pixel

Ny miniplads på Frederiksberg

Et aflukket Frederiksberg-hjørne åbnes snart op mod byen som en offentlig plads.

finsensvej, gade, efterår

På et hjørne af Finsensvej — ikke langt fra Flintholm Station — er et lille, nyt og grønt byrum på vej.

Det grønne lå her egentlig i forvejen. Men snart bliver hækken, der lige nu adskiller en lille, grøn plæne fra resten af byen, ryddet — og hjørnet dermed åbnet op for alle byens beboere.

Plænen hører til en beboelsesejendom, som netop er ved at påbegynde en gårdrenovering. Og når renoveringen er overstået, vil det ikke blot være beboerne, der har adgang til den lille plads.

Frederiksbergske træer erstattes 1:2

I sin forvandling fra en lukket græsplæne til offentligt byrum får arealet blandet andet en ny chausséstens-belægning og to bænke.

To eksisterende træer på arealet bevares, mens et birketræ må lade livet. I 2021 vedtog Frederiksberg Kommune nye retningslinjer for træfældninger, som betyder, at der skal plantes to nye træer hver gang ét fældes. Dette regnskab kommer også til at gå op her, idet to nye kirsebærtræer plantes på hjørnepladsen som erstatning.

Dermed ender arealet altså med fire træer i stedet for blot tre, som der er i dag.

Hvor forbipasserende før blev mødt af en hæk — og beboerne måtte tage til takke med en temmelig aflukket græsplæne, som det kunne være svært at bruge til så meget — kan begge parter altså snart få glæde af en lidt mere indbydende opholdsplads.

Fra privat til offentlig plads

Uden at påstå for meget har vi ikke med byplanlægning af den helt store kaliber at gøre her på Finsensvej. Det er en lille omdannelse i en stor by. Men mindre kan også gøre det.

Den ny hjørneplads skriver sig i hvert fald ind i en spirende tendens i byens yderområder, hvor tidligere tiders opfattelse af "forstads-idyl" med private haver og gårde så småt omdannes til små overgangszoner, hvor det offentlige og private kan mødes — eller, som her, egentligt offentlige byrum.

Den nye plads ligger netop et sted, hvor de to byfilosofier mødes: Med et villakvarter på den ene side af Finsensvej og en stribe etagebyggerier på den anden.

Fremover kan beboerne i de to typer by altså mødes på en bænk under et kirsebærtræ og tale om, hvad der er bedst — noget der tidligere har været meget svært i et område uden mange offentlige mødesteder. Det kan også foregå om aftenen, for som en del af projektet skal ny belysning skabe stemning og tryghed i de mørke timer.

Bliver det for meget med den nye opmærksomhed, kan beboerne i etageejendommen, der lægger areal til, fortsat få lidt mere fred og ro om hjørnet i deres snart renoverede gårdrum.

Hele projektet finansieres som led i et 2,4 millioner kroners kvalitetsløft af den ydre del af Finsensvej — hvoraf den nye hjørneplads forventes at koste 0,8 mio. kr.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling