Nordens gourmet-hovedstad trækker fra rivalerne
Målt på Michelin-stjerner er København ganske suveræn i kampen om at være hele Nordens gastronomiske hovedstad.
I 2016-udgaven af Guide Michelin Nordic kan København nu prale af 20 af de buttede stjerner fordelt på 16 restauranter i byen. Det er to stjerner mere end i 2015, og da de nærmeste forfølgere Stockholm, Gøteborg og Oslo hver må nøjes med én mere i år, udbygger København dermed den i forvejen klare føring i den fineste madlavnings nordiske superliga:
- 1. København 20 stjerner (16 restauranter)
- 2. Stockholm 13 stjerner (10 restauranter)
- 3. Gøteborg 7 stjerner (7 restauranter)
- 4. Oslo 6 stjerner (4 restauranter)
- 5. Helsinki 4 stjerner (4 restauranter)
- 6. Århus 3 stjerner (3 restauranter)
- 6. Malmø 3 stjerner (3 restauranter)
De ekstra stjerner på Københavns Michelin-konto skyldes, at den franske gourmet-bibel har givet Kong Hans Kælder (Kbh K) sin stjerne tilbage efter to år ude af det eftertragtede selskab og desuden valgt at opgradere Geranium (Kbh Ø) fra to til tre stjerner. Restauranten på toppen af nationalstadionet Parken er dermed den første i Danmark nogensinde, der opnår den ultimative tredje og sagnomspundne Michelin-stjerne.
Resten af Københavns (og de nordlige forstæder) Michelin-felt udgøres af: AOC (2 stjerner, Kbh K), Clou (Kbh K), Era Ora (Kbh K), Den Røde Cottage (Klampenborg), Formel B (Frb C), Grønbech & Churchill (Kbh K), Kadeau (Kbh K), Kiin Kiin (Kbh N), Kokkeriet (Kbh K), Marchal (Kbh K), Noma (2 stjerner, Kbh K), Relæ (Kbh N), Studio (Kbh K) og Søllerød Kro (Holte).
I Michelin-guidens budget-kategori Bib Gourmand er det københavnske udvalg til gengæld nu nede på ni restauranter, efter at Famo (Kbh V) er blevet siet fra siden sidste år.
"God mad til gode priser"-listen tæller dermed: Bror (Kbh K), Enomania (Frb C), Frederiks Have (Frb), Kødbyens Fiskebar (Kbh V), L’Altro (Kbh K), Marv & Ben (Kbh K), Mêlée (Frb C), Pluto (Kbh K) og Rebel (Kbh K).