pixel

Højhus med indbygget skovtur

Det nye Norman Foster-tårn i Ørestad har 85 meter til toppen og en indendørs, løvfældende lystskov i bunden.

north tower norman foster

Midt i skoven sidder folk i kontortøj og spiser frokost i små og større grupper. En gang imellem drysser blade fra træerne ned på bordene og de formfuldendt svungne træbænke. Lige uden for vinduet kører metroen forbi i fuld fart.

For skoven er indendørs og er den store attraktion i anden og foreløbig sidste del af højhuskomplekset Copenhagen Towers, som ligger mellem Field’s og Royal Arena få minutters gang fra Ørestad Station.

Over inde-træernes grønne kroner fortsætter det nye kontortårn North Tower hele 85 meter mod himlen og udnytter dermed den maksimalt tilladte byggehøjde i Ørestad, lige som søstertårnet Hotel Crowne Plaza. Begge er de en håndfuld meter højere end bydelens øvrige kæmper, kontorgenboen Ferring og det skæve tvillingetårns-hotel Bella Sky lidt længere mod nord.

Den hurtigste elevator i landet fører til tyve etager med skrive- og mødeborde, men det øverste plan er klargjort til, at der kan ligge en restaurant og servere panoramaudsigt til hele Ørestad og (i klart vejr) resten af Københavns skyline.

Forsinket fuldendelse

Første del af Copenhagen Towers åbnede i 2009 med det firestjernede højhushotel Crowne Plaza i sydtårnet foruden en sydfløj til kontorer. Med det nye nordtårn er også fulgt en nordfløj samt altså det skov-atrium, der forbinder de to tårne og fløjene, og hvor kontorfolk og hotelgæster og folk udefra kan mødes og spise i den offentligt tilgængelige restaurant eller café.

»Det blev projekteret som ét samlet byggeri med to forskellige arkitektfirmaer: Dissing + Weitling på den første etape og Foster + Partners på den anden. Funktionelt er det hele tænkt sammen, og de blev faktisk skudt i gang samtidig, men på grund af finanskrisen blev etape to sat på standby og altså først færdiggjort med fem års forsinkelse,« fortæller Palle Sort, der er Associate hos bygherren Solstra Capital.

Foster har fornavnet Norman og er stjernearkitekten bag blandt andet Rigsdagen i Berlin, det nye Wembley Stadion og skyskraberen 30 St. Mary Axe i London, og så selvfølgelig Elefanthuset i Københavns Zoo. Også østsiden af Amager har en Norman Foster-kontorbygning på vej med Soundport i Scanport (bedre kendt som Kastrup Havn).

Hans North Tower har en let krum facade og står og læner sig lidt ud over Øresundsmotorvejen. Krumningen har givet ekstra etageareal på midten af højhuset, men har også givet en del ekstra grå hår.

»Det har skabt mange udfordringer. Der er jo ikke nogen af etagerne, der er ens, og der er ikke én af vindueskarmene, der er vandret,« siger Palle Sort.

De 1.100 facadeelementer vejer hver 8-900 kilo og tog et år at installere for 18 vinduesinstallatører.

Skoven er fra Florida

Fra Copenhagen Towers nye fælles hovedindgang træder man direkte ind i atriets 350 kvadratmeter skov, hvor 60 træer og 4.400 planter står i nogle øer i store kummer, der bugter sig for imitere en flodbred. I loftet hænger kæmpestore bladformede konstruktioner i limtræ for at tage noget af solen og give bedre akustik. Omkring skoven ligger receptionen, en restaurant og nogle loungeområder og caféen Orango Coffee, der vender ud mod Ørestads Boulevard og genboen Rambøll.

Træerne kommer helt fra Florida, men det er egentlig meningen, at de skal se danske ud.

»I virkeligheden ønskede man at skabe et lokalt udtryk med løvfældende skov. Og dette her er det tætteste, man kan komme. Træerne kaldes Black Olive og er løvfældende. Bregnerne er nogen, du kan finde i en dansk skovbund,« forklarer Palle Sort.

En mand, der går og graver i jorden, viser sig at være den klimabotaniske tekniker på opgaven, Bjarne Nielsen fra Oxygreen, som fortæller, at han ikke har set et lignende projekt i sine 40 år i branchen.

»Det her er nok det største indendørs beplantningsprojekt, der er lavet i Danmark. Det er klart, at det er en udfordring at passe det, du skal være over dem hele tiden. Vi er herude to gange om ugen. I øjeblikket slås vi med skjoldlus, og så er lysmængden i underkanten, så træerne drysser meget. Der skal støvsuges to gange om dagen,« fortæller han.

Kvartersliv i tårnene

Hotelgæsterne i sydtårnet og kontorfolket i nordtårnet deles om fællesfaciliteterne i og omkring atriet, hvor Restaurant Bark åbnede lige før jul.

»Alle lejere har adgang til en app, så de kan booke et mødelokale eller et hotelværelse eller bestille morgenkaffe fra metroen, så den står klar, når de når frem. Næsten alt kan styres via den app,« fortæller Søren Lenschau Andersen, Head of Rental Business i Solstra Development.

Et fitnesscenter er på vej i stueplan, og det er også på tale med en klinik med tandlæge og en massør eller lignende, fortæller han. Så Copenhagen Towers ikke bare bliver et sted, hvor der sidder nogle folk og arbejder, men et sted, hvor der er en masse aktiviteter. Det er noget, lejerne efterspørger, og med de mange boligbyggerier i Ørestad forventes tårnene også at tiltrække lokale beboere.

Multiarenaen Royal Arena er lige åbnet ved siden af, og man kan godt mærke i højhusene, at der er kommet en festlig nabo til, der tiltrækker både spisende og overnattende gæster.

»Den er vi absolut ikke kede af, det er da helt sikkert,« siger Søren Lenschau Andersen om arenaen.

Et tredje tårn?

Hotellet Crowne Plaza markedsføres i stor stil på sin bæredygtige profil, og en stor del af det nye byggeri er også lavet på genbrug.

Gulvet i atriet er lavet af nedknust beton, der skal ligne terrazzo, og væggene er lavet af vinduesrammer fra gamle lejligheder fra Sydhavnskvarteret. Rammerne er taget ud i forbindelse med renovering og er skåret i lister, der er sat tæt op ad hinanden i et lodret mønster. Der er gamle plastikflasker i dele af loftet, og teknik- og ventilationstårnene er beklædt med aflagte sejl fra den prestigiøse kapsejlads America's Cup.

Copenhagen Towers-logoet afslører i øvrigt, at et tredje tårn var en del af den oprindelige plan, men det er nu skilt fra projektet, fortæller Palle Sort.

I lokalplanen er der dog afsat plads til et højt tårn og tre lave bygninger på arealet på hver side af nedkørselsrampen ved motorvejen vest for North Tower. Så det kan stadig være et spørgsmål om tid, før der kommer endnu et nyt medlem i den lille familie af højhuse i Ørestad City.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling