Bagt med Lennarts kærlighed
Der er altid en historie at fortælle i Rantzausgade, og mange af dem får du i bager/caféen Nordisk Brødhus.
Nordisk Brødhus
Rantzausgade 58, Kbh N
Åbent alle dage (undtagen mandag) fra klokken 8 – 18, eller til der ikke er mere brød.
nordiskbrdhus.dk virker ikke endnu, men Lennart er ret aktiv på Facebook
Det er efterhånden en velkendt kliché, bagt med kærlighed, men hos Lennart og familien hos Nordisk Brødhus tror man virkelig på det. Her handler troværdighed ikke kun om hundrede procent økologiske principper, men også om hele nærmiljøet i Rantzausgade. Brødhuset startede engros, men folk kunne lide duften fra bageriet, så de bankede på og plagede om at købe brød.
”Så jeg købte hele biksen og startede helt fra nul igen. Nu er det gaden og dens folk, der bestemmer vores dagligdag, det er ret sejt,” siger bagermester Lennart Ribers. Og fortæller videre om hverdagens små mirakler ved hårdt arbejde, hvordan butikkens leverandører alle er hans venner, foruden historier om gadens skæve eksistenser og de mange stamkunder.
Klodser med kunderne
Den store lyse butik er både rå og hyggelig i sit åbne miljø af café og bageri. Den flotte stenovn fylder godt og hygger godt i forlokalet. Et gammelt træbord med Madam Blå-kulør lyser op dækket af en barkbakke med smagsprøver, en fletkurv med boller, et stort fad med croissanter og et lille bundt gule blomster i sylteglas. Samt en pengekasse, der står pivåben.
”Nærheden og tilliden vil altid være vigtigst. Folk køber på klods, men de kommer altid og betaler. Vi vil være hundrede procent autentiske og i øjenhøjde med vores kunder”, fastslår Lennart, imens han hilser på en ny kunde: Brian med bajeren, der spørger efter en mælkekasse, fordi han er træt af at sidde på trappestenen. Han får også en croissant med.
Bramfri bagervisioner
Han kommer da helt sikkert igen en dag, ligesom pigerne fra skolen, Per Præst fra Brorsons Kirke lige overfor, og bedstefaren med barnebarnet, der begge elsker hindbærsnitterne.
Men der er også dem, der ikke kommer igen, for Lennart er ganske bramfri omkring sine bagervisioner. Han er ikke bleg for at henvise folk til andre bagere eller tage en snak om, hvorfor han for eksempel ikke laver tebirkes, fravælger fingerposer til at tage varerne, eller har bagt for få rugbrød den dag.
Man ved ikke på forhånd, hvad der er på hylderne og i fadene hos Nordisk Brødhus. Kun at det er økologi hele vejen igennem, og helst fra mindre producenter nøje udvalgt af Lennart eller vennerne i branchen. Som Arne, der laver den mest fabelagtige most, Patrick og hans prima Just Coffee, Ølsnedkeren længere ned ad gaden, eller familien bag Skærtoft Mølle, som Lennart kærligt beskriver som at komme hjem til sine bedsteforældre.
Kvaliteten kommer først, og Lennart elsker at eksperimentere, så der bliver bagt efter smag og behag. Og med kærlighed. Efter samme princip er café-menuen: Enkel og smagfuld. Brunch/frokost-platten består udover brødkurv af blødkogt æg, Fanø-skinke, ost, smør, marmelade, æblemost, kage og kaffe/te.
Beholdningen bestemmer lukketiden
”Det er vigtigt for os, at alt er autentisk og økologisk, og på et tidspunkt finder folk ud af, at vi laver alting fra bunden – brød, kager, smør, ost, marmelade. Vi bager 105-110 brød om dagen, og løber vi tør klokken 14, så lukker vi. For man kan jo ikke være økologisk, hvis man har spild. Så tager jeg det gerne med et smil, hvis folk brokker sig,” siger Lennart og serverer en skøn ostemad med lækker kaffe til.
Dagens knap så hemmelige brødingrediens er Ølsnedkerens maltkrummer, som kunderne får en historie om, når de spørger til dagens brød. De fleste takker nej til at smage krummerne, men de sætter tydeligt pris på Lennarts rappe replikker og anti-jante attitude.
Han lægger heller ikke skjul på jydesjælen og den barske ungdom – fra kriminalitet i Ribe til kokkeuddannelse i London – som har rustet ham til at springe ud som selvstændig bagermester. I et lokalmiljø, hvor iværksætterånden hyldes og som han siger:
”Vi har friheden til at være dem, vi er, og vi vil ikke sættes i bås."