Donutten triller over byen
Familieforetagenet The Donut Shop har fundet vejen til københavnernes maver og åbnet tre filialer på et halvt år.
The Donut Shop
Århusgade 87, Kbh Ø
Jægersborggade 5, Kbh N
Larsbjørnsstræde 8, Kbh K
Hverdage fra klokken 8 til udsolgt.
Weekend fra klokken 9 til udsolgt.
Hvis ordet donuts får dig til at tænke på tankstations-kioskernes døde dejringe, så er den unge og hurtigt ekspanderende københavnerkæde The Donut Shop en helt ny verden, der åbner sig. Her er montren et farverigt og varieret display af glinsende cirkler. Palletten spænder fra de klassiske, som de helt enkle Original Glaze eller dén med ahornsirup, og til en smølfeblå donut med små hvide og lyserøde skumfiduser eller en green goblin, der er overhældt med chokoladeknapper.
»Her er der ikke to donuts der er ens – sådan er det, når noget er hjemmelavet,« siger Hyper Safi, da Magasinet KBH møder ham og hans bror Cody Safi i butikken i Århusgade.
Sammen med en tredje partner, Jeremy Bersier, åbnede brødrene The Donut Shop på Østerbro i juni sidste år på USA's nationale Donut Day. Siden har The Donut Shop udvidet med eksplosiv fart, og kæden tæller nu allerede også butikker i Jægersborggade på Nørrebro og Larsbjørnsstræde i Indre By.
Amerikanofile kagebagere
Der er noget amerikansk retro over konceptet, som man ser det i butikkens runde logo, der er holdt i en pastel-turkis farve med buttede røde bogstaver. Det kunne ligne skiltet fra en diner ved en highway-afkørsel. Man kan da også spore en forkærlighed for De Forenede Stater hos brødrene Safi. Hyper strør i hvert fald om sig med amerikanske gloser, og det var også over there, han fik smag for den cirkelformede delikatesse:
»Jeg dansede tidligere og rejste meget frem og tilbage til USA. I 2004 tog jeg derover og blev introduceret til donuts. Jeg kendte ikke så meget til det i forvejen, men så blev det til sådan noget med, at det var helt vildt fedt at få en kop kaffe og en donut om morgenen. Man bliver lidt afhængig...,« siger han.
De tre venner havde længe tænkt på at starte en butik. Men det kneb med både tid og ideer, indtil de en dag kom på, at København manglede hjemmelavede donuts. Hyper Safi havde godt nok også mærket, at det var som om, der manglede noget efter hjemkomsten.
»Altså jeg har jo en virkelig sød tand – jeg elsker kager. Jeg kan spise så mange søde sager!« erklærer Hyper.
»Det kan man godt se,« siger hans bror og griner, for det kan man faktisk ikke.
A donut a day...
Den legende og engagerede tilgang til bagværket er ikke til at tage fejl af. Under besøget bliver vi løbende præsenteret for et næsten overvældende udvalg af donuts, som absolut må smages. Brødrenes lillesøster, Morsal Safi, der er butiksbestyrer i Århusgade, kommer hele tiden på nye, uundgåelige smagsvarianter. Pludselig ligger der hele fire donuts i en papbakke på bordet. Den klassiske glaserede (en personlig favorit), en Maple Glaze, en Nutella og hasselnød... og så er der Morsals egen kreation: Hvid chokolade-glaze med hakkede nødder og karamel. Lavet med ægte hvid chokolade, selvfølgelig.
Da hun senere kommer ud fra baglokalet med en lun, nybagt Apple Pie-donut, helt strudel-agtig og fyldt med varm æblegrød, er Magasinet KBH lige ved at fortabe sig i de liflige sukkertåger, men Hyper forsikrer om, at det er for det bedste: ”A donut a day keeps the doctor away!”.
»Man kan gøre så meget med dem! Jeg har lyst til for sjov at sætte tre donuts oven på hinanden, at lave et donut tower og så bare komme en glaze ud over,« siger Morsal Safi, fuld af begejstring.
Mon ikke vi får dét tårn at se en dag – eksperimenterne bliver ikke ved tanken i den lille donut-familie, der fremviser billeder af blandt andet en gigantisk mega-donut med forskellige slags glasur og af neongrønne donuts forklædt som ninja turtles, lavet på kunders opfordring.
»Til Halloween lavede vi nogle sindssyge øjne til en børnefødselsdag. Hun ville bare have 30 sugar bombs, små donutkugler, med blodige øjne!« fortæller Hyper Safi.
Som var det EM 92
De ind til videre tre butikker har fået hver deres vibe: Hvis Århusgade er et tjekket take away-sted, indbyder Jægersborggade og Larssbjørnsstræde mere til, at man hænger ud med stearinlys og behagelige siddepladser.
”En donut kan være alt”, som Hyper Safi siger: Morgenmad, eftermiddagskage, bryllupskage... Og københavnerne har tilsyneladende fået smag for den hjemmelavede version.
»Da vi åbnede i Jægersborggade, ville vi lave 2.000 gratis donuts. De røg på de første to timer. Vi havde kø til klokken 17, hele vejen ned ad gaden. Da vores kokke kom ind med nye donuts, var det nærmest som om, Danmark havde scoret i finalen i ’92. De var sådan: ”Aaaaaaaahhh!”. Det var så fedt at se, for de havde ventet i køen i så lang tid, og så blev de så begejstrede,« mindes Cody Safi.
»Vi ramte 3.500 gratis donuts den dag. Vores bager sagde ”Det gør du aldrig igen!”,« tilføjer Hyper Safi.
Det er vigtigt, at alle kunderne er glade, men da en fyr fra Manhattan en dag kom på besøg i butikken, fik donut-familien en særligt betydningsfuld anmeldelse:
»Han var vildt begejstret og sagde ”Det er the best original glaze I ever tasted,« siger Cody og stråler vist en lille smule. Så vidt vi kan se, altså. Efter så mange smagsprøver, ser man verden gennem donutformede briller.