pixel

Ljubljana

Ikke meget større end Århus, men med en snert af nabobyerne Wiens og Prags grandiositet. Sloveniens hovedstad er noget nær det ideelle sted at tage på forlænget weekend: stor og mangfoldig nok til at man ikke keder sig, så tilpas lille at man ikke føler man behøver gå glip af noget. Der er direkte fly fra København. Gå ombord i Ljubljana.

kbh magasin

Fakta

LAND Slovenien
BY Ljubljana
INDBYGGERE 276.000
GRUNDLAGT I romertiden
HØJDE OVER HAVET 298 m.
SPROG Slovensk
VALUTA Euro

FLY TIL LJUBLJANA

Det slovenske flyselskab Adria Airways har flere ugentlige flyvninger på forskellige tidspunkter af dagen mellem København og Ljubljana. En returbillet
koster i omegnen af 2.000 kr. Flyveturen tager lidt under to timer, og turen fra lufthavnen til Ljubljanas centrum en lille halv times tid. Regn med ca. 30 Euro i taxapenge.

PRISNIVEAU

Cirkapriser i centrum:
Dob.vær. på designhostel: 175 kr
En hovedret, mellemklasse: 60-70 kr
En øl: 12-15 kr
Et glas vin: 15 kr

Fakta

SIGHTSEEING TOP 4

Gla vna tržnica – markedet

Karst prosciutto og lokal dejkage med mandel og valnøddefyld. Men også frisk, hjemmedyrket frugt og grønt, velgørende urter, krydderier der river i næsen og salte fisk til at stille den værste sult med. Hver morgen bringer gamle og mindre gamle damer varer ind fra landdistrikterne.

Miklošiceva gaden
– art nouveau Ljubljana

De sansepirrende farver og motiver uden på den tidligere bankbygning og indenfor i forhallen lugter ikke det mindste af støvet finansvæsen eller kedelig magistrat. Stik også hovedet indenfor i Hotel Grand Union på den anden side af gaden eller det let bedagede varehus Centromerkur på hjørnet mod den livlige plads, Prešernov trg.

Metelkova mesto
– Ljubljanas egen fristad

Hippies, hash, homomiljø og hipsters der hænger ud foran gakkede skulpturer og huse udsmykket med farverig palet. Indenfor genlyder det af musik og kunstnere der på områdets atelierer former værker af idéer. Metelkova mesto er akkurat som Christiania i København et omdiskuteret fristed i byen og anlagt på gamle militærarealer.

Ljubljana grad

Ljubljana skal også ses fra oven – eller fra den gamle borghøj der i århundreder har spillet en vigtig rolle i forsvaret af byen. Art nouveau husene og cafélivet langs Ljublanica-floden tager sig også godt ud i fugleperspektiv. Tag trækbanen op til slottet og udsigtstårnet.

Fakta

SPISE, DRIKKE, SHOPPE

God mad for pengene

Ljubljana byder på fine gastronomiske oplevelser. Mange steder lykkes man godt med at mikse traditionel husmandskost med interkontinental haute cousine – i modsætning til mange andre steder i Øst- og Centraleuropa går man næsten overalt højt op i æstetik. Prisniveauet ligger noget højere end i nabolande som Kroatien og Bosnien, men man får generelt langt mere for pengene end man gør i Danmark.

Drik ved floden

Forlystelseslivet i Ljubljana folder sig ud langs Ljubljanica flodens bredder hvor atmosfæren minder om cafélivet langs Amsterdams kanalgader. Efter rygeforbudet er nået til Slovenien, er der trængsel langt ud på gaden – hele året rundt.

Billig Boss-shopping

Det store BTC City i udkanten af byen hører til blandt de største shoppingcentre i Øst- og Centraleuropa. Det er sjovest hvis man er glad for forretninger som Benetton og Zara. De mest interessante butikker ligger i og omkring de sammenhængende strøg Mestni trg og Stari trg i den centrale bys fodgængerzone, samt i gaderne der udgår fra Prešeren trg. Her er der gode muligheder for at finde mærker som Max Mara, La Perla eller Boss til priser der ligger et pænt stykke under hvad man finder det til i København.

Der langes mange liter øl og vin over disken på de gamle caféer og værtshuse langs den smukke Ljubljanica flod, og i de små unikabutikker i den omkringliggende fodgængerzone klirrer kasseapparaterne.

Der er også tryk på trækbanen op til den gamle borghøj, og oppe fra udsigtstårnet i Ljubljanski Grad kan man skyde sine egne panoramapostkort ned over en af Europas nye hovedstæder.

Slovenien blev selvstændigt i 1991, men vejen til livet som uafhængigt land blev allerede banet i 1980 da den jugoslaviske landsfader, præsident Tito, døde på et hospital her i Ljubljana. Den politiske ustabilitet der fulgte i kølvandet på Titos død kulminerede i slutningen af årtiet da nationalistiske kræfter i Jugoslaviens seks forskellige republikker fik magten.

Slovenien slap uden nævneværdige skrammer, og lynhurtigt omstillede man sig til vestlig markedsøkonomi. Da landet overtog formandskabet for EU 1. januar 2008, blev der slået en fed streg under hvad mange slovenere i årevis har følt: det er Europa man tilhører, ikke Balkan.

Jordskælv og art nouveau

Resterne af den romerske bymur i Ljubljanas Mirje distrikt vidner om at Ljubljana grundlagdes for et par tusind år siden. I de tysktalende lande gik byen i Middelalderen under navnet Laibach – et navn man nu også forbinder med det internationalt kendte og stærkt eksperimenterende folk-industrial band, der kommer fra byen.

Ljubljana slap nådigt fra de to verdenskrige, til gengæld er byens ansigt indirekte formet af et stort jordskælv der ramte i 1895. Rystelserne jævnede en stor del af de fornemme italiensk inspirerede barokbygninger med jorden og gjorde det muligt for både lokale og østrigske arkitekter at bringe tidens nye stil til byen: art nouveau.

Mikset af italiensk barok og art nouveau korresponderer i øvrigt fint med byens geografiske placering mellem Middelhavet og Alperne. Eller mellem det i turistøjemed let sælgelige budskab: badeferie og alpint skiløb.

Arkitekt af guds nåde

I mere udpræget grad end naturkatastrofer og internationale stilretninger, er det imidlertid én enkelt mand, arkitekten Jože Plecnik (1872-1957) som er kommet til at sætte sig allerstørst aftryk på det nye Ljubljana. Han er blandt andet manden bag byens farverige marked med den imponerende kolonnade hvor der hver morgen bringes frisk frugt og grønt samt særlige slovenske delikatesser ind fra landdistrikterne.

Plecnik var bosat i både Prag og Wien, men han var knyttet til Ljubljana og drevet af hjemve. Blandt de helt store bedrifter i hjembyen er også de tre broer – egentlig en tredelt bro over Ljubljanica – og det spændende National- og Universitetsbibliotek der sender arkitektoniske hilsner til både Wien og Firenze.

Den dybt religiøse arkitekts eget asketiske hjem er i øvrigt konverteret til museum – her kan man se hvor produktiv det er muligt at være når ikke man spilder tid på kvinder og børn.

Kommunisme og bykultur

I modsætning til mange andre økonomisk reformerede lande i Øst- og Centraleuropa har man i Slovenien et fuldstændig afslappet forhold til den nære fortid under kommunismen, og i Ljubljana har man i og omkring centraladministrationen på Kongresni Trg og Trg Republike bibeholdt skulpturer og monumenter rejst til ære for partisekretærer og chefer.

”Vi havde det også godt i tiden under Jugoslavien”, er en udbredt holdning. Blandt dem der kan huske det.

Det er det ikke alle der kan i Metelkova, et gammelt militærområde der i stil med Christiania i København er omdannet til fristed og alternativt byrum. Her hænger new kids on the block ud foran caféer og spillesteder med skramlede stole og fantasifulde udsmykninger. Og et gammelt fængsel på områdets arealer er redesignet og genåbnet som hipt hostel – tremmerne er der stadig, men farverne er blevet mere muntre efter at indsatte er udskiftet med stilbevidste backpackers.

Celica hostel, som det hedder, er af både Rough Guides og Lonely Planet blevet udråbt som et af de mest cool hostels i Europa – men man bor nu også godt på byens store gamle dame Hotel Grand Union der smager af både kaffehus, wiener-melange og verden af i går.

Der er sjovt i Ljubljana. Både på low budget og med den lidt større pengekat.

Mest læste

relaterede
artikler

KBH har været på alle storbyferiers moder: turen til New York. Og der er to store minusser ved lige netop dén tur: At man skal hjem til København igen, og at man ikke længere har oplevelsen til gode.
Ved Middelhavets østligste kyst ligger en overset metropol i grænselandet mellem jødedom og Jean Paul Gaultier. Tel Aviv byder på chikke butikker, arkitektur der har sat byen på UNESCO’s liste over bevaringsværdige steder, og 25 kilometer strand der sætter Barcelona i et beskedent landsbylys.

relaterede
visioner

seneste
byens liv

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling