Råkostrevolutionen
KBH har prøvet det der raw food, der får ellers almindeligvis tilregnelige københavnere til at lægge 100 bobs for en gang råkost
Idéen bag raw food:
Solen er kilden til alt fysisk på jorden og al mad får energi fra solen. Tilberedning af mad ved mere end 42° celsius menes at ødelægger de mange levende enzymer, vitaminer, mineraler og elektrolyter som frugt og grønt er fyldt med, og som giver vigtig næring for kroppen.
De 5 vigtigste fødevarer i raw food-kost:
(kilde: The Raw Tribes website)
Bladgrønt, spirer og vilde urter
Fordi: De mørkegrønne grøntsager er topscorere i indhold af protein, kalk, magnesium og klorofyl. Vilde urter indeholder flere næringsstoffer end salater og indeholder mange forskellige plantekemikalier med gavnlig virkning på kroppen. Spirer indeholder protein, mineraler og enzymer.
Bær og superbær
Fordi: Bær er små antioxidant-bomber!
Grøntsager i alle farver
Fordi: Grønt i alle farver indeholder en masse forskellige pigmenter, antioxidanter og plantekemikalier, der gør din krop godt.
Nødder, kerner og olier
Fordi: Hampefrø, mandler, valnødder, hørfrø, avocado alle indeholder essentielle olier for vores hud og hjerne. Hver en celle i kroppen har brug for det gode fedt.
Tang og alger
Fordi: Tang og alger som fx Chlorella og Spirulina er uforlignelige som næringskilde, da de indeholder mindst 10 gange så mange mineraler som planter, der dyrkes på landjorden. Tangplanter har været anvendt som mad samt lægemiddel i mindst 8.200 år. Som medicin er tangplanter tillagt antibiotisk effekt, og de styrker kroppens modstandskraft. Grønne alger har en kolesterolsænkende virkning og evnen til at binde tungmetaller og føre dem ud af kroppen.
Det ene øjeblik var det jul, og man tilbragte fridagene med at overspise i familiens skød. Det næste øjeblik kom januar bankende med titusinde kilometer i timen, og så sad man der med opsvulmet krop og nedsunken pengepung.
Kender du følelsen? Og lover du dig selv hvert år, at næste år gider du ikke tilbringe januar som fattigfed? Så er du ikke alene.
KBH har i et forsøg på at lægge sidste års helsefordomme og sundhedsforskrækkelse bag sig derfor set nærmere på kostbevægelsen raw food, som indtog byen i slutningen af 2009 og siden har fået flere og flere københavnere til at ride med på råkostbølgen.
Raw food er i disse år klodens mest hypede nye kostideologi. Her dikteres vegansk mad, som aldrig må serveres varmere end lunkent. Mennesket bør ifølge filosofien nemlig indtage sin kost så rå som muligt, og allerhøjst tilberedt ved 42 grader, der anses som skillepunktet mellem vitalt vitaminrig mad og død mad.
Råkostrevolutionen er efter sigende slet ikke en nymodens opfindelse. Det er tværtimod en tilbagevenden til bondestenaldermandens oprindelige diæt qua den manglende brug af moderne tilberedningsremedier. Nå ja, bortset fra den såkaldte dehydrator, raw foods eneste tilladte opvarmningsapparat, som der endnu ikke er fundet rester af i Gravballemandens mose.
Råvarerne indtager byen
I København begyndte det hele med Jesper Rydals 42° Raw i Indre By, en cityslick biks med langt til loftet og et udpræget langbenet klientel. Herfra bredte bølgen sig sidste år til både Nørrebro, hvor The Raw Tribe holder til i Blågårdsgade og Vesterbro, hvor Simple Raw ligger i Oehlenschlægergade.
Et styks ubagt pizzaslice, tak!
Fælles for de tre steder, men især i Indre By, er de massive menneskemasser, som stuver sig sammen foran disken omkring frokost.
I Pilestræde udgøres raw food-bevægelsens dedikerede tilhængere, udover segmentet af slanke studiner, også tjekkede husmødre på bytur, veltrimmede mænd i sorte klæder og en håndfuld københavnske kendisser. Men hvor tøserne bliver siddende, vælger de fleste mænd at grabbe deres sellerijuice to go.
Til fælles har de tre beværtninger i øvrigt, at den sparsomme tilberedning bestemt ikke betyder billig frokost. Råkostsalaterne står hos byens pionér i lige under 100 kroner, hvis du spiser den på stedet, mens priserne er lidt mere overkommelige på broerne.
Når det kommer til indretningen har både 42º Raw og Simply Raw valgt det spartanske udtryk præget af moderne, skarptskårne birketræsbænke i flere niveauer som eneste siddemulighed. Et valg, der klart prioriterer æstetik over komfort.
Selv om det ikke tager mange minutter at sætte en gang raw food til livs, foretrækker KBH dog The Raw Tribes Blågårdsgade-blødere sofaarrangementer. De kræver jo også, at man sidder lidt tættere.
You can't believe it's not butter (eller sukker)
Den store overraskelse hos råkost-pusherne er imidlertid hverken menneskemængderne, prisniveauet eller de hårde siddepladser – men at den hellige kostbevægelse har herligt mange desserter på menuen.
Og da KBH dristede sig til at prøvesmage chokoladekagen hos 42º Raw blev forbavselsen kun større. Den er nemlig mindst lige så syndigt smagfuld som alle de fuldfede chokoladekager, vi tidligere har sat tænderne i. Men her taler vi altså en chokoladekage ”bagt” (dehydreret?) uden hverken sukker eller smør!
Hvis det kan lade sig gøre, hvorfor så ikke også lasagne uden pastaplader og kød, som er en fast del af menuen hos 42º Raw, eller pizza uden dej og ost, som hitter hos The Raw Tribe. Det viser sig, at der faktisk ikke er så meget revet gulerod med rosiner over at sondere det rå terræn i København.
Best-sellers:
Indre By: Hos 42º Raw er frokostgæsterne særligt glade for den rå lasagne på courgetter, valnødder og pesto. Signatursandwichen, hvor "brødet" er lavet af squash, tomater, olivenolie og boghvede. Avocadosalaten med dehydreret eddike. Og så elsker alle den nye jordbærtærte, erfarer KBH.
Nørrebro: Hos The Raw Tribe er det især vegi-boksen med rispapirruller (af nøddepaté, spirer og grønt med miso eller nøddesauce), chili sin carne og den rå pizza som hitter i det salte køkken. Og så er gæsterne også glade for energikuglerne på chili, ingefær, banan eller chlorella (der er en alge...).
Vesterbro: Hos Simple Raw går gæsterne efter sandwichen med linsedeller på spirede linser, og så tager de gerne morgenmadsboksen med cashew-yoghurt og gojibær med på kontoret. Blandt de søde sager er begejstringen særligt stor for ingefærtoppene. Og her har man sågar måttet opjustere dessertkortet på grund af en overraskende stor efterspørgsel på de rå kager.