Nu kan du (endelig) blive høj på film i Gothersgade
Efter snart fem års tilløb åbner Det Danske Filminstitut sit 'filmtag' med udendørs biograf, restaurant, udstilling — og udsigt over Kongens Have.
Ligesom i de bedste film har der været masser af udfordringer og forviklinger undervejs, men nu får Det Danske Filminstituts længe ventede 'filmtag' endelig sin happy ending.
I den kommende weekend åbner Filmtaget på toppen af Filmhuset i Indre By — næsten fem år efter at planerne første gang blev præsenteret.
Den 1.700 kvadratmeter store tagterrasse rummer blandt andet open air-biografen Himmelbio med plads til 127 tilskuere, syv udstillingspavilloner, et legeområde samt restaurant og bar.
Vi skrev første gang om projektet — der er tegnet af Henning Larsen Architects — i efteråret 2019. Dengang var planen, at Filmtaget skulle åbne for offentligheden allerede året efter. Siden blev åbningen udskudt til først 2021 og senere 2023.
Forsinkelserne skyldtes, at dele af byggeriet oppe i 5. sals højde viste sig at være mere kompliceret end ventet.
Men nu skulle alle udfordringer være overvundet, og fra fredag den 16. august kan københavnerne så endelig komme op og se deres by fra Filmhusets top.
Biograf og udstillinger
Næst efter udsigten over Kongens Have og byens tage, bliver Filmtagets store trækplaster formentlig Himmelbio, der er Danmarks eneste faste friluftsbiograf.
I stedet for et traditionelt lærred benytter man sig her af en otte gange fem meter stor LED-skærm, der sikrer, at man kan se film både i dagslys og om natten — og som størrelsesmæssigt svarer til et 372" TV.
Skulle det begynde at regne, kan det hele overdækkes af mobile markiser.
I de syv interaktive udstillingspavilloner kan besøgende lære om forskellige aspekter af dansk filmhistorie, og for eksempel selv prøve kræfter med Dogme-bevægelsens ti kyskhedsløfter eller lægge lyd og musik på stumfilm.
Der er gratis adgang til Filmtaget, som efter planen skal holde åbent fra 10 til 22 hele året rundt.
Fra trykkeri til filmhus
Filmhuset i Gothersgade 55 blev oprindelig opført til forlags- og trykkerivirksomheden Gutenberghus — det nuværende Egmont — i 1912-1914. Bygningen blev udvidet og fik sin nuværende, firelængede form i 1928.
Siden midten af 90’erne har Det Danske Filminstitut og Cinemateket haft til huse i bygningen, der dog stadig ejes af Egmont-koncernen.
Få adgang som medlem eller abonnent
Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.
Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.
Allerede medlem? Log ind her!
kommentarer