Nye sale på Zahles
Klassiske Nørre Voldgade har fået integreret en stump high-tech i højden.
Tilbygning på N. Zahles Gymnasieskole
800 kvadratmeter tegnet af Rørbæk og Møller Arkitekter.
Pris: 50 mio. kroner.
Zahles er en privatskole med godt 1.150 elever fra 0. klasse til 3.G.
Siden 1877 har N. Zhales Gymnasieskole ligget på travle Nørre Voldgade, lige ved Nørreport. Her gør den tætte bebyggelse det umuligt at udvide mod naboen. Men opad kan man altid bygge, og Zahles har derfor fået to nye etager oven på de eksisterende, der tilfører det klassiske kvarter i hjertet af København et markant skud moderne æstetik.
Som en kunstfærdig trækrone pryder et indviklet stålnet tilbygningen på toppen af den røde, bevaringsværdige murstensbygning. Stål og glas står som high-tech-kontrast til de gamle byggetraditioner, men samtidig har arkitekterne fra Møller og Rørbæk ladet den firkantede og lidt bombastiske form gå igen, ligesom det grå stål matcher de omgivende skifertage. Idéen er, at tilbygningen skal skille sig ud, men samtidig skabe en helhed mellem gammelt og nyt.
En oase på toppen
Stålkronen på skolen danner ramme om tiltrængte, tidssvarende faciliteter. Øverst ligger skolens nye kantine, og kronens filigran-flettede grene er ikke kun udsmykning udefra, for når solen skinner, spredes lyset af stålet til et skyggemønster indenfor. I samspil med det dominerende lysegrønne gulv, giver det faktisk følelsen af, at stå i en nyudsprungen bøgs trækrone, her midt i noget af det tungest trafikerede København.
Midt i kantinen er udgang til en balkon, hvor eleverne i pauserne fra lærdommen kan følge med i det pulserende liv udenfor. Men endnu bedre bliver udsigten, hvis de tager den grønne trappe op til tagetagen, hvorfra de også kan se over til Ørstedsparken og Botanisk Have. Stålnetstrukturen går op over kanten og skærmer sammen med glasterrassen for vinden og skaber en lille oase på toppen af Zahles.
Overdækket skolegård
På etagen under kantinen er der kommet et moderne auditorium til, der ligesom naboklasselokalet kun er skilt fra det store tilstødende fællesareal af glasvægge. Det giver et stort lysindfald, og skulle det skabe for meget uro for teenagerne, at kunne følge med i livet på fællesgangen, kan gardinerne trækkes for.
I forbindelse med ombygningen er skolegården også blevet overdækket af et stort glastag og har fået flere gangbroer mellem bygninger og etager, der skal gøre det lettere, at bevæge sig rundt. Glastaget er med til at spare på energien, da det holder på den varme der siver ud fra de gamle bygninger.