KP19: Christianshavns fremtid
Nyholm går nye tider i møde, mens Refshaleøen formentlig får lov at være utæmmet til 2031.
Christianshavn må være den bydel i København, der har ændret sig mest igennem tiden.
Siden Christian den Fjerde fik øje på sumpens potentiale i 1617, er Christianshavn blevet bygget op, udvidet og lavet om utallige gange. Da Flådestation Holmen blev nedlagt i 1990´erne, varslede det igen forandringer i Københavns mindste bydel.
Først flyttede kunstskolerne med spirende arkitekter, skuespillere og dansere ud på Frederiksholm. Så byggede en nu afdød skibsreder Operaen på Dokøen, der snart får en ny park som nabo. Og løbende har de både grønne og vandige omgivelser trukket et væld af liebhavere til Holmen.
Papirøen er nu ved at blive forvandlet til nyt boligområde, der også får et spektakulært vandkulturhus — og et hotel og flere boliger er på vej på Arsenaløen.
I de kommende år falder også Forsvarets sidste bastion, Nyholm, og derefter kommer byudviklingen til Refshaleøen.
Nyholm
Nyholm er den lille ø, hvorfra Søværnet — stadig den dag i dag — varsler flagtiderne med en kanonsalut. Det er også her, hvor fregatten Peder Skram, kongeskibet Dannebrog og skoleskibet Georg Stage lægger til. Alle som reminiscenser af en tid for længe siden. Dengang hvor skibe og både befolkede Københavns havn, og hvor Holmen var byens største arbejdsplads.
I mere end 300 år har Nyholm fungeret som orlogsværft og marinestation, men inden for de næste par år flytter Søværnets sidste kadetter fra den lille ø.
Københavns Kommune ser gerne, at kulturarv, områdets historie og militærets bygninger også vil kendetegne Nyholm i fremtiden. Og det ligger da også i kortene, da historiske bygninger og monumenter som Batteriet Sixtus, Mastekranen og Under Kronen vil blive bevaret.
Christianshavns Lokaludvalg har store drømme for området. De ønsker, at Nyholm løfter København op i ”storbyernes superliga i 2025” som et åndehul og et folkeligt oplevelsessted for københavnerne — som Central Park i New York eller Museumsøen i Berlin.
I slutningen af 2020 fremlægger Forsvaret en helhedsplan for den del af øen, der skal bevares. Derefter vil Københavns Kommune gå i gang med at lave lokalplan for området.
Kommunen vil gerne udvikle området sammen med Forsvaret og Kulturministeriet og ønsker, at det sker i en åben proces, hvor offentligheden bliver inddraget.
Forvent derfor at høre meget mere om Nyholm i de kommende år.
Refshaleøen
Kulturen har i de senere år indtaget Refshaleøen. De ikoniske B&W haller inviterer polterabender og vovepelse indenfor i Blocs & Walls klatremekka, mens attraktioner som kunstmuseet Copenhagen Contemporary og madmarkedet Reffen trækker københavnere og turister til det tidligere industriområde.
Sådan bliver det ved nogle år endnu. Indtil videre vil der først ske noget på Refshaleøen efter 2031, da den er udlagt som et såkaldt perspektivområde i Kommuneplan 2019.
Det kan dog ændre sig i de fremtidige kommuneplaner, hvis politikerne kommer på andre tanker.
Indtil da vil skibsværftsøen fra 1870'erne fortsat huse musikere, kunstnere og filmfolk i gamle fabrikker og værkstedsbygninger — og være hjemsted for vilde technofester og musikfestivaler i sommermånederne.
Refshaleøen er en vigtig brik i de langsigtede planer for Københavns udvikling.
Den nye bydel Lynetteholm vil omkranse Refshaleøen på nordøstsiden. Bliver havnetunnellen, som skal forbinde Nordhavn og Amager, til virkelighed, vil den formentlig også komme forbi øen.
Samtidig drømmer nogle politikere også om en metro-havnering med stop på Refshaleøen. I Kommuneplan 2019 indgår idéen i visionerne for fremtidens København.
Det ligger dog alt sammen et godt stykke ude i fremtiden, og indtil de storstilede visioner bliver mere konkrete, er udviklingen af øen sat på hold.
—
Læs om din bydel 2020-24
Amager Vest · Amager Øst · Bispebjerg · Brønshøj-Husum · Christianshavn · Indre By · Kongens Enghave · Nørrebro · Valby · Vanløse · Vesterbro · Østerbro
Få adgang som medlem eller abonnent
Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.
Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.
Allerede medlem? Log ind her!