

Soho med alle de udendørs brandtrapper som du har set i hundrede film.

Og Meat Packing District. Og Central Park. Og Queens. Og The Bronx. Og alle de andre byer i byen.

Og vi kan slet ikke nå omkring kulturlivet.

Det enorme kunstmuseum The Met med et bagkatalog på 5.000 år.

Eller Museum of Modern Art hvor enhver elkedel-designer i verden drømmer om at få sit mesterstykke udstillet en dag.

Eller musikerne der omsætter deres by til lyd og har skabt en identitet for flere generationer langt væk fra New York: The Velvet Underground, RUN DMC, Grandmaster Flash, Sonic Youth, Blondie og Miles Davis to name but a few.

Og vi kan med det samme opgive at nå forbi de 29 Michelin-restauranter der tilsammen dækker hele verdenskøkkenet på nær måske det allerseneste fra den filippinske molekylærgastronomi.

Men vi kan lære at en by kun bliver mere spændende af variation. Højt og lavt. Nyt og gammelt. Smalt og bredt. Øst og vest.

Og så er vi så heldige at vi kan tage over og se det hele selv. Det eneste lidt sure er at København er så frygtelig homogen at komme tilbage til, og at det er svært at komme sig over at man nu ikke længere har sit første møde med det store æble tilbage.

Men sådan er det. Og hvis du er heldig, så har Mustafa nede om hjørnet udvidet sortimentet med en sjov, ny grøntsag når du kommer tilbage, og ude i Ørestad har de lagt fundamentet til et nyt hus med en 10-12 etager.

Så har du i hvert fald et par ekstra ingredienser til det forestående arbejde med igen at gøre København til en metropol oppe i dit hoved.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens liv

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling