Mere lys på gaden i dårligt vejr
Selv om solen er oppe, er der ikke nødvendigvis ret lyst på gaden i København. Det vil en relæ-rennæsance nu hjælpe på.
Har du også lagt mærke til det?
At hvis skyerne ligger tungt og mørkt over dronningens København, så kan det være ret svært at se, hvor man egentlig cykler eller går — også selv om solen på papiret er stået op, et sted omme bag det tykke tæppe af kondenseret vand?
Hvis ja, så er der en god grund til det — bortset fra at vintersolen på disse breddegrader ikke hører til de skarpeste.
I tidligere tider har Københavns Kommune benyttet sig af såkaldte skumringsrelæer. Sådan nogle måler, hvor meget naturligt lys der rent faktisk ankommer på gadeplan. På overskyede og regnfulde dage kan det som bekendt føles som ganske lidt.
Byens gadebelysning blev tidligere styret af disse relæer. Hvis Solen rent teknisk var dukket op over horisonten, men det stadig var mørk på gaden, ja så forblev gadelyset tændt.
Seancen gentog sig om eftermiddagen. Hvis det allerede føltes som tusmørke klokken 15, ja så sørgede relæerne for, at lyset tændte, uanset at Solen ikke var gået ned endnu.
Men i dag kommer en stor del af byens gadebelysning ikke længere fra glødepærer, men fra LED-pærer. Og de nye pærer er ikke kompatible med de gamle relæer.
Forbindelse til 1.000 skabe
Derfor har lyset i København i efterhånden nogle år alene været styret af, hvornår Solen dukker op over, eller forsvinder under, horisonten — og ikke af hvor meget lys der rent faktisk når frem til dig på gaden.
Og fordi vejret her i efteråret var ekstra vådt og mørkt, har Københavns Kommune også modtaget ekstra mange klager over den mørke morgen- og eftermiddagsby.
På rådhuset har man dog i noget tid arbejdet på at finde penge til at opgradere de gamle relæer, så de kan fungere med LED-pærer. Og nu kan arbejdet endelig gå i gang.
I alt tre nye relæer vil blive installeret, og de skal så efterfølgende kobles sammen med de el-skabe, der fordeler strøm ud til gadelamperne.
Jacob Bülow fra Teknik- og Miljøforvaltningen forklarer:
”Siden vi udskiftede den gamle gadebelysning, har vi forsøgt at finde midler til at få implementeret nye skumringsrelæer. Nu er det lykkedes, og vi har bedt vores driftspartner om at sætte i gang så hurtigt som muligt. Det er en større operation, hvor skumringsrelæerne skal kobles sammen med de næsten 1000 tændskabe, som forbinder gadebelysningen på tværs af byen, så det er desværre ikke noget, der sker fra den ene dag til den anden.”
Bülow regner med, at arbejdet vil være færdigt til foråret — altså når der igen er mindre behov for kunstigt lys. Men så kan man glæde sig til, at man nemmere kan finde til og fra hjem, arbejde og skole, når Kong Vinter næste gang lægger sit mørke vattæppe over byens tag og tårne.
Få adgang som medlem eller abonnent
Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.
Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.
Allerede medlem? Log ind her!