pixel

'Det Hvide Snit' meldt til politet

Det kan koste løbende bøder til boligforeningen 'Det Hvide Snit', hvis rester af hegn langs havnefronten ikke fjernes.

christianshavn, det hvide snit, havnefront

Efter knap ti års kamp mod Københavns Kommune måtte beboerne i 'Det Hvide Snit' på Christianshavn sidste forår erkende, at slaget var tabt.

Boligforeningens indhegning af en 200 meter lang strækning langs havnefronten besværliggjorde den offentlige adgang til området og blev endeligt erklæret ulovlig af Østre Landsret, som påbød dem at fjerne hegnet.

Så det gjorde de — sådan næsten.

For nok blev hegnet fjernet, men hegnspælene står der stadig. Og dén manøvre har nu kostet ejendommen en politianmeldelse fra Københavns Kommune.

Balladen om hegnet

Få almene boligforeninger her i landet har en mere attraktiv adresse end Det Hvide Snit på Christianshavn.

Og lige her ud til havnen mellem Knippelsbro og Inderhavnsbroen har beboerne i mange år kæmpet for at beskytte egne herlighedsværdier fra cyklister, hundeluftere, badegæster og andre, der kunne tænke sig at komme ind og benytte området på måder, som beboerne ikke var begejstrede for.

Derfor har et hegn i hver ende af promenaden langs vandet blokeret for fri adgang til den del af havnefronten, der passerer forbi boligforeningens bygninger, som stammer fra 1978.

Lågerne kunne godt nok åbnes, men hegnet var beklædt med skilte der erklærede, at området bag det var privat, og at "ophold og brug af området er forbeholdt os beboere". Så de fleste afbrød promenaden langs vandet her.

Hegnet blev sat op i 2014, og allerede i starten af 2015 fik beboerforeningen første gang besked på, at det skulle fjernes, da det var i strid med lokalplanen for området fra 2012.

Men det ville de ikke, og da Inderhavnsbroen åbnede i 2016, blev Christianshavns havnefront i stigende grad et populært opholdsareal. Og dét styrkede blot beboernes kamp for at holde området frit for, hvad de så som unødig støj og trafik.

Først forsøgte de sig i byretten og siden i landsretten for at beholde deres hegn. Men med Østre Landsrets endelige afgørelse måtte beboerne smide håndklædet i ringen og acceptere de nye tider. Hegnet var i strid med lokalplanen og skulle fjernes.

Politianmeldt for hegnspæle

Men fjernet blev aldrig de stolper, der holdt hegnet. De står der stadigvæk og indikerer, at man måske bør tænke sig om, inden man bevæger sig ind på området, der ser noget privat ud.

Den 19. april meddelte ejeren Bo-Vita til kommunen, at man var af den opfattelse, at de tilbagestående stolper uden hegnet kan sidestilles med 'pullerter' som ikke direkte forhindrer adgang — og at de derfor kan blive stående.

Dén forklaring køber forvaltningen dog ikke og fastholder, at alle hegnsdele skal fjernes, da de anses for at være en del af den oprindelige og ulovlige hegning.

Og da dét endnu ikke var sket i maj, blev sagen den 18. juni overgivet til Københavns Politi til strafferetlig behandling.

Det kan i sidste ende betyde bødestraf for ikke at efterleve rettens beslutning — og løbende tvangsbøder til forholdet er bragt i orden.

Kampen om havnefronten

Det er boligforeningen Bo-Vita — og ikke Københavns Kommune — der ejer den 200 meter lange strækning ud til vandet. Men det er ganske normalt, at en lokalplan fastsætter, at der skal være offentlig adgang til visse private områder.

Siden boligforeningen tabte kampen om hegnet sidste forår, har de på anden vis forsøgt at afspærre visse arealer på området. Udover de tilbageværende hegnstolper er nye træpæle med stålwirer imellem blevet sat op foran de halvåbne gårde, så adgangen til dem fra promanden er spærret af.

Og derudover er der opsat nye, blå skilte, der fortæller, at de grønne områder og legepladsen er forbeholdt ejendommens beboere, og at hverken hunde eller cyklister har adgang til området.

Sagen er ikke den eneste, hvor der er problemer med at få en privat grundejer til at rette ind efter en lokalplan. Det ser man for tiden f.eks. i sagen om restauranten Noma, hvor flere borgere har klaget over, at restauranten i strid med lokalplanen har afspærret stien langs Stadsgraven på Christianshavn.

Sagen startede i 2018 og er fortsat åben, da Noma med den ene kreative løsning efter den anden forsøger at holde alle andre end restaurantens gæster væk fra stien langs den fredede vold.

Lidt mere samarbejdsvillige var de i SoHo House i den gamle Toldbodbygning på den anden side af Inderhavnen.

Her forhindrede et privat klubkoncept almindelige københavnere i at tage ophold på et aflukket terrasseområde foran huset.

Dét var i strid med lokalplanen om at friholde havnefronten som offentlig promenade, og sagen endte med, at Soho House pænt rettede sig efter politikerne på rådhuset.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

kommentarer

Leif Kindler
Barnligt.
belnurze@gmail.com
Hvem tror folk de er? Tror de, at de købte havnefronten med? Væk med afspærringen

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling