pixel

Jagtvej 69 som kvindesagens park?

Kommunen skal købe den tomme grund efter Ungdomshuset tilbage og skabe en lommepark, foreslår SF i København.

jagtvej 69 juni 2017

På ellevte år er Nørrebros mest berømte adresse et åbent sår i byen. Nu er det på tide, at Københavns Kommune selv tager affære og bringer livet tilbage til Jagtvej 69 med en lille mindepark til ære for stedets historiske betydning.

Kort
Jagtvej 69

Det mener i hvert fald SF's gruppe i bystyret, der har stillet et konkret forslag til resten af Borgerrepræsentationen: Undersøg muligheden for og udgiften ved at købe grunden tilbage og anlægge en lommepark med et monument til minde om indstiftelsen af kvindernes internationale kampdag.

Kvindesagens mærkedag blev indstiftet på Jagtvej 69 i 1910 under en international kvindekongres på adressen, der dengang var forsamlingshus for arbejderbevægelsen. Kvindernes internationale kampdag blev i 1975 anerkendt af FN og fejres over hele verden hvert år den 8. marts.

SF's lokalpolitikere mener derfor, det vil være oplagt at anlægge en lommepark og opstille et monument som inkluderer de ledende kvinder bag stiftelsen som Nina Bang, Elisabeth Mac, Rosa Luxembourg, Clara Zetkin, Alexandra Kollentai, Adelheid Popp, Dora Montefiori, Kata Dalshtrøm og May Wood-Simons.

Fem ejere siden årtusindskiftet

Byggetomten kaldet Ground 69 har siden 2010 hørt under udviklingsselskabet Procasa, der altså har temmelig svært ved at realisere sine planer om at bygge supermarked og ungdomsboliger på grunden. I 2017 førte det til en idé om en midlertidig container-bebyggelse for unge hjemløse på Jagtvej 69, men det løb siden ud i sandet igen.

Hvad kan sådan en tilsyneladende ubebyggelig grund så være værd i penge?

Københavns Kommune solgte selv matriklen til det nystiftede selskab Human for 2,6 mio. kroner i 2001. Human blev kort efter overtaget af frikirken Faderhuset, hvorefter Fonden Jagtvej 69 forsøgte at redde Ungdomshuset med flere bud på op til angiveligt 13 millioner.

I 2007 blev Ungeren ryddet for ungdom og revet ned, men i 2010 overtog Faderhusets kreditor Ventureinstituttet den tomme grund for gæld svarende til 8 mio. kroner.

Kort derefter solgtes grunden videre til Udviklingsselskabet af 2010, der ejes af Procasa, for blot 1,75 mio. kroner.

Opdatering 2. marts: Forslaget blev nedstemt på Borgerrepræsentationens møde 1. marts 2018, hvor kun SF selv stemte for.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling