Udsmykningen rækker ud
Interaktivt: Metrobyggepladsernes kunst-hegn vil nu have dig til at råbe, kravle eller give et nummer.
Byens Hegn – Cool Construction
Et projekt, der udsmykker metrobyggepladsernes i alt seks kilometer grønne plankehegn, mens metrobyggeriet står på indtil 2019.
Metroselskabet står bag i samarbejde med Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune.
Ansøgninger fra alle, der gerne vil lave et projekt på hegnene, behandles en gang om måneden.
Nogle af hegnene har reklamer på. De penge, der kommer ind, går til finansiering af hele projektet.
Råb ind i plankeværket og kald en ny ven til dig på Frederiksberg. Få luftet din indre entertainer på en scene på Kongens Nytorv. Eller forsøg kunsten at gå lodret på trapper på Vesterbro. En trio af nye interaktive installationer på de høje hegn omkring Københavns metrobyggepladser inviterer forbipasserende til at komme helt hen og være med.
Med mere end 350 skiftende udsmykninger har der været knald på kreativiteten siden kunstprojektet Byens Hegn begyndte at forskønne udgravningerne til Cityringen i 2011. Og sommerens nytilkomne plankeværks-værker holder den fantasifulde skrue i vandet for at byde københavnerne op til deltagelse.
»Byens Hegn handler om at få det bedste ud af en kedelig situation, som jo er, at vi optager mange af de bedste pladser i København med byggeri,« siger Mimi Larsson, projektleder for Byens Hegn.
»Vi har fra starten haft fokus på den interaktive kunst, fordi den type kunst skaber bedre byrum, i og med den indbyder til ophold og deltagelse. Det giver både værdi til dem, der bruger kunsten, såvel som publikum. Og nu kan vi se, at der er flere bud på interaktive projekter, i takt med at Byens Hegns muligheder og koncept er blevet mere udbredt.«
Talelabyrint og åben scene
Ved byggepladsen Aksel Møllers Have står ingeniør-kunstneren George Koutsouris bag Speaking Labyrinth, hvor du opfordres til at tale ind i farverige huller i hegnet. Skjult på bagsiden af de grønne plader er hullerne forbundne med plastikslanger, så det ikke er til at vide, hvor og til hvem, den politiske opsang (eller hvad man nu kunne have lyst til at ytre i hegnet) kommer ud igen.
Lige overfor Det Kongelige Teater på Kongens Nytorv er et 160 m2 stort plankeværksmaleri blevet bagtæppe for friluftscenen Byens Scene – åben for alle, der drømmer om at stå på de skrå brædder. Udformet af kunstneren Mette Rishøj og med sin beliggenhed en spejling og parafrase over den hævdvundne kulturinstitution på pladsen.
Og så er der Stairway midt på Sønder Boulevard, der ligner en farvestrålende 3D-udgave af en detalje fra en surrealistisk Escher-tegning. I vinklen mellem asfalt og grøn træplade knækker en himmelblå trappe i midterrabatten ud for Dannebrogsgade og fortsætter lodret opad, som en syret vision gjort til virkelighed.
Umulig at bestige
Stairway skaber en hel lille plads omkring sig, og den polske kunstner Izabela Boloz forklarer, at hun ganske rigtigt er inspireret af surrealismen i sit værk:
»Jeg tænkte på forbindelsen mellem asfalt og væg, og på det surreelle, og geometriske former, da jeg først begyndte at arbejde med rummet her. Resultatet er en trappe, der er umulig at bestige, og som leger med perspektivet.«
Trappepladsen indbyder både til ophold og leg på værket. Samtidig er stedets karakter som gennemfartszone for cyklende og gående også tænkt ind i installationen, der har et malet, todimensionalt forløb på midten, der snildt giver plads til krydsning på cykel.
»Vi er også en væsentlig platform for byrumseksperimenter, og vi har taget udgangspunkt i, at det her er en transitzone. Og også at her er skatere, så derfor er der sat stålkanter på kasserne,« tilføjer Mimi Larsson.
Smukificering for fjerde gang
»Vi er egentlig ligeglade med at definere, hvad der er kunst. For os handler det udelukkende om, at det, der sker på og ved Byens Hegn, tilfører noget til byrummene. Det er den lokale relevans, der er vores hovedkriterie,« siger Mimi Larsson.
Til august går det omkring Staircase løs med en anden slags lokal inddragelse, når det igen er tid til Smukificering af hele det lange hegn på Sønder Boulevard. For fjerde gang har Byens Hegn i samarbejde med Områdefornyelsen på Vesterbro fået kommunen med på at lukke ned for den kørende trafik langs metrobyggepladsen i en weekend. Så bliver der plads til de omkring 30 kunstnerne fra ind- og udland, som valfarter til hegnet for at lave imponerende store værker på et par dage.
»Det er blevet en hel festivalting efterhånden. De andre år har naboerne og forbipasserende hjulpet kunstnerne med de kæmpe værker og kommet med kaffe,« fortæller Mimi Larsson.