Kastrup Havn åbner for nyt HQ af verdenskendt arkitekt
Norman Fosters seneste københavnske bidrag — til svenske Ferring — byder på havudsigt ud over det sædvanlige.
Da Ferrings tyve etagers hovedkontor åbnede i 2002, var den ikke blot Ørestads højeste bygning, men nærmest bydelens eneste bygning.
Siden kom en masse byudvikling til på Kay Fiskers Plads, mens medicinalkoncernen også lagde sig ud og igen måtte se sig om efter større lokaler.
Valget faldt igen på Amager, denne gang på erhvervsområdet Scanport lige nord for lufthavnen på Østamager.
Tegnet af den verdensberømte tegnestue Forster + Partners — i samarbejde med danske Mikkelsen Arkitekter — skulle projektet oprindeligt være indviet i 2019, men endte med at blive udskudt.
Udsigt for alle pengene
Nu, tre år senere, på en trekantet, stormflodssikrende stensokkel med vand til alle sider lyser det transparante domicil op og udfordrer Den Blå Planet om at vække mest opsigt ved indsejling til Kastrup Havn eller landing i lufthavnen.
Set udefra har bygningen en gennemgående 'kølergrils-front' der lægger lag i en ellers gennemgående glasfacade, som sikrer husets indre et lysindfald og en udsigt ud over det sædvanlige.
For at give de mest imponerende, uhindrede udsyn over havnet er hver af husets seks etager forskudt ud over den plint, som bygningen står på, hvilket nærmest leder tankerne hen på et krydstogskib, der vender på hovedet.
Formen giver også naturlig skygge til de nedre etager, når sommersolen står højt over Øresund.
I alt får de 750 medarbejdere 30.000 m2 kontorer, laboratorie og fælleslokaler at boltre sig på — plads som især skal bruges til medicinsk forskning.
Del af Tårnbys nye erhvervskvarter
Kontorer og laboratorier har plads langs den trekantede bygnings sider, hvor der både er plads til alene-tid og havudsigt, mens mødelokaler og mindre lydfølsomme akitiviter centreres omkring det store, himmel-oplyste atrium.
Her finder man også husets lobby, restaurant og konferencelokaler foruden en direkte udsigt mod Malmø, hvor Ferring opstod tilbage i 1950.
Ferrings nye hovedkvarter er en del af Tårnbys nye, internationale erhvervsområde Scanport, der er under udvikling i Kastrup Havn.
Med nærhed til både Københavns Lufthavn, Øresundsbroen og Europas motorvejsnet har Scanport for længst erklæret, at man har'Nordens mest internationale beliggenhed'.
Fuldt udbygget får området plads til over 90.000 kvadratmeter kontordomiciler og et hotel omkring den fredede Bryggergården.
Stjernearkitekt er back in town
Når det kommer til velrenommeret, moderne arkitektur, kan få tegnestuer hamle op med Foster + Partners — grundlagt af den nu berømte, britiske arkitekt Norman Foster.
Siden gennembruddet i slutningen af 1970'erne har han slået sit navn fast med sin flittige — og til tider organiske — brug af stål og glas, som mange af hans bygninger kendes for.
Blandt værkerne finder man den nye kuppel på Rigsdagen i Berlin, rådhuset i London samt det drueagurk-lignende højhus på 30 St Mary Axe, også i London.
I København har vi et par gange tidligere fået æren af Fosters bidrag som arkitekt — mens vi en tredje gang smækkede døren i med et pænt nej tak.
I Ørestad — sjovt nok lige overfor Ferrings gamle hovedkontor — tegnede Norman Foster Nordtårnet, som det ene af to højhuse i Copenhagen Towers.
Og i Zoologisk Have bidrog han med Elefanthuset, der udover at huse dyrene også giver forbipasserende i Frederiksberg Have mulighed for at se ind.
Til gengæld blev det for meget af det gode for Københavns Kommune i 2006, da Tivoli foreslog at erstatte deres 'H.C. Andersen Slot' ved Rådhuspladsen med et slankt, Foster-tegnet højhus på 102 meters højde — et par meter lavere end Rådhustårnet.
Selvom H.C. Andersen Slottet i mange arkitekturkredse opfattes mere som kitsch end bevaringsværdigt, blev udsigten til så høj en bygning lige ved Rådhustårnet for meget for de københavnske politikere.
Året efter præsentationen blev projektet definitivt droppet efter Venstre trak deres støtte i Borgerrepræsentationen. En beslutning, der dengang ærgede Tivolis direktør, Lars Liebst:
»Når vi retter blikket mod Århus, Malmø og ud i verden, kan de godt finde ud af at sætte skub i tingene. I hovedstaden har vi politikere, som holder gode festtaler, men ikke viser meget handlekraft, når det kommer til stykket,« udtalte direktøren dengang til Danmarks Radio.
Siden 2007 må København dog siges at have sat mere "skub i tingene" når det kommer til højhuse, og når blikket fremover skal rettes mod Malmø kan det passende gøres fra atriumet i Ferrings nye hovedkontor.
Få adgang som medlem eller abonnent
Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.
Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.
Allerede medlem? Log ind her!
Generelt suk:
Læs korrektur!
Irriterende som læser at skulle gøre det!