Refshaleøen har fået en flydende miniby
Seks container-husbåde på række langs kajen rummer 72 studieboliger.
Kort inden ankomsten til madmarkedet Reffen ligger de og skvulper i havnebassinet mellem to moler: en grå, en blå, en mørkeblå, en lyseblå, en grøn og en turkis. I alt seks urban riggers bygget af skibscontainere.
Til sammen udgør de hel lille studieby på vandet med plads til op mod 90 faste indbyggere under uddannelse i sine 72 boliger.
En Urban Rigger er nemlig ny slags flydende boligblok med 12 små lejligheder, der trods det ydmyge byggemateriale er både højteknologiske og stjernearkitekttegnede.
Husbådskonceptet er således udtænkt af Bjarke Ingels Group (BIG), der på en betonponton stabler ni ombyggede containere som store stål-legoklodser i en toetagers stjerneform.
Hver studiehybel er på 23 eller 30 kvadratmeter med eget bad og køkken og deles om den fælles gård og tagterrasse samt undervandskælder med depotrum, fitness og vaskeri — se mere her.
Opmærksomme københavnere kender i forvejen den første prototype, som i tre år har vist sig frem som en 600 tons tung løsning på byens store mangel på studieboliger — først skiftende steder i havnen og siden med fast plads ved kajen på Refshalevej, hvor de fem efterfølgere nu har sluttet sig til og må blive liggende de næste 10 år.
Nu kun til leje
De nytilkomne urban riggers er bygget i ubrugte cortenstål-containere og let opgraderede ud fra erfaringene med fortroppen.
Og så er de kun til leje, i modsætning til den forlængst udsolgte prototype, der kræver køb af en anpart på mellem 950.000 -1.250.000 kroner hos den lokale christianshavner-ejendomsmægler til gengæld for en husleje på 3.000 kroner.
De 60 nye rigger-lejligheder koster i stedet fra godt 7.000 kroner op til 10.000 om måneden for de største og mest delevenlige med mest ugeneret havneløbsudsigt.
De står helt indflytningsklar i løbet af efteråret, og ansøgningen om en flydende container-bolig er åben på Urban Riggers hjemmeside.
Midlertidig ungdomsopbevaring
Urban Rigger-byens 10-årige opholdstilladelse på Refshaleøen er kommet i stand efter at en ny planlov har gjort det lovligt at opføre midlertidige ungdomsboliger i for eksempel containere på tomme grunde i byernes perspektivområder.
Københavns perspektivområder er de dele af hovedstaden, hvor den permanente byudvikling stadig først er planlagt til et godt stykke ude i fremtiden – som Refshaleøen, der tidligst skal bebygges fra 2027.
Men boligerne må så også kun bebos af studerende og kan altså maksimalt stå i 10 år, så i 2029 skal container-husbådene sejles videre til en ny placering.
Den flydende studieby er det andet container-projekt på Refshaleøens holme efter CPH Village I ved nabobassinet, der består af 88 toværelses delelejligheder oppe på land.
Få adgang som medlem eller abonnent
Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.
Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.
Allerede medlem? Log ind her!