Nyt "filmtag" er forsinket igen — men åbner snart
Længe ventet åben biograf og filmcentrum på taget af Filmhuset er igen blevet udskudt — men skulle gerne stå klar i år.
Der trækker ud med at færddiggøre 'Filmtaget' på toppen af Det Danske Filminstituts hovedbygning på Gothersgade, hvor man også finder biografen Cinemateket.
Heroppe har man længe haft gang i opførelsen af en tagterrasse med et cinematisk tema, som vi første gang beskrev for fire år siden.
Dengang var planen, at taget kunne tages i brug allerede i 2020. Siden lød meldingen på 2021, hvilket igen blev rykket til efter sommerferien 2023.
Udskudt til senere i år
Her står vi altså nu, og det er stadig ikke muligt at se Indiana Jones med udsigt ud over Kongens Have. I stedet lyder seneste udmelding, at Filmtaget — der også får plads til udstilling og restaurant — forventes klar mod slutningen af året.
Ifølge branchemediet Byrumsmonitor skyldes seneste udskydelse flere kompleksiteter i projektets delelementer.
Især 'Gothersgade-Tårnet', der skal bruges til udstilling og formidling, har vist sig noget mere bøvlet at opføre end først antaget.
"Denne del af projektet er løbet ind i behov for projekt-præciseringer, og entreprønerens fremdrift er langsommere end projekteret," siger Dansk Filminstituts vicedirektør Jakob Buhl Vestergaard til Byrumsmonitor.
Det er Rambøll og Henning Larsen Architects, der er arkitekter og totalrådgivere på den nye terrasse, der altså forventeligt får endelig præmiere i løbet af dette efterår.
Open air biograf med udsigt
Med caféen som omdrejningspunkt bliver hele den 1.700 m2 store tagterrasse et slags udendørs eksperimentarium for filmfans.
Her kan man — om alt går vel — inden længe tage plads i udendørsbiografen Himmelbio, der både sikrer film og udsigt i samme sætning. Regner det, kan det hele overdækkes med mobile markiser fra caféens tag, så ingens popcorn bliver våde.
Takket være en stor LED-skærm med højt lysoutput og sensorer, der balancerer styrken, skulle billedet gerne være optimalt uanset om man sidder på første eller bagerste række eller om filmvisning sker i dagslys eller aftenmørke.
En støjafskærmning skal forhindre, at hverken biljagter eller meteornedslag kommer til at forstyrre nattesøvnen hos beboerne i området — i hvert fald ikke ud over de tilladte 40 dB(A), der er miljølovgivningens grænse i natperioder.
Går du en tur rundt på taget, bliver du mødt af en række andre indslag fra filmuniverset og interaktive elementer.
Én installation udgør for eksempel et lille stumfilmsstudie, hvor du selv kan komponere lydsiden.
Et andet sted finder man en såkaldt 'præ-cinema', hvor du selv kan eksperimentere med, hvordan enkeltbilleder på magisk vis bliver til film, hvor tingene bevæger sig.
Børnene får en lille legeplads i form af 'Den Kæmpestore Pære' — og tre kikkerter på taget vil pege ud på københavnske locations, men ikke vise udsigten, når du sætter dem for øjnene. I stedet vil du i kikkerten f.eks. se Olsen Banden kravle rundt i uret på Rådhustårnet.
På vej op til den cinematiske forlystelsespark får du i elevatoren en 30 sekunders introduktion til dansk filmhistorie, og fra udsigtsplatformen — som vender mod Gothersgade — vil der være et åbent vue ud over Kongens Have og Frederikstaden.
Set fra Kongens Have vil et tag fuld af aktiviteter samtidig lyse op i de sene aften- og nattetimer.
Få adgang som medlem eller abonnent
Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.
Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.
Allerede medlem? Log ind her!