pixel

Første del af kæmpe­byggeri på Holmen færdigt ved årsskiftet

Corona forsinkede og forandrede stor udbygning af Kuglegårds-komplekset på Arsenaløen. Nu kan første etape af projektet snart slå dørene op.

Trangravshusene

Det er måske nok Papirøen og Operaparken, der er løbet med det meste af opmærksomheden de seneste år. Men der er også godt gang i udviklingen i andre hjørner af Holmen.

Tag bare Arsenaløen umiddelbart sydøst for Papirøen.

Her, hvor mange af Inderhavnens brugere enten går eller cykler forbi, har den aarhusianske ejendomsmatador Mogens de Linde i en årrække været i gang med at opføre et stort, tredelt byggeri i forbindelse med det historiske bygningskompleks Kuglegården, der stammer fra midten af 1700-tallet. 

Og efter blandt andet et coronarelateret benspænd lyder det nu fra selskabet, at man forventer at kunne slå dørene op til første etape af byggeriet, ‘Trangravshusene’, i starten af det nye år.

Proviantgården klar om et år

Den anden, og mest omfattende del af projektet, ‘Proviantgården’, skal efter planen stå færdigt i slutningen af 2025, lyder det fra Mogens de Linde. Tredje og sidste etape, en rekonstruktion af den historiske bygning ‘Lystøndeskuret’, vil blive påbegyndt i løbet af 2025.

Men i første omgang gælder det altså Trangravshusene, der er opkaldt efter kanalen Trangraven, som bygningen ligger ud til.

Skabt til showroom

Der er egentlig tale om én sammenhængende bygning, men navnet er i flertal, fordi det set udefra ligner en række med fem sammenbyggede huse med sadeltage.

Bygningen har en helt åben stueetage med store glaspartier og er dermed selvskrevet til at rumme endnu et af de showrooms for møbel- og designvirksomheder, der i forvejen præger nærområdet.

Også gavlen ud mod vandet i Trangraven består primært af glaspartier, så bygningens lejere kan sidde ved deres skriveborde og kigge over på Christianshavn. 

Udover glas er bygningen beklædt med gule skærmtegl, som groft sagt er mursten der er fladere end normalt og lægges, så de ligesom tagsten skiftevise overlapper hinanden.

Derudover er der blandt andet genbrugt originale jernfliser fra Centralværkstedet i Aarhus — landets ældste, bevarede jernbaneværksted fra 1880 — til beklædning af vindueskarmene.

Der er også anvendt genbrugstegl til flere indvendige skillevægge, og ifølge Mogens de Linde har man så vidt muligt forsøgt at bruge træ fremfor beton til de bærende konstruktioner.

Rekonstrueret træhus

Trangravshusene bliver nybyggeriets ansigt mod resten byen med sin facade vendt mod Christianshavn og sin placering ud til Trangravsvej, der er den primære vejforbindelse til Papirøen og leder videre til det øvrige Christianshavn og over Inderhavnsbroen til Nyhavn. 

Omvendt fremstår Proviantgården, trods sit væsentligt større omfang, en anelse mere diskret på grund af placeringen i den nordlige side af Arsenaløen med ‘blikket’ vendt mod Dokøen.

Proviantgården får et arkitektonisk udtryk, der er meget lig Trangravshusene — med samme type facadebeklædning og åben underetage. Til gengæld vil de øvre etager blive en anelse mere lukkede med høje, smalle vinduespartier og et syvdelt valmtag på toppen.

Et valmtag er et sadeltag, hvor taget også falder ned over gavlene og altså har fald på alle fire sider.  

'Lystøndeskuret' bliver til gengæld helt sit eget, idet det er tænkt som en rekonstruktion af en historisk træbygning, som blev opført i 1920 og nedtaget i 2001.

Det oprindelige 'skur' blev, som navnet antyder, brugt til opbevaring af lystønder og bøjer, men Mogens de Linde forestiller sig, at den genopførte bygning vil være velegnet til café- eller restaurantdrift.

Om dét ender med at blive virkelighed afhænger ikke mindst af interessen for at leje sig ind og sælge kaffe eller smørrebrød fra adressen. Men med det tiltagende liv i området er det nok ikke utænkeligt.   

Hotelplaner blev droppet

Det var oprindeligt planen, at nybyggeriet omkring Kuglegården skulle rumme et hotel i luksusklassen

Men da coronapandemien rullede ind over landet og såede tvivl om rentabiliteten i nye hotelprojekter, sadlede Mogens de Linde om og fik i stedet tilpasset projektet, så de kunne rumme erhvervslokaler.

Udadtil er der dog ikke sket voldsomme ændringer i projektets udformning. 

Mogens de Linde ejer i forvejen hele bygningskomplekset Kuglegården, som byggeselskabet købte af Forsvaret tilbage i 2016 for en kvart milliard kroner. 

I første omgang blev de historiske bygninger i Kuglegårds-komplekset sat i stand, og de er i dag blandt andet udlejet til en række designvirksomheder som Ferm Living, Bolia og Louis Poulsen.

Midt i komplekset ligger et indre grønt gårdrum, hvor man blandt andet kan beskue nogle af de kugler og kanoner, som Flåden tidligere opbevarede på stedet. Og med byggeriet af Trangravshusene og Proviantgården bliver dette gårdrum så at sige ‘afsluttet’, idet bygningerne lukker de hidtil åbne hjørner mod sydvest og nordøst.

Speciale i renovering

Byggeselskabet Mogens de Linde har nærmest specialiseret sig i at opkøbe og istandsætte eller udbygge historiske ejendomme i både København og hjembyen Aarhus. 

I Aarhus stod selskabet for eksempel for renoveringen af DSB’s gamle centralværksted i området øst for Hovedbanegården — et værksted der altså nu har leveret patinerede jernfliser til byggeriet i København.

Og i København lagde selskabet for nylig sidste hånd på renoveringen af Novos Nordisks tidligere hovedsæde på Nordre Fasanvej, kaldet Jacobsens Hvide Fabrik.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling