pixel

Sådan blev Axeltorv ikke

Axel Towers kunne have været 147 meter høje og 'X-ing' eller 'twisting'. I ny serie om det København, der aldrig blev, ser vi på Axeltorv.

x-ing towers axeltorv

De fleste har efterhånden vænnet sig til "øldåserne", der også går under navnet Axel Towers og ligger lige overfor Tivolis hovedindgang. Netop i disse dage er det 10 år siden, at det gamle 'Scala' forsvandt fra grunden ved Axeltorv for at gøre plads til de kobber-beklædte "tårne", der i dag strækker sig op til 61 meters højde.

Men det var tæt på, at denne del af København kom til at se ganske anderledes ud.

I en ny serie — Sådan blev byen ikke — kigger vi med mellemrum på fortidens projekter, der aldrig blev til noget, men som ville have skabt en ganske anden by, hvis de var.

Postmoderne blev til dåser

Scala-bygningen, der blev revet ned i 2012, stammede oprindeligt fra 1957, men blev sidst i 80'erne grundigt ombygget i postmoderne stil. I årene efter husede den en slags forlystelsescenter med restauranter, butikker, fitness, biograf, diskotek og spillehal. Allerede i 2001 blev centeret dog delvist lukket, og nogle år med rømning og langsomt forfald tog sin begyndelse.

"Spørgelsesbygningen" blev den til sidst kaldt.  

En ny ejer — Centerplan — kom til og bad i 2007 tre tegnestuer om at designe en ny bygning til grunden. Forventningen var på det tidspunkt, at én af dem ville blive realiseret i det område, der af Københavns Kommune nu var blevet døbt Metropolzonen, og hvor man skulle have plads til store armbevægelser.

Og dét havde både Henning Larsen Arkitekter, BIG og — særligt — Schmidt Hammer Lassen, der alle ville lade det relativt lave Scala-byggeri vige pladsen til fordel for mange flere vertikale meter. 

Finanskrise gav flere spøgelser

Københavnske højhus-skeptikere kan derfor i høj grad takke subprime-krisen i USA for, at der ikke blev bygget i op til 147 meters højde lige ved Tivoli. De mange boliglån, der ikke kunne betales tilbage i USA, og førte til den globale finanskrise, endte nemlig også med at vælte Centerplan, der gik konkurs i 2008. 

Og dermed blev de tre meget høje højhuse lagt i jorden igen, og Scala tog et par år mere som spøgelsesbygning.

I stedet fik København altså i sidste ende Axel Towers, som måske nok også kan dele vandene, men som endte med at vinde Københavns Kommunes 'Publikumspris' i 2018. 

Hvor arkitekturen kan vinde priser, ærgrer nogen sig måske over, at det nye byggeri primært er et lukket advokatkontor, mens planerne fra 2007 var for et byggeri med udadvendte aktiviteter rettet mod hele byen.

Advokat med bronze

Vejen til det bronze-beklædte advokatkontoret, som vi har i dag, blev lagt af Ejendomsselskabet Norden, der blev stiftet i 2005 og i dag ejer mere end 250 ejendomme.

Norden købte det gamle Scala i 2010 med planer om at rive det ned og i stedet opføre et nyt byggeri, der skulle langtidslejes af juristerne hos Gorrissen Federspil, som i alt har omkring 530 ansatte.      

Opgaven blev givet til arkitekterne hos Lundgaard & Tranberg, der afslørede deres design af den nye bygning i 2012 — og resten er historie.

Da designet blev lagt frem, var "øldåserne" et af de adjektiver der blev hørt på gaden, men siden har det officielle, og lidt pænere, navn 'Axel Towers' fundet bedre vej til københavnernes bevidsthed. 

Ingen BIG

Lige ovre på den anden side af Axeltorv har et af de tre arkitektfirmaer fra oplægget i 2007 sidenhen måtte lide den tort endnu engang at få et byggeri ved torvet afvist.

Bjarke Ingels' BIG kan tilsyneladende ikke blive gode venner med Axeltorv, for tegnestuens forslag til en ny Palads-biograf fik ikke just pæne ord med på vejen, da designet blev præsenteret i 2020.

Sidenhen har Nordisk Film Biografer pakket forslaget langt væk igen, og i øjeblikket er det store biograffirma ved at køre en proces, hvor byens beboere kan komme med input til det nye Palads.

Havde BIG fået lov at bygge begge sine foreslåede byggerier ved Axeltorv, ville den være blevet flankeret af to højhuse på henholdsvis knap 70 meter og 130 meter.   

Men sådan blev byen ikke.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

kommentarer

Steffen Beth

Vildt at alle forslag er pænere og mere spædende end det der blev bygget.

Der bliver simplethen taget så lidt risiko med nye bygninger i København, så de kommer alle til at ligne hinanden, en firkatet kasse af glas og stål.

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling