To nye træbrygger på vej til havnen
Fødderne i vandet, børnene i soppebassinet og båden fortøjret ved en lille træ-ø. Snart kan du komme endnu tættere på vandet på Enghave Brygge.
Er der noget, københavnerne tager til sig på lige fod med nye cykelstier, så er det hæng-ud-steder ved vandet. Så snart en ny træbrygge ser dagens lys, er københavnerne på pletten — og snart får byen to nye af slagsen, der gør det muligt for flere at komme helt tæt på Inderhavnen.
Denne gang er det den (indtil videre) mere stille del af Sydhavnen — nemlig Myrholm og Tangholm på Enghave Brygge — der kan se frem til at få lettere adgang til vandet og nye opholdssteder i bølgehøjde.
De to træbrygger er egentlig ikke en nyhed, da de fra start har været en del af den samlede plan for udviklingen af Enghave Brygge, som politikerne nikkede til for 10 år siden.
Man har dog først skulle afvente, at private bygherrer rent faktisk fik etableret de nye boligøer. Og derudover har Københavns Kommune haft et anlægsstop, der har betydet, at de ikke måtte sætte gang i nye byggeprojekter, selv om de reelt var besluttet og finansieret.
Soppebassin og — måske — badezone
Men nu er forvaltningen klar med et forslag til, hvordan de to træbrygger kan se ud, og hvor de helt konkret kan placeres. Og der er lidt til både de aktive og dasende typer.
Begge træbrygger kommer til at "trappe ned" til vandet og indeholde flere sydvendte terrasser, der nok skal lokke såvel unge som ældre københavnere til. De nederste niveauer skal efter planen etableres helt tæt på vandet — 20-40 cm over daglig vandstand — som vil gøre det muligt at følge havnens liv med fødderne i vand.
På Tangholm vil det også være let for svømmefolket at plumpe i vandet, hvis der bliver givet tilladelse til at etablere den badezone, som også er en del af planen for træbryggen. Derudover får Tangholm et soppebassin med bund til de yngste, ligesom der vil komme en vandtrappe med vandpumpe til vandleg.
Træbryggen ved Myrholm kommer til at ligge som en ø ca. 12 meter ude i havnen med vand hele vejen rundt. Myrholm forbindes med træbryggen via en gangbro, som vi kender dem fra de nye havnebusstoppesteder ved Islands Brygge og Enghave Brygge.
Træbryggen bliver udformet, så den i højere grad end Tangholm egner sig til vandaktiviteter som kajakroning, sup-board, fiskeri og mindre bådsejlads. Eksempelvis bliver der monteret fortøjninger, så mindre både har mulighed for at lægge til.
Naboerne frygter larm og affald
Bryggerne er blevet til på baggrund af bl.a. en række forundersøgelser, en arkitektkonkurrence og en naboorientering, hvor hele 80 borgere har henvendt sig.
Den konkrete placering af bryggerne kræver nemlig en dispensation fra den eksisterende lokalplan, fordi de ligger lidt udenfor de oprindeligt angivne områder — dog fortsat ud for de samme boligøer.
Naboernes henvendelser drejer sig nu ikke så meget om, at bryggernes placering bliver rykket, men i højere grad frygten for at de nye hæng-ud-steder vil medføre fester, larm og affald. Derudover er naboerne heller ikke glade for udsigten til en offentlig badezone, som tidligere har været nedstemt på en generalforsamling.
Naboerne kigger nok med gru mod Sandkaj, hvor særligt de unge københavnere boltrer sig på de træbrygger, der blev opført for nogle år siden, og som har gjort Nordhavn til et særdeles velbesøgt område, når solen står højt på himlen.
På den baggrund har forvaltningen — i samarbejde med ejerforeningerne — vendt, hvordan man kan strikke et ordensreglement sammen, "som vil give politiet de nødvendige beføjelser til at imødekomme beboernes bekymringer om støj, affald samt indtrængen på privat grund." Og badezonen kan ikke uden videre blive til virkelighed uden ejerforeningens velsignelse, da de som bolværksejer skal give tilladelse til, at den bliver etableret.
Hvis Teknik- og Miljøudvalget nikker til hele projektet, vil der være banet vej for, at bryggebyggeriet kan gå i gang derefter. I første omgang dog altså uden badezone.
Når bryggerne er etableret, vil gæsterne på dem — måske allerede fra 2025 — kunne følge trafikken på "Enghavebroen", der skal forbedre forbindelsen over havnen i den sydlige ende af Københavns havn, hvor der lige nu er 2,5 kilometer mellem de nærmeste broforbindelser fra Sjælland til Amager — henholdsvis Bryggebroen og Sjællandsbroen.
Få adgang som medlem eller abonnent
Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.
Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.
Allerede medlem? Log ind her!
Det er nok en god ide med svømmezonerne og gerne lidt større end de bittesmå på tegningen, for der skal nok blive badet uanset hvad. Når Enghavebroen skal etableres, bør den rykkes til den sydlige ende af Tangholm, dels for at give bedre adgang til Metroen og dels for ikke at komme for tæt på den nye træbrygge på Myrholm syd: https://www.magasinetkbh.dk/indhold/foranalyse-enghavebroen-i-gang
https://www.magasinetkbh.dk/indhold/foranalyse-enghavebroen-i-gang