Nyt hjørnebyggeri på Frederiksberg skal binde byen sammen
I krydset Nordre Fasanvej / Nyelandsvej vil nyt, stort byggeri overtage pladsen fra to ældre byggerier — planen er at koble to typer by sammen.
Mens området omkring Fasanvej metrostation langs Nordre Fasanvej er præget af karréer og etageejendomme, så er området ikke så langt derfra ved Frederiksberg Hospital i stedet kendetegnet ved større villagrunde.
I grænselandet mellem de to finder man to grå villaer fra 1927 på hjørnet af Nordre Fasanvej og Nyelandsvej, der på deres to etager i dag rummer boliger øverst og en café og taco-biks nederst.
Det har de nuværende ejere længe haft planer om at lave om på. Og nu er de planer kommet et stort skridt nærmere en realisering.
På Frederiksberg Rådhus er man nemlig klar med en ny lokalplan for det markante byggeri, som skal overtage pladsen fra de to villaer.
Kobler to typer by
På grunden, hvor de to huse i dag står, skal der i stedet opføres en 5-etagers hjørnebygning med boliger og erhverv fordelt over et samlet etageareal på knap 3.300 m2.
Arkitektonisk skal den nye bebyggelse bestå af to sammensatte karakterer, der tilpasser sig nabobygningerne med et øje på den historiske sammenhæng i byen.
Mod Nordre Fasanvej fortsætter bygningen således den karakteristiske karréstruktur med karnapper, opdeling i en base, mellemliggende etager og tagetage, samt en tydelig hjørnemarkering. Overgangen fra bygning til fortov er skarp.
Men om hjørnet mod Nyelandsvej trækker facaden sig i stedet lidt tilbage fra fortovet og har en grøn zone mellem bygning og fortov — noget som er kendetegnende for den mere villaagtige arkitektur på Nyelandsvej. Og på den måde søger den nye bygning at knytte de to forskellige typer by sammen.
Det nye hus vil ifølge planen blive beklædt med mursten i en dyb rød jordfarve, hvor både fuge og facadens andre elementer er tonet i samme jordrøde skala i lysere nuancer.
Dermed vil hele facaden komme til at stå i en slags "rødlig helhed" — med taget som den mest markante undtagelse. De to tagetager, med svag taghældning, vil nemlig blive beklædt med grå naturskiffer, som reference til områdets mange mansardtage og mørke tage.
36 blandede boliger
Indvendigt kommer projektet efter planen til at bestå af ca. 36 boliger på 1. - 5. etage, der tilsammen skal udgøre et bofællesskab tiltænkt seniorer. 25% af de tilførte boligkvadratmeter skal være almene.
I stueetagen vil der blive plads til fællesarealer og igen til erhverv ud til gaden — men om caféen og taco-biksen følger med over i de nye lokaler er endnu uvist.
På gårdsiden vil hjørnebygningen skabe en ramme for et intimt udendørsrum med terrasser omgivet af pergola og beplantning. Efter planen skal der her være plads for aktiviteter og fællesskab for bygningens beboere.
Både fælleslokaler, indgange til opgange og altaner bliver orienteret mod gårdhaven. På den måde kan beboerne følge aktiviteter i huset på nært hold, mens det nye hus mod gaden vil ligne et almindeligt etagebyggeri, som de er flest i området. Det vil sige uden altaner men altså f.eks. med karnap-fremspring i facaden.
Når det nye byggeri overhovedet har fået lov til at vokse frem, skyldes det selvfølgelig, at man på Frederiksberg har accepteret at sige farvel til de to nuværende bygninger.
De to ældre villaer er egentlig udpeget som relativt bevaringsværdige — placeret i kategori 4 på såkaldte SAVE-skala for bevaringsværdighed, der går fra 1 til 9, med 1 som det mest bevaringsværdige.
Men embedsværket på Frederiksberg vurderer, at de generelt er så medtagede og nedslidte, at de i Frederiksbergs egen arkitekturpolitik er omfattet af et princip om, at bygninger med bevaringsværdi i særlige tilfælde godt må rives ned, hvis byen får mere værdi af det nye.
Det er tegnestuen Praksis, der står bag udformningen af det nye byggeri, der ligger lige overfor Frederiksberg Hospital, som selv står overfor snarlig byudvikling.
Grunden ejes og udvikles af Quadrata Ejendomsinvest, hvis bagmand er den 62-årige Jesper Balser, der blev milliardær via sit medejerskab af software-firmaet Navision, som i 2002 blev solgt til Microsoft.
Forslaget til den nye lokalplan er netop blevet politsk godkendt og derfor sendt ud i en otte ugers høringsfase, hvor alle ikke-politikere kan indsende deres ris og ros til projektet. Det vil ske på Frederiksberg Kommunes dertil indrettede web-side.
Få adgang som medlem eller abonnent
Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.
Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.
Allerede medlem? Log ind her!
Det er svært at se at den planlagte bombastiske bygning skulle tilføre byområdet mere arkitektonisk værdi end de eksisterende bygninger.
Artiklen beskriver byggeriet som 5-etages. Så vidt jeg kan se planlægges der 6 etager, hvilket efter min mening er mindst 2 etager mere end hvad der virker rimeligt på stedet.