Langebro Museum søger ny mulighed for støtte
Langebro Museum fik nej til penge fra kommunen. Nu spørger museet i stedet Realdania om hjælp — men først skal københavnerne selv støtte.
Hvad har Kierkegaard, H.C. Andersen, Emil Nolde, en gruppe BOPA-sabotører, Klaus Rifbjerg og Gasolin til fælles?
Det spørger folkene bag 'Langebro Museum Experience' om — og svarer selv: Den bro som de vil hylde med et nyt museum.
Gruppen ønsker, at et nyt museum skal åbne i broens indre på Islands Brygge-siden, og både visualiseringer og detaljerede planer for indretningen ligger klar.
Men projektet har vist sig lettere sagt end gjort.
Afslag på ansøgninger
Første udfordring omhandlede de lokaler, som museet havde udset sig. Rummene i den store bros indre var nemlig allerede i brug som lager for Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning.
Men i slutningen af oktober sidste år kunne museet fortælle, at man var kommet et skridt tættere på at kunne realisere drømmen: Forvaltningen havde nu opsagt lokalerne.
En ledig placering er dog ikke nok. Projektet kræver også penge — helt konkret 6 mio. kroner, hvis budgettet holder. Og fra Københavns Kommune lød sidste år et 'nej' til støtte med kommunale skattekroner.
Kultur- og Fritidsudvalget afviste at støtte projektet med de 500.000 kroner, som initiativtager David Peter Fox havde søgt i håbet om at ligge en bund for en videre fondssøgning. Det er som regel de første kroner, der er de sværeste at skaffe, når man forsøger at finansiere et projekt gennem fonde.
Udvalget begrundede blandt andet dets nej med, at kommunen lige havde åbnet Københavns Museum.
Nu spørger projektet så i stedet om hjælp fra Realdanias pulje 'Underværker'.
Siden 2014 har Underværker givet mere end 280 projekter en økonomisk håndsrækning, men for at blive taget i betragtning af Realdania skal et projekt først have samlet 500 stemmer på puljens hjemmeside.
Enhver kan gå ind og stemme på de projekter, der bejler til støtte fra puljen — i denne ansøgningsrunde er tallet indtil videre 62
I skrivende stund har Langebro Museum modtaget 350 stemmer, og de mange positive kommentarer til projektet vækker nok forhåbninger hos bagmændene.
"Super fin idé — Bryggen er et virkelig interessant historisk sted, og det kunne være alle tiders sted at formidle denne historie," lyder en af dem.
Workshop og klub efter luk
Til det kreative og praktiske forbundet med at åbne et museum i en gammel bro, har gruppen bag Langebro Museum allieret sig med ingeniørerne hos COWI, Alex Poulsen Arkitekter og Kvorning Design.
Hvis det lykkes projektet at rejse tilstrækkelig kapital, vil broens indre i fremtiden rumme meget andet end udstillinger om broens fortid.
En café skal flytte ind i gavlen ud mod vandet. Og oppe under broen i to 25 meter lange gange skal galleri og workshop ligge med aktiviteter for familier og udstillinger — f.eks. om modstandsgruppen BOPA, der saboterede Langebro i 1945.
Workshoppen vil man efter aftale også kunne booke til for eksempel keramik og musik. Og om aftenen, når museet er lukket, skal 'Club Bryggen' efter planen overtage.
Hvordan en ny natklub vil blive modtaget af beboerne på Islands Brygge er en anden historie.
Om alt går vel, håber gruppen at kunne åbne Langebro Museum i 2023.
Få adgang som medlem eller abonnent
Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.
Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.
Allerede medlem? Log ind her!