pixel

Et hjørne, Tivoli vil være bekendt

Se og bliv set. Og spis. Forlystelseshavens nye pulserende udbygning er et hus med to ansigter og en gavmild tagterrasse.

tivoli hjørnet pei cobb freed

Spejling, glas, overflader, blændværk, flimrende lys og farver. Tivoli har være synonym med berusende sanseindtryk og folkelige forlystelser, siden eventyrhaven åbnede i 1843 på Københavns ydre voldterræn.

Traditionen holdes i hævd med den nye bølgende og oplyste glasbygning på hjørnet ved hovedindgangen, der skaber et visuelt hul igennem ind til den særlige have i storbyen og stiller forlystelseslivet frit til skue.

Fra midt-halvfemserne var det Hard Rock Café, der lå her på hjørnet af Bernstoffsgade og Vesterbrogade i en lidt tarvelig bygning med spillehal og restauranten Hercegovina, som nærmest vendte ryggen til byen som en lang gråhvid mur.

»Vi havde et hjørne, vi ikke kunne være bekendt,« siger Tivolis administrerende direktør, Lars Liebst.

Nu, efter 14 års (for)arbejde og Tivolis største enkeltstående investering nogensinde (på et ikke oplyst trecifret millionbeløb), står altså endelig Tivoli Hjørnet. En 105 meter lang bygning med 6.000 kvadratmeters fornøjelser og adspredelse primært af kulinarisk art.

Madhallen i stuen tog hul på herlighederne i november sidste år – se mere om Tivoli Food Hall her. Siden er alle tre etager blevet færdige med hotel, restauranter, boligbutik samt sushi på taget. Den New York-baserede tegnestue Pei Cobb Freed & Partners har dirigeret byggeriet, som skal åbne Tivoli mod byen hele året rundt – og uden krav om entrébillet.

Se og bliv set

Fra ydersiden fungerer hjørnebygningen nærmest som en slags teaterkulisse med et åbent, glasklædt tværsnit gennem huset, der giver frit udsyn til livet på alle etager på samme tid.

I gadeplan er der det største leben med dagligstuen – drevet af Espresso House – og de travle madstader i Tivoli Food Hall ved siden af. På etagen ovenover ses silhuetterne af de siddende gæster i den varmt oplyste italienske kæderestaurant Vapiano. Ovenover dem er der glimt af de lange, lidt køligere hotelgange, hvor en gæst eller personalet fra Nimb Hotel en sjælden gang imellem passerer forbi.

Fortovet foran bygningen langs Bernstoffsgade er blevet bredere og indrettet med cykelstativer, kæmpestore potteplanter og fastnaglede runde møbler i modstandsdygtige materialer. Foran Espresso House er indretningen mere hyggelig med bløde lænestole og kunstige træer, og i vinduerne er der godt fyldt op med unge piger med laptops.

Hver etage i den nye bygning bugter sig uafhængigt af de andre, så facaden og en stor del af etagerne flere steder rager langt ud over fortovet. De lodrette megapersienner på hver etage drejer sig alt efter solindfaldet, og dioder sender regelmæssige lysbølger i blå, hvide og røde farver gennem facaden som en insisterende puls.

Glasbygningen flimrer, glitrer og sitrer, og det er næsten lige så underholdende at stå ude og se ind, som det er at stå inde og se ud. Alle steder kan man se og blive set – helt i Tivolis ånd. I det folkelige forlystelsesområde har københavnere nemlig til alle tider promeneret og ladet sig beskue, bespise og bombardere af sanseindtryk. Førhen illumineret af gaslampernes skær, i dag af dioder.

Et hus med to ansigter

Det har været en ret speciel opgave at skabe et hus med to facader ud mod to så vidt forskellige bymiljøer, forklarer direktør Lars Liebst. På den ene side den 175 år gamle have og på den anden side storbyen og ét af de mest betrådte fortove i Danmark.

På havesiden er den nye hjørnebygning tilpasset det mere rolige tempo og havens idyl. Her er facaden domineret af de lyse, håndstrøgne teglsten, som også dækker en lille del af glasfacaden ud mod gaden. Teglet fremstilles ved at lægge et lag slagger på et stykke køkkenrulleagtigt papir i en træform og derefter fylde ler i. Hver af teglstenene fra Petersen Tegl er lavet i hånden og er derfor unikke – man kan se de forskellige aftryk fra papiret på hver af dem, hvis man kigger nøje efter.

»På et gammelt sted som Tivoli skal man holde fast i de gamle dyder,« forklarer projektchef Marie Therese Collet.

Leret er blandet for at matche både det lyse Nimb og den lidt mørkere hovedindgang til Tivoli. Langs den bugtende terrakottafacade er der plantekasser, som med tiden skal sende kaskader af grønt ud over muren.

Madhallen har sit eget terrasseområde ind mod Tivoli, som er afgrænset fra resten af haven med en hæk. Her kan man også uden entrébillet sidde og suge lidt af stemningen fra eventyrhaven til sig.

Sushi med udsigt

I en lille bygning på taget har Sticks'n'Sushi indrettet sig på japansk manér med et åbent køkken lige i midten af rummet. På en dag i januar, da Magasinet KBH tager elevatoren op, har gæsterne alle sat sig på Tivoli-siden med udsigt ned på Pantomimeteatret.

Den dæmpede belysning fra restaurantens runde rislamper fremhæver vintermørket og lysene fra haven og byen udenfor. Et par borde og stole står parat ude på tagterrassen i 13 meters højde, men kun rygerne vover sig kortvarigt ud i kulden.

Udsigten inviterer ellers gavmildt til fordybelse, selvom vejret ikke gør: På den ene side kan man se direkte ned i Tivoli og på Nimbs orientalske palads. På den anden side kigger man ned på Hovedbanegården og derfra Arbejdernes Landsbank i Panoptikonbygningen, Vesterbrogade og frihedsstøtten, Arne Jacobsens SAS-hotel, Axelborg, de nye Axel Towers og lidt af Rådhuspladsen.

Det er ikke svært at forestille sig tagterrassen fyldt med gæster på en lun forårsdag. Til den tid åbner også Nimbs hotelpool i den modsatte ende af terrassen, som dog vil være reserveret til hotellets gæster.

Luksushotel og et glashus mere

Nimb Hotel har udvidet med 21 luksushotelværelser på 1. og 2. etage af den nye hjørnebygning med private terrasser mod haven. Værelserne koster mellem 6.500 og 28.000 kroner per nat. Der kommer også spa i kælderen, fortæller receptionisten, og på hjørnet ligger et mødelokale – som enhver med pengepungen i orden kan booke – med udsigt langt ned ad Vesterbrogade.

Glashjørnet har allerede drastisk ændret Tivolis sammenhæng med den omkringliggende by, og inden længe kommer på forlystelseshavens bagside endnu en bygning, som med glaspartier både indad mod haven og udad mod byen skal åbne Tivoli endnu mere mod København.

Det er de samme amerikanske arkitekter, Pei Cobb Freed & Partners, der står for de næste 7.000 ekstra kvadratmeter døbt Tivoli Huset, som skal ligge mod Tietgensgade og vies til Tivolis talentskoler for musik og ballet – se mere om Tivoli Huset her.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling