pixel

Tel Aviv

Ved Middelhavets østligste kyst ligger en overset metropol i grænselandet mellem jødedom og Jean Paul Gaultier. Tel Aviv byder på chikke butikker, arkitektur der har sat byen på UNESCO’s liste over bevaringsværdige steder, og 25 kilometer strand der sætter Barcelona i et beskedent landsbylys.

kbh magasin

Fakta

LAND Israel
BY Tel Aviv
INDBYGGERE 2.500.000
GRUNDLAGT 1909
HØJDE OVER HAVET 0 m.
SPROG Hebraisk og arabisk
VALUTA Ny Shekel

FLY TIL TEL AVIV

Flyv til Tel Aviv med El Al. Der vil som regel være én mellemlanding i en europæisk storby. Priserne starter ved 3.600 for en retur.

Fakta

VÆRD AT SE OG GØRE

Jaffa

4.000 år gammel antik havneby der indtil 1934 var det Hellige Lands primære havneby. I dag er Tel Aviv og Jaffa vokset sammen, og Tel Aviv har for længst overtaget havneembedet. Indtil det 20. århundrede boede jøder og muslimer side om side, men siden Tel Avivs fødsel i 1909 har Jaffa primært været muslimsk beboet, mens Tel Aviv primært har tiltrukket jøder.

Neve Tzedek

Den første jødiske bydel uden for Jaffa. Neve Tzedek blev grundlagt 22 år før Tel Aviv og var til at begynde med en meget fattig bydel. I dag har området ændret status til Tel Avivs mest attraktive beboelsesområde med sine fine smalle gader.

Tel Avivs havn

Forestil dig Københavns Kødby om fem år. Tel Avivs havneområde fra 1936 er genopstået som byens mest hippe distrikt når det gælder caféer, restauranter og natteliv. Her er puls, liv, leben og frisk havluft.

Carmel-marked

Et af Mellemøstens største udendørsmarkeder. Hold på briller, børn og andre uerstattelige ejendele – de kan hurtigt forsvinde i Carmelmarkedets fascinerende virvar af farver, dufte og lyde når de lokale prutter om avocadoprisen eller forsøger at sælge dig en sækfuld kikærter.

Rothschild Boulevard

New York har Fifth Avenue. Paris har Champs Elysees. I Tel Aviv hedder hovedgaden Rothschild Boulevard. Her er et elegant udbud af restauranter, caféer og butikker, men også historiske steder som for eksempel det hus hvorfra staten Israel blev udråbt i 1948.

Azrieli Towers

Tel Avivs højeste bygning som egentlig består af tre skyskrabere med hver deres geometriske særpræg: et rektangel, en cirkelform og en trekant. Fra toppen af Azrieli har du en formidabel udsigt over Tel Avivs 4.000 hvide Bauhausbygninger. Så forstår man hvorfor Tel Aviv kaldes Den hvide by.

Fakta

SPISE, DRIKKE, SHOPPE

Mellemøstligt køkken

Det bedste fra øst og vest mødes i Israel. Den arabiske verden bidrager med krydderier fra den farverige og stærkere ende af skalaen, mens middelhavsstrømningerne viser sig i form af fiskeretter og en helårlig grilltendens der kan få armene op på enhver Weber-fan.

Kikærter, bulgur, bønner og alverdens bælgfrugter er også en stor del af det mellemøstlige køkken. Og så er der Kosher: En jødisk, religiøs madtradition der bl.a. foreskriver slagtning der minder om halal og total adskillelse af kød- og mælkeprodukter. Reglerne udelukker også bestemte dyr fra menuen som f.eks. svin og skaldyr.

Sjældne druer drikkes

I de nordisraelske bjerge dyrker de druer som vi ikke hører meget om herhjemme, men som du bestemt ikke bør gå glip af. Yarden er det mest kendte mærke, og du kan hurtigt kende etiketten på den orientalske olielampe.

Chik shopping

Sheinkin Street er Tel Avivs yuppie-område. Her finder du chikke forretninger og trendy, internationale mærker. Oplev området fredag formiddag når Tel Avivs trendsettere bruncher på de hippe caféer.

Dizengoff Street og Dizengoff Mall er henholdsvis Tel Avivs længste shoppinggade og største indkøbscenter. Her har mange haute couture-forretninger hjemme, og området er også kendt for sine brudekjoler. Israelske brude strømmer til fra hele landet for at finde drømmedresset her.

Året er 1909. I Palæstinas vigtigste havneby, Jaffa, får 66 jødiske familier nok af det muslimske styre og flytter nogle kilometer længere op ad Middelhavskysten. Her grundlægger de en ny havneby, Tel Aviv.

I dag er den ikke blot Israels største by. Den er Mellemøstens mest moderne metropol og et velfungerende bevis på at fred i Det Hellige Land er mulig. Her handler jøder og muslimer i samme butikker, står side om side ved markedsboderne med avocadoer og kikærter – og jogger ubemærket forbi hinanden med iPod i ørerne under palmerne på strandpromenaden.

Det kunne være Californien, Cannes eller København. Men den lune luft med de duftende krydderier der blander sig med hebraiske og arabiske ord, vidner om at vi hverken er på europæiske eller amerikanske breddegrader.

7875_oversigt_edit.jpg

Selv om Israel blot er halvt så stort som Danmark, virker Vestbreddens besættelser, Jerusalems helligheder og skræmmebillederne fra Gaza, der igen og igen toner frem i TV Avisen, fjerne som fremmede kontinenter i Tel Aviv. Her spankulerer stiletter hen ad gaderne, mens store solbriller fra store designere sidder moderigtigt på pæne mennesker.

Byen er en kæmpe kontrast til de ortodokse kindkrøller, kalotten og rosenkransen. Og det er ikke fordi Tel Aviv er ateistisk. Man har bare et andet forhold til religion her.

Du møder nu stadig utallige jødiske traditioner som for eksempel sabbath – den ugentlige helligdag der lægger gader øde og lukker butikker på stribe hver lørdag.

8021_loppemarked_jaffa.jpg

En surfers paradis

Mellemøstens metropol, Den hvide by, Bedre end Barcelona – kær by har mange navne, også selv om landet den ligger i siges at være helligt.

I 2003 udnævnte UNESCO Tel Aviv til at være blandt verdens bevaringsværdige steder på grund af Bauhaus-arkitekturen. Flere end 4.000 hvide Bauhaus-bygninger i strømlinet stilart uden dikkedarer og dekorationer har givet Tel Aviv tilnavnet Den hvide by, og hvert år strømmer tusindvis af arkitekturinteresserede og andre nysgerrige sjæle hertil for at opleve den særlige Bauhaus-stil.

Andre kommer med bikini og board-drømme. De 25 kilometer Middelhavskyst langs byen lægger nemlig op til fri leg i og på vandet. Surfere, strandelskere og solbadere – velkommen til paradis!

Barcelona må nok se sig slået. På mere end et punkt. Mellemøsten er lig med markeder, basarer og boder med alskens tingeltangel. Tag ikke fra Tel Aviv uden at besøge Carmelmarkedet, Mellemøstens største og mest kendte.

7986_jaffa.jpg

Den gamle Jaffa- ydel, der nu er vokset sammen med Tel Aviv, byder også på markeder hvor du kan erhverve dig alt fra tilgåede tæpper til brugte blendere. Her er obligatoriske kopivarer og kitsch i lange baner. Spejl dig i de lokale handlende, prut om prisen på en avocado og nyd smagsprøverne fra de mange madboder.

Stemningen er åben og smilende, og et venligt vink betyder ikke at du absolut skal købe sælgerens halve bod, men derimod at du har mulighed for en sludder over et stykke tørret papaja eller en friskpresset smoothie med Jaffa- ppelsiner – verdens bedste!

Den lille sult lever ikke længe i dette område, og byens falafel får Nørrebrogades ditto til at minde om Carmel-markedets kopivarer.

8236_havn.jpg

Hygge på havnen

Når den store sult nærmer sig, giver det al mulig mening at sætte kursen mod det trendy og nyrenoverede havneområde. Der er mange turister, men der er også rigtig mange lokale israelere. Alle elsker nemlig havnen, og når du ser den, ved du hvorfor.

Kombinationen af frisk luft, lyset fra havet og udvalget af restauranter, caféer og barer gør Tel Avivs havneområde mere attraktivt end Manhattans Meat Packing District.

Begynd med mezes, og lad små skåle med alverdens spændende salater og småting inspireret fra Israels omkringliggende egne byde dig velkommen. Fra hummus over grillede sardiner til russiske rødbeder, græske oliven og bagte auberginer. Er I fire personer, så bestil omkring ti forskellige.

Men pas på! Mezes er ofte så lækre at mundvandet kan få Niagara Falls til at minde om en vandpyt, og der er stor risiko for at komme til at stille hele sin sult i lækkerierne.

8188_carmel.jpg

Eksplosivt natteliv

Tel Avivs natteliv bliver igen og igen fremhævet som noget af det mest levende, man kan finde. Beboernes afslappede forhold til religionen, og byens karakteristiske sorgløshed, giver grobund for byture hvor der bliver givet los på såvel tøjler som alkohol.

Derfor minder nattelivet en del om den vestlige gå-i-byen-kultur, men læg dertil mellemøstlig temperament og energi, og du får en fantastisk eksplosiv sammensætning.

Husk dog på at det vi kalder weekend i Danmark på grund af sabbathen falder fredag og lørdag på denne breddegrad, og ikke lørdag og søndag som vi er vant til. Til gengæld betyder det også at der er dømt fest om torsdagen. Så hvis du elsker at fejre lille-fredag med flydende væsker, er Tel Aviv stedet at gøre det.

8281_azrelli.jpg

Verdens mest eftertragtede

De sidste 4.000 år har muslimer og jøder kæmpet om Palæstina, og ind i mellem har andre kræfter også været på spil. Man kan med god grund kalde det jødiske Israel for verdens mest eftertragtede land. Desværre kan en endegyldig våbenhvile virke utopisk. Og det er en af de ting du også vil tage med hjem i oplevelsesbagagen efter et besøg i landet.

Det er svært at forestille sig jøden og muslimen sige til hinanden: Hvis du tror lidt mere på Messias, så tror jeg lidt mere på Allah. Men hvorfor så tage til Tel Aviv?

Fordi, når religionen træder til side, kan moderne, metropolske kræfter komme i spil – Tel Aviv er et pragteksempel på det. Byen er et befriende helle for den kamp resten af verden synes at fortsætte, og alene dens unge alder gør den mere metropolitisk end mellemøstlig – på visse punkter i hvert fald.

Så en stort tak til de 66 familier i 1909, og et endnu større tillykke til Tel Aviv. I år fejrer byen nemlig sin 100-års fødselsdag, og du er inviteret. Festen foregår i et ’Bauhaus’ – det bliver lunt og krydret.

tel_Aviv_flikr_04_bauhaus_edit.jpg

Mest læste

relaterede
artikler

KBH har været på alle storbyferiers moder: turen til New York. Og der er to store minusser ved lige netop dén tur: At man skal hjem til København igen, og at man ikke længere har oplevelsen til gode.

relaterede
visioner

seneste
byens liv

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling