pixel

Elefantportens nye nabo er diskret men fuld af detaljer

Lejlighedsblokken med den måske fornemmeste placering i Carlsberg Byen føjer fortid og nutid sammen.

elefantporten boliger

Bygningsværker findes ikke meget mere ikoniske end Elefantporten, såvel på Carlsberg som i hele København. Så hvis man vil bygge noget nyt klos op ad den, skal tungen holdes lige i munden for at leve op til naboen, uden at selv at løbe med opmærksomheden.

For Theodora Hus ligger løsningen i detaljen – nærmere betegnet det skræddersyede mønstermurværk, der giver facaden en varieret tegltekstur hele turen rundt om den nyopførte lejlighedsblok på Ny Carlsberg Vej.

Fra gadeplan og opefter bliver de specialfremstillede, buede teglstens mønstre til glat mur i en glidende overgang.

Det giver et klart nutidigt udtryk, men i materialer og skala tilpasset de industrihistoriske omgivelser og med direkte inspiration fra de mange forskellige typer murværk, som kan spottes på facaderne af de bevarede gamle dele af Carlsberg Byen inde blandt alle byggefelterne til nye erhvervsdomiciler og himmelhøje boligtårne.

Zoomer man lidt ud, kan Theodora Hus dermed på godt og ondt også ses som en 15.500 etagemeter stor udkrystalisering af den overordnede ambition for hele den transformerende bryggerigrund: at ville være et moderne kvarter og en særlig historisk lomme på en og samme tid.

Mødes i porten

De fire granitelefanters nye nabo er tegnet af den københavnske tegnestue Adept – der i hovedstaden er bedst kendt for det forvoksende legehus KU.BE i Flintholm – og opført af udviklingsselskabet bag Carlsberg Byen.

Det er ikke kun i ånden, men også fysisk, at Theodora Hus føjer nyt og gammelt sammen. For den østlige længe tættest Elefantporten udgøres af den historiske bygning Gærkælderen, og dens gamle fredede murværk møder de nye mursten igennem selve porten.

Efter en gennemgribende omdannelse rummer den originale del af byggeriet nu erhvervslokaler, mens den nyopførte del består af boliger med flere butikslokaler mod veje og pladser. De 58 lejligheder fås fra 2-7 værelser og i op til to etager, de fleste med altaner og en stor håndfuld af dem med tagterrasse.

På indersiden omkring gårdrummet skifter facaden kontrastfuldt til lyse farver påsat et geometrisk mønster af lister, der med tiden vil begrønnes af klatreplanter. Kigger man nærmere på de perforerede grønne metalporte derind, er de udmykket med grafiske motiver fra Gærkælderens historie.

Theodora og farmor

Brygger Carl Jacobsen opførte Elefantporten i 1901 som ny adgangsport fra Valby-siden, og han satte selvfølgelig sin husarkitekt Vilhelm Dahlerup på opgaven.

Dahlerup var en af de helt store bybyggere i 1800-tallets København, som foruden Glyptoteket og det meste af Ny Carlsberg stod for arvestykker som Det Kongelige Teater, Statens Museum for Kunst og Søpavillonen.

Elefanterne, som bærer et vandtårn på ryggene, symboliserer Carl Jacobsens fire børn – herunder ældstedatteren Theodora.

Lige over for det nye hus, opkaldt efter hende, ligger Laura Hus, opkaldt efter hendes farmor.

Den mørkere og væsentligt mindre genbo er kommet til på den fornemme placering ved porten med et par års forspring, men er også gået både diskret og detaljeret til opgaven med udgangspunkt i murværket.

Teglfacadens variation og relief er på Laura Hus designet af Årstidernes Arkitekter. 

De 2.800 etagemeter er multifunktionelt indrettet med café-lokale og showroom til gaden, kontorer på de mellemste etager og fire lejligheder øverst.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling