pixel

Kongekunst anno 2010

Normalt hænger de på MoMA og Louisiana, men nu har 10 af landets mest ­markante samtidskunstnere også fundet vej til de kongelige gemakker.

kbh magasin

Fakta

Frederik den 8.s palæ
Frederik den 8.s palæ har åbent for ­publikum frem til 30. maj. Derefter flytter kronprinsparret ind.

Restaureringen af palæet har taget ­6 år og har kostet 163,5 mio. kr.
Kunstudsmykningen har kostet i alt 22 mio. kr. og er finansieret af Realdania der også har deltaget i udviklingen af idéen om "integreret kunst".

Kronprinsparret har personligt valgt kunstnerne med rådgivning fra bl.a. Louisianas direktør, Poul Erik Tøjner, og galleriejer Mikael Andersen.

Kronprinsparret var ikke tilfreds med John Kørners oprindelige kunstværk, så hans næste version venter p.t. på godkendelse inden offentliggørelse.

Signe Guttormsen har stået for belægningen af palæets nye tagterasse som der endnu ikke var billeder af pga. ’vinterdanmark’.

Det er ikke just Kathrine Ærtebjergs fabelagtige eventyrunivers eller Olafur Eliassons alternative installationer man forventer at møde når man besøger et dansk slot. Man har ligesom vænnet sig til at alvorlige portrætter af forgange forfædre og en god omgang guldornamentering er normen på de kanter.

I forbindelse med en gennemgribende renovering af Frederik den 8.s Palæ på Amalienborg, hvor kronprinsesse Mary og kronprins Frederik snart flytter ind, har 10 af landets bedste samtidskunstnere udsmykket palæet med installationer, væg- og loftsmalerier der er integreret i selve bygningen.

Hvad der umiddelbart kan opfattes som et frisk og tiltrængt kunstnerisk pust i de kongelige gemakker, er i virkeligheden et hop tilbage mod en gammel tradition.

Historisk set har det, siden ægypterne gik amok med hieroglyffer på deres pyramider, været kutyme at integrere kunst i arkitekturen. Ja, man kunne nærmest ikke lave en bygning uden den fik klasket en statue på toppen, et maleri i loftet eller en frise langs væggen.

Men da modernismen i 1900-tallet gjorde sit indtog med slagsange om rene linjer og funktionalitet, blev kunstudsmykninger pludselig henvist til skammekrogen. ”Ornament er forbrydelse”, lød mottoet med ét, men nu vil kongehuset altså genoplive en gammel tradition.

Nysgerrige kan opleve kunstværkerne og den øvrige renovering frem til 30. maj hvor palæet er åbent for offentligheden. OPDATERING 1. juniFrede og Mary bestormes Åbningsperioden forlænget.

MortenSchelde_TE.jpg

04__HKH_Kronprinsessens_arbejdsrum_RF.jpg

Erik_A_Frandsen2_TorbenEskerod.jpg

Tal_R_TE.jpg

Eskekath_TE_0.jpg

Kaspar_Bonnen_TE.jpg

Kathrine_Aertebjerg_TE.jpg

Olafur_Eliasson_TE_NY.jpg

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling