Rødovres nye rådhus holder det simpelt
Rødovre Rådhus' nye administrative bygning henter inspiration fra Arne Jacobsens præg på lokalområdet
Der er gang i den i Rødovre. I hvert fald på byudviklingsfronten.
En stribe udviklingsområder er de senere år kommet til i den lille vestegnskommune med omkring 40.000 indbyggere ved indkørslen til København.
Ved det nye boligkvarter Irma-byen, højhusprojektet Rødovre Port og ved Rødovre Centret er kraner og maskiner i fuld gang med — eller på vej til — at ændre byens karakter.
Samme kraner og maskiner er også på vej til Bykernen — et område omkring det fredede Arne Jacobsen-tegnede Rødovre Rådhus og den tilhørende Rådhuspladsen.
Nu har Rødovre Kommune ovenpå en arkitektkonkurrence besluttet, at det bliver tegnestuen WERK, der skal tegne en ny, stor rådhus-tilbygning der bliver døbt Kernehuset.
Formålet er at samle flere funktioner under ét tag og skabe bedre sammenhæng i området, der byder på flere fredede bygninger fra velfærdsstatens spæde start i 1950'erne.
Kernehuset skal rumme de administrative og borgerrettede arbejdspladser, der lige nu ligger spredt ud på flere adresser. Det eksisterende og fredede rådhus skal fortsat være rådhus og rumme den besluttende forsamling.
Ny-modernistisk rådhus
For med egne ord at bygge videre på Arne Jacobsens modernistiske streger har Werk satset på det enkle udtryk.
Tegnestuen beskriver den 8.000 m2 store administrationsbygning som et "enkelt, poetisk og virkningsfyldt" hus, der skal indskrive sig naturligt i områdets "smukke, stramme og kulturhistoriske omgivelser".
Det nye rådhus forbindes med det gamle gennem en underjordisk forbindelse, og den omkringliggende begrønning er i planerne trukket så langt op mod huset som muligt for at give den to til fem etager høje, simple bygning et pagode-lignende udtryk.
Samtidig forsøger tegnestuen at invitere borgerne indenfor — og altså ikke kun i bureaukratisk øjemed, som man kunne forvente af et borgerrettet, offentligt hus. For at inddrage bylivet får Rødovre-borgerne adgang til et nyt udstillingsområde og foreningslokaler i den del af bygningen, der vender ud mod Rådhuspladsen.
Ud over det nye rådhus får Bykernen også et hovedstrøg med ny café og musikskole.
Særlig dommerkomité
Det er ikke kun selve vinderprojektet, der har forsøgt at være inkluderende. Det har beslutningsprocessen også.
Normalt står det lille, magtfulde Økonomiudvalg i Rødovre Kommune for at udpege vinderen af en arkitektkonkurrence, der har kommunen som bygherre.
Denne gang valgte kommunen i stedet at give ordet til et særligt bedømmelsesudvalg, hvor alle seks folkevalgte partier var repræsenteret — uanset deres størrelse. Sammen med tre eksterne fagdommere stod de for vinderkåringen.
Opførelsen af projektet skal efter planen sendes i udbud næste år, og går alt som smurt, kan borgere, politikere og embedsfolk kaste sig over de nye lokaler fra 2025.
Det eksisterende, fredede rådhus blev tegnet af Arne Jacobsen og opført mellem 1954 og 56. Siden bidrog den verdenskendte arkitekt med et bibliotek og en boligblok tæt ved.
Som med andre af hans bygninger stod han ikke blot for den ydre arkitektur, men tegnede også flere af husets møbler og tekstiler. Rådhuset er især kendt for sin trappe og sit 'City Hall'-ur, hvis design siden er blevet populært som vægur.
Få adgang som medlem eller abonnent
Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.
Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.
Allerede medlem? Log ind her!