Den Store Bademester
Nordhavn skal have et nyt vartegn. En gigantisk figur i træ af en trind Bademester, der kan skubbes i vandet ved en fælles indsats.
Ni meter høj tårner han sig op på Marmormolens spids. Med udsigt til FN Byen, byder han rejsende til hovedstaden ad søvejen velkommen. Han er stærk, solid.
Alligevel er der noget usikkert, ubeslutsomt over ham. Han står med tæerne ud over kanten. Luver lidt. Måske er han ved at samle mod til at hoppe i og bryde de lette krusninger på havnens vandspejl?
Bademesteren, kaldes han. Konstrueret i dele og holdt sammen af en indre mekanik udtænkt af et hold af dygtige ingeniører. Han står som et symbol og en påmindelse om, at i fællesskabet er vi stærkere. For når vi er flere, kan vi mere. Og når vi deler oplevelser med andre, vokser de, fylder mere og lagres som eviggyldige minder sjælen kan lune sig på.
Han bliver konstrueret, så han er koblet til et plateau med en vægt. Og først når en menneskemængde, der vejer præcis det samme som Bademesteren selv, er stimlet sammen på vægten, og havnebassinet er sikret, udløses den indbyggede mekanik. Bademesteren falder i vandet med et højt, sprøjtende plask.
Fælles indsats og jubel
Bademesteren skal være et tilløbsstykke, et udflugtsmål. En attraktion og en udfordring, der giver os lyst til at vise, at vi kan.
Han får os til at tage fat i hende, der går forbi, som vi ikke kender, og spørge om hun vil være med. For tænk hvis hun bærer de udløsende kilo.
Og hvis der er brug for en mere? Så ringer vi til ham, for vi ved, at han er i nærheden, og vi har lyst til at dele forløsningen med lige netop ham.
Mens vi kæmper for at få skovlen under Bademesteren, barndommens magtsymbol og svømmehallens despot, falder vi i snak. Vi griner sammen, vi udfordres sammen og vi håber sammen.
Når han rammer vandet, jubler vi. Giver high-fives og måske en krammer til hende ved siden af. Inden vi småsludrende og opløftede går ned fra plateauet, vinker til vores allierede og begiver os videre ud i hver vores tilværelse — en spektakulær, fælles oplevelse rigere.
Collective creation på flere niveauer
Kunstprojektet er en vision båret af ønsket om en kollektiv skabelsesproces i mere end én forstand. Bademesteren får kun sin dukkert, hvis vi hjælpes ad med at tippe ham ud over kanten. Og kun ved hjælp af samarbejde mellem eksperter kan ideen realiseres.
Men Bademesteren brug for sin ingeniør og sit hold for at få liv. Kreative teknikere, der kan rådgive om konstruktionen af den mekanik, der sænker den over fem ton tunge Bademester i dybet, og hejser ham op igen. Folk der forstår, hvordan man bygger plateauet og kobler og kabler det, så Bademesterens fald og genrejsning udløses.
De indledende beregninger er lavet, og planen er, at skulpturen bygges af flere stykker træ. Efter samme koncept som Brios klassiske sorte hund med de røde ører, Sampo. Det er ham, der falder sammen, når man trykker i bunden af den boks, han står på, og rejser sig igen, når trykket forsvinder.
Men der er behov for flere modeller og løsningsforslag til den tekniske del, så der kan laves et estimeret budget og en projektplan, der kan søges midler på baggrund af.
Er du en ingeniør, der kan bidrage med tekniske ideer til projektets realisering? Kontakt Joachim Høst.
Idémageren
Bag projektet står konceptkunstneren Joachim Høst. Han har altid været fascineret af bygninger, træer og skorstene, der vælter. Men har altid tænkt, at det ville være endnu mere betagende, hvis man kunne rejse dem igen.
Som barn fantaserede Høst og kammeraterne om at skubbe svømmehallens strenge bademester i vandet, og det er i spændingsfeltet mellem fascination og fantasi at ideen om Den store Bademester har taget form.
Med projektet vil Høst minde os om, at vi er individualister i en verden bundet sammen af fælles udfordringer som klima og despotiske ledere.
Men den skabende, forandrende og positive historie om, at vi sammen kan alt, er ved at vågne. Sammenknyttet i alliancer, skaber vi de nødvendige sammenhold, der realiserer visioner og får drømme til at leve.