Stor mystik: Bowlinghal eller koncerthus i Kaktustårnene?
Planer om både koncerthus og bowlingcenter har rumsteret i Kaktustårnenes stueetage i et års tid. Endnu er der ikke taget en endelig beslutning.
Kaktustårnene ved Dybbølsbro har fået en del opmærksomhed.
I den udenlandske presse har de BIG-tegnede højhuse fået omtale for deres arkitektur, mens det herhjemme både er formerne og den høje husleje for de forholdsvis små lejligheder, der har trukket overskrifter.
Men én ting er ikke blevet synderligt omtalt. Nemlig hvad der skal ske i de endnu tomme stueetager på de piggede bygninger overfor Danmarks nyeste Ikea.
Her luftede verdens største koncertarrangør, Live Nation, forrige år ellers planer om at åbne et mellemstort spillested på størrelse med Store Vega som et supplement til Vesterbros allerede pulserende kulturliv.
Catella Group, der står bag byggeriet af Kaktustårnene, oplyste dengang, at de undersøgte mulighederne for at etablere et koncerthus med plads til flere end 1.500 gæster på den gode plads lige ved Dybbølsbro Station og den kommende metrostation ved Fisketorvet.
Siden er der dog ikke kommet noget nyt på bordet om de ambitiøse planer.
Koncerthus eller bowlingcenter?
Af et nyligt notat fra Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune fremgår det, at der i januar 2023 blev afholdt et møde med bygherren om, hvad der skulle ske i stueetagen.
Dog oplyser forvaltningen her — en smule overraskende for dem der ventede på nye spillesteder — at mødet sidste år ikke drejede sig om et rent koncerthus, men om et lidt mere avanceret koncept ved navn 'Brooklyn Bowling'.
Planen gik ud på at etablere en bowlinghal med både restaurant, koncertscene og en kapacitet på hele 2.000 besøgende, som der ifølge udvikleren ville kunne stuves sammen her i Kaktustårnenes bund.
Men forvaltningen oplyser, at de hverken har hørt fra bygherren — eller modtaget en egentlig ansøgning — siden mødet sidste januar og derfor har de heller ikke kunnet give tilladelse til at indrette stueetagen til et bestemt formål.
Så om det bliver muligt at lave en strike og skylle ned med et stykke rockmusik på adressen i fremtiden er et godt spørgsmål.
På nærværende magasin blev vi nysgerrige over den tilsyneladende pludselige udvikling fra et 'nyt Vega' til en bowlinghal med tilhørende scene og kontaktede derfor den svenske udvikler Catella for at høre nærmere.
For nu lyder svaret, at man her er midt i igangværende forhandlinger og derfor ikke kan udtale sig yderligere om projektet.
Stueetagen gemmer sig under bro
Uanset om det bliver koncerter, bowling eller en mellemting, der engang dukker op her, skiller den indtil videre tomme stueetages glasruder sig ikke voldsomt ud i gadebilledet.
De op til 80 meter høje huses nederste etager skjuler sig nemlig godt under Dybbølsbro-dækket ud mod banearealet og Carsten Niebuhrs Gade. En gade, der endnu er ret tom, men som om kort tid skal huse den forsinkede busterminal — og lede hen til den nye bydel Jernbanebyen.
Over Dybbølsbro fletter Kaktustårnene og deres udeområder sig sammen med naboerne via en hævet gangforbindelse, der strækker sig videre hen over et langstrakt taglandskab over IKEA City og snart hele vejen hen til Postbyen.
Den nederste etage blev i lokalplanen oprindeligt udlagt til at rumme mødelokaler, to store kontorlejemål på samlet 4.300 m2 og to butikker på samlet 400 m2. Men de aktuelle planer er altså noget anderledes.
Om det bliver bowlingcenter med underholdning eller noget helt andet, der engang slår portene op her, bliver der altså ifølge Catella forhandlet om netop nu.
Dyre ungdomsboliger
Sammen med tegnestuen BIG har Catella opført de to tårne, der tilbyder lejligheder til primært singler, der kan nøjes med få kvadratmeter og forskellige former for fællesområder.
Ifølge lokalplanen skulle de to tårne rumme godt 500 ungdomsboliger, men prisen for at leje en af boligerne ligger på mellem 9.500 og 11.000 kroner om måneden for 33 kvadratmeter, hvilket nok er en del mere, end de fleste studerende har råd til.
1. januar trådte ny lovgivning i kraft, der betyder, at en kommune nu kan stille krav om, at nybyggeri af de såkaldte 'ungdomsboliger' skal bebos af studerende. Tidligere har der ikke været denne mulighed, og en bygherre har kunnet få tilladelse til at bygge de meget små lejelejligheder alene ved at henvise til, at de skulle bebos af 'unge'.
Målet med lovgivningen er, at når kun studerende har mulighed for at leje lejlighederne, vil det presse huslejen nedad. Dette kan dog naturligvis også betyde, at private udviklere i mindre grad har incitament til at sætte gang i opførslen af flere af disse mini-boliger.
I 2023 udgjorde privat nybyggeri af 'ungdomsboliger' mere end 50% af alt nyt byggeri i Københavns Kommune.
Få adgang som medlem eller abonnent
Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.
Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.
Allerede medlem? Log ind her!
There is a bowling hall just 500 metres away in DGI Byen, to me it feels like a lot of bowling in such a small area! It’s good to have several bowling venues in the city, but maybe space them out a little bit more?
A concert hall on the other hand, that’s a good idea! Even though it would be 1-2 km away from Vega, DR Koncertsal or Pompehuset, it does not matter the same way it does with a bowling hall, as the artists playing on the same night would be different anyway :)