pixel

Når du ser på grønt, støjer det mindre

Dansk studie viser nye veje til at blive generet mindre af byens støj.

Kongens Have

Hvis du har udsigt til natur, oplever du dine omgivelser som mindre støjende, end hvis du kigger ud på en travl vej eller jernbane — også selv om støjniveauet er præcis det samme.

Sådan lyder den opsigtsvækkende konklusion på en ny undersøgelse foretaget på Aarhus Universitet.

De nu nyslåede ingeniører Elisabeth Granzow Larsen og Christina Poulsen optog både støj fra byen og 360-graders video af den slags man bruger til virtual reality

Derefter blev i alt 61 testpersoner placeret i virtuelle lejligheder, hvor de fik både et VR-headset og høretelefoner på. På den måde bliver oplevelsen af at være et andet sted næsten komplet.

Det lydniveau, som testpersonerne blev udsat for, var hele tiden det samme, men visuelt skiftede udsigten gennem vinduerne nu mellem veje, bygninger, togbaner og en park.  

De to ingeniører kunne herefter kortlægge, hvordan testpersonerne subjektivt oplevede lydniveauet i høretelefonerne, og konklusionen var klar:

»Et flertal mener, at lyden opleves lavere, når man kigger på noget grønt i forhold til at have udsigt til trafik,« siger Elizabeth Granzow Larsen.

Vores syn og hørelse kan altså spille sammen lidt på samme måde, som lugte påvirker vores smagsoplevelser.

Men hvad kan man bruge dén viden til, når vi designer vores byer?

»Generelt medfører naturudsigt, at folk oplever lyden af bystøj lavere, og den betragtning er værd at tage med, når man opfører nybyggeri,« siger Granzow Larsen, og hun fortsætter:

»Hvor skal man placere vinduerne, således at man ser mest muligt natur? Når man bygger nyt i en storby, kan man jo oftest ikke undgå bystøj. Men man kan imødekomme problemet ved en holistisk tilgang til byplanlægning.«

Sådan blev undersøgelsen lavet

  • På to lokaliteter i Aarhus har de to civilingeniører optaget 360 graders video og lyd.
  • Herefter udviklede de et VR-miljø med i alt seks værelser — tre værelser pr. lokalitet.
  • For hver lokalitet var der ét værelse med udsigt til natur, ét med udsigt til bygninger og ét med udsigt til det, der primært genererede baggrundsstøjen — biler eller tog.
  • I alt 61 testpersoner oplevede derefter alle seks værelser i vilkårlig rækkefølge.
  • På hver lokalitet hørte testpersonerne den lyd, der blev optaget på lokaliteten, uanset udsigten.
  • Testpersonerne kendte ikke til hensigten med undersøgelsen.
  • Hver testperson fik fem minutter i hvert scenarie, hvor de kunne bevæge sig rundt, flytte ting rundt i lejligheden, kigge ud af vinduet, etc. Dét blev gjort for at man i hvert scenarie kunne nå at føle sig til rette i omgivelserne og danne sig et indtryk.
  • Efter hvert scenarie blev testpersonerne spurgt ind til hvordan de oplevede lydniveauet.
  • Undersøgelsen er den første af sin slags, hvor man kobler VR med optagelser af by- og lydbillede for at undersøge lydoplevelsen i boliger.

 

Emner

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

læservision
København
Nyuddannet arkitekt vil skabe et "pensionat for træerne" på Langelinie og langs resten af havnen. Genbrug af ældre træer er nemlig billigere og kan bevare byens større træer.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling