Byens grimmeste blev til prisbelønnede 'Ørsteds Haver'
Formand håber, at projekt på Frederiksberg kan inspirere mange andre steder i København og det øvrige Danmark.
Der er ikke så mange, der er rigtig glade for 50'erne, 60'erne og 70'ernes mest brutale, modernistiske indhug i vores fælles, byggede miljø.
Det gjaldt ikke mindst på Frederiksberg, hvor der igennem mange år har været en stille konsensus om, at kommunens grimmeste byggeri, ja det fandt man da på H.C. Ørstedsvej nummer 25-27.
Men selvsamme byggeri har nu modtaget den i fagkredse prestigefylde 'Renoverprisen' der gives til byggeprojekter, som får noget godt ud af noget, der tidligere ikke var helt så godt.
Foragt for fortiden
H.C. Ørstedsvej 25-27 blev oprindeligt opført i 1968. Det syv-etagers boligbyggeri lagde sig ind mellem sine ny-klassisistiske naboer med en arkitektonisk foragt for fortiden.
Nu kom der rette linjer, svalegange, betonelementer og ingen fjollet ornamentering.
Og som en passende prik over i'et til modernismens fascination af bilen som transportmiddel: En benzintank i stueetagen.
Men formsproget faldt altså ikke i god, lokal jord, og med årene voksede foragten på gaden — ikke for de ny-klassisistiske naboer, men for det moderne betonbyggeri der havde skruet sig ned imellem dem.
I mere end et halvt århundrede slog de fleste frederikbergere øjnene ned, og trak kraven lidt op, når de passerede H.C. Ørstedvej 25-27.
Men i 2020 blev virkeligheden på Frederiksberg en anden.
Forbillede for andre
Byggeriet fra '68 står stadig, men i dag er det dækket af en helt ny facade, der ikke blot har ændret gadebilledet, men også givet beboerne et nyt rum at opholde sig i på de gamle svalegange.
Holdet bag renoveringen gav samtidig facaden et navn, der leder tankerne hen på noget ganske andet end betonmodernisme: 'Ørsteds Haver'.
Og dén forvandling mente juryen bag Renoverprisen var årets bedste i Danmark i 2020.
»Ørsteds Haver er helt sikkert en fortjent vinder,« siger arkitekt og tidligere direktør i Freja Ejendomme, Karen Mosbech, der var formand for nomineringsudvalget. Hun fortsætter:
»Projektet er et rigtig spændende eksempel på, hvordan man ved at renovere en facade faktisk kan ændre en hel bygnings værdi.«
Står det til Mosbech, kommer projektet til at danne forbillede for lignende transformationer andre steder:
»Holdet bag renoveringen har brugt ét enkelt hovedgreb — nemlig at renovere facaden — og det er der noget meget værdiskabende over. Så der ligger en enorm eksempelværdi i renoveringen, fordi der findes mange lignende bygninger rundt omkring i Danmark.«
'Holdet bag' er boligejerne selv sammen med Tegnestuen Lokal, der har til huse på Vesterbro.
Som en passende krølle på historien — og et tegn på nye tider — er også benzintanken forsvundet fra H.C. Ørstedsvej.
I stedet er kommet et Netto-supermarked med et mere afdæmpet udtryk, end man kender det mest. Store, dominerende facadeskilte er afløst af tal og bogstaver på vinduerne, og Nettos navnetræk optræder i en mere diskret udgave.
Renoverprisen er blevet uddelt siden 2013. Bag prisen står Realdania og Grundejernes Investeringsfond. Vinderne modtager 100.000 kroner og en statuette.
Få adgang som medlem eller abonnent
Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.
Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.
Allerede medlem? Log ind her!