115 meter vedtaget: Posttårnene bliver Københavns højeste
Nu bliver mega-projektet på Postgrunden i hjertet af byen til virkelighed.
I løbet af 2018 bliver Københavns store udtjente postterminal lige bag Hovedbanegården revet ned, og senest i 2023 vil den være udskiftet med en hel stribe af runde højhuse skudt op langs togsporene.
Det er nu endegyldigt, efter at politikerne i Borgerrepræsentationen på årets sidste møde for sidste gang har stemt om og vedtaget det nyopførte business district med masser af kontorer, hotellejligheder og udsigtsboliger på Postgrunden lige i hjertet af hovedstaden.
Højhus-kvarterets blikfang er en familie af syv tårne med samme cirkulære udformning og varierende højder:
Fra 28 meter op til 93 meter og så de 115 meter, der bliver Københavns højeste bygning – 10 meter højere end Rådhustårnet og Domus Vista. Rekorden forventes dog at være kortvarig, da Carlsberg Byen har varslet et 120 meters højhus midt i 2020'erne.
Mellem sig får posttårnene offentlige pladser, byhaver og promenader som forbindelseslinier på kryds og tværs til den omkringliggende by, ind og ud mellem nye kontorkarréer langs gaderne i kanten af Postgrunden.
I alt op til 180.000 kvadratmeters byggeri, med godt en femtedel reserveret til boliger, er dermed på vej på Postgrunden, hvor næsten 5.000 arbejdsplader ventes at rykke ind. Det betyder også 1.500 parkeringspladser i kældrene under tårnene.
Dream Team med pensionsmilliarder
Bag det omdiskuterede mega-projekt står pensionsselskabet Danica, efter at PostNord har forladt byen og flyttet sorteringen af breve og pakker til Taastrup.
Det er grundens store massive betonbygning, Københavns Postcenter fra 1979, der skal jævnes med jorden, mens det gamle fornemme posthovedsæde, Centralpostbygningen fra 1912, overlever – solgt fra til genbrug som hotel.
Til at genopfinde resten af trekanten mellem Bernstorffsgade, Carsten Niebuhrs Gade og banegraven har Danica Ejendomme afsat op mod 5 milliarder kroner og hyret et regulært københavnsk dream team anført af Gehl Architects (dog kun i de indlende faser af projektet) og Lundgaard og Tranberg Arkitekter.
Jan Gehl er internationalt anerkendt som lidt af en bylivsguru med sine principper for at skabe liv mellem byers bygninger. Og Lene Tranberg har tegnet en stribe af Københavns mest roste nyere huse, som Postgrundens nærmeste nabo SEB Bank foruden Skuespilhuset, Tietgenkollegiet og senest Axel Towers.
Tophat på tårnene
Stjernearkitekternes forholdsvis slanke tårne og investorens løfter om at åbne den tillukkede postgrund op med grønne øer og aktive stueetager er dog ikke gledet helt automatisk igennem hos Københavns Kommune.
Undervejs er flere skitseforslag blevet nedstemt, fordi projektet var for stort i omfang og for massivt i udtryk. Så Danica har blandt andet skåret tre posttårne fra, gjort resten smallere og højere, samt hugget domicilkarréerne op i mindre bidder.
Til det sidste blev der stillet spørgsmålstegn ved især 115 meters tårnet, fordi dets aftenskygge når helt over til Islands Brygge om sommeren. Men det politiske flertal har altså besluttet, at det er til at leve med, at en smal skygge vil bevæge sig langs Havneparken en halv time tidligere end før.
I den endelige lokalplan for Postgrunden er der samtidig blevet lagt ekstra vægt på, at højhusenes toppe skal have særlig arkitektonisk opmærksomhed. Alle posttårnene afsluttes med forskellige varianter af et design, der til forveksling ligner en tophat, når facaden trækkes tilbage hele vejen rundt øverst oppe og giver plads til beplantede tagterrasser.
Storbank og serveringsliv
De syv runde tårne beklædes med en kombination af glas og metal og kommer til at stå spredt langs baneterrænet inderst på Postgrunden.
To af dem, ét til kontorer og ét til almennyttige boliger, bliver 28 meter høje. De fem egentlige højhuse bliver på 52 meter (servicelejligheder), 54 meter (boliger), 67 meter (boliger), 94 meter (servicelejligheder) og altså den nye københavnerrekord 115 meter (boliger). Diameteren bliver på alle syv posttårne mellem 23-25 meter.
På grundens yderside mod Bernstorffsgade opføres de fleste af kontorkvadratmeterne i et par store karréer med overdækkede atrier og en gangbro imellem. Selvom det endnu ikke er gjort officielt, er det nærmest en offentlig hemmelighed, at det er Danicas moderselskab Danske Bank, der skal bo der, når storbanken flytter ud af sin bankby-i-byen bag Kongens Nytorv.
Langs togbanen foran posttårnene skal en grøn promenade forvandle en af Københavns historiske bagsider til en ny forside, der binder området sammen fra Hovedbanen til Kalvebod Brygge. Og mellem tårnene og kontorkarréerne fordeles seks forskellige varianter af pladser og byhaver, hvoraf de tre største i areal svarer til henholdsvis Amagertorv, Bopa Plads og Skt. Hans Torv.
Mest omfangsrig bliver ankomstområdet kaldet kulturaksen, som kan bruges til større og mindre events. Pladsen udformes som en lang rampe og trappe mellem hotellet i den gamle Centralpostbygning og de nye domiciler.
Andre steder indrettes legepladser, mere tilbagetrukne og rolige haver, eller torve med udeserveringsliv. Alle posttårne og bygninger skal være åbne og udadvendte i gadeplan med fortrinsvis serveringssteder på Postgrundens inderside og butikker ud mod byen.
Følg byggeriet på Postgrundens projektside her på Magasinet KBH.
Få adgang som medlem eller abonnent
Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.
Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.
Allerede medlem? Log ind her!