pixel

Vild plan: Byg boliger på taget af Field’s

En ny type modulbyggeri kan bruges til at bygge boliger oven på Ørestads bombastiske shoppingcenter.

ramboell metahuse fields

Området omkring shoppingcenteret Field’s i Ørestad er for mange et skrækeksempel på, hvad der sker, når man funktionsopdeler byen, så folk bor ét sted, arbejder et andet sted og køber ind et tredje sted.

Gader, der store dele af dagen ligger mere eller mindre øde hen. Beboere, der konstant er på vej fra sted til sted og derfor kun har lidt kontakt med deres naboer. Et indkøbsområde præget af banegårdsstemning og kønsløse kædeforrentinger.

Der er ideer nok til, hvordan man løser problemet — blandt andet ved at gøre nybyggerier i området, som den kommende kontorbygning Hub One, mere udadvendte med for eksempel butikker i gadeplan.

Men hvad nu hvis man kunne give selve Field’s en injektion af landsbystemning? Ikke ved at rive det hele ned og begynde forfra, men ved at bygge til og bygge ovenpå.

Et spændende luftkastel

Det kan lyde utopisk, men Rambøll Arkitektur og Byudvikling har en plan: Byg familieboliger med fællesområder på den ubrugte, sydlige del af Field’s’ tag og giv dermed shoppingcenteret en livlig hat af hyggelige lejligheder og lokalt fællesskab.

Planen er undfanget som et eksempel på, hvordan Rambølls nye boligkoncept, MetaBolig, både kan give flere boliger og samtidig føre nye kvaliteter til et allerede bebygget område.

Planen er altså indtil videre kun et luftkastel, som hverken har fået det blå stempel fra Københavns Kommune eller Field’s’ ejere. Men mon ikke ideen om en landsby på toppen af det imposante shoppingcenter kunne få nogle af byens beslutningstagere til i det mindste at spidse ører?

Tanken bag MetaBolig er, at vi med nye familiemønstre har brug for en ny type boliger, der kan tilpasses familiens skiftende behov, når vi for eksempel får børn eller bliver skilt. Man kan for eksempel udvide MetaBoligens areal, flytte vægge og ændre placering af døre og vinduer, efterhånden som behovet opstår.

Samtidig er der et skisma mellem den voksende urbanisering, hvor flere og flere flytter til byerne, og modviljen mod at inddrage hidtidige grønne områder til bygning af nye boliger. Dette løses ved at bruge MetaBoligerne til at fortætte de nuværende byområder ved at bygge dem mellem eller ovenpå allerede eksisterende huse.

Input fra børnefamilier

I sin grundform minder konceptet om de containerboliger, der allerede nu bruges til at løse manglen på ungdomsboliger rundt om i byen: Man har nogle grundmoduler, som så kan sættes sammen, bygges ovenpå hinanden, forbindes med svalegange og tilpasses individuelt.

Udover det foreslåede boligområde på taget af Field’s har Rambøll også udarbejdet planer, der viser hvordan MetaBolig-konceptet kan bruges til at skabe flere boliger og hårdt tiltrængte fællesfaciliteter i boligområdet omkring Nivå Station og ved en karrébebyggelse på Lukretiavej i Valby.

Konceptet er skabt med input fra 38 børnefamilier, der er kommet med deres bud på, hvad der er vigtigst i fremtidens bolig. Det viste sig overraskende nok, at beliggenhed, mulighed for socialt samvær og muligheden for at tilpasse boligen over tid blev vægtet højere end carporte og samtalekøkkener.

Rambøll vil nu afsøge mulighederne for at nå frem til en egentlig udførsel af konceptet.

Byggevirksomheden Scandibyg og  den almene boligforening Bo-Vest har også deltaget i udviklingsarbejdet.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling