Det blæser op om posttårnene
10 tårne i op til 115 meters højde skal skyde op på postgrunden i hjertet af København. Måske, for multimilliard-projektet har stort drama-potentiale.
Bag Hovedbanegården ligger Københavns Postcenter og synger på allersidste vers. Sorteringen af breve og pakker foregår fremover ude i Taastrup, og den store massive betonbygning fra 1979, bedre kendt som Postterminalen, skal jævnes med jorden og erstattes af et helt nybygget business district lige i hjertet af det centrale København.
PostNord solgte sidste år hele det 40.000 kvadratmeter store område til Danica Pension, der sammen med en af verdens største investeringsfonde Blackrock vil poste op mod 5 milliarder kroner i at genopfinde trekanten mellem Bernstorffsgade, Carsten Niebuhrs Gade og banegraven. Nærmere betegnet med en lang ny domicilbygning på "ydersiden" på Bernstorffsgade og så bag ved den, langs togsporene, hele 10 runde tårne i op til rekordhøjden 115 meter.
I skitseforslaget til Københavns Kommune gøres der meget ud af, hvordan den tidligere aflukkede postgrund bliver åbnet op for hele byen med promenader, cykelstrøg og en serie af forskelligartede pladser og lommeparker mellem bygningerne. Men ikke så overraskende er politikerne og især nabogrupperne meget fokuserede på højhusene, og projektet bliver kritiseret for at rive en gammel mur mod byen ned kun for bygge en ny og mere fancy afskærmning.
I de to første forsøg er det da heller ikke lykkedes postgrundens nye ejere at få stemt skitseprojektet igennem de indledende kommunale manøvrer, så skitsen kan videudvikles og danne grundlag for en egentlig lokalplan. Det vender vi tilbage til, først lidt mere om selve forslaget.
Dream teamet og de 10 posttårne
Til at udforme de i alt 125.000 etagemeters hoteller, kontorer og boliger med arbejdstitlen Posten har Danica hyret et regulært københavnsk dream team anført af Gehl Architects og Lundgaard & Tranberg Arkitekter.
Jan Gehl er internationalt anerkendt som lidt af en bylivsguru med sine principper for at skabe liv mellem byers bygninger. Lundgaard & Tranberg har tegnet en stribe af Københavns mest roste nyere huse, som Skuespilhuset, Tietgenkollegiet og postgrundens nabo SEB Bank, og aktuelt står de allerede bag meget markante projekter som Axel Towers og Statens Naturhistoriske Museum.
Posten er ikke en færdiglagt plan med et detaljeret design, men stadig en startredegørelse, der skitserer projektets volumen og overordnede principper. Groft sagt viser den altså, hvor posttårnene skal stå og hvor meget de skal fylde, men ikke præcis hvordan de skal se ud.
Det foreslås, at de alle skal være runde og forholdsvis slanke med en bredde på op til 22 meter. De syv spredes langs baneterrænet, her i blandt de to højhushoteller, der for alvor stiger til vejrs med deres 94 og 115 meter – det vil blive Københavns højeste bygning, hvis ikke andre projekter når at overhale indenom.
Rundt omkring dem planlægges fem mindre søskende på 67 meter (boliger), 52 meter (hotel), 40 meter (boliger), 34 meter (boliger) og 28 meter (erhverv). Dertil kommer tre yderligere kontortårne på 70, 58 og 46 meter, der placeres i gårdrummet i domicil-karréen langs Bernstorffsgade, så den samlede posttårnbestand ender på 10 styks.
Den venlige kæmpe
Det er altså den store domcil-bebyggelse, der skal huse langt størstedelen af Postens kontorer. Og selv om det ikke er endeligt meldt ud, er det nærmest en offentlig hemmelighed, at det er pensionskassens moderselskab Danske Bank, der skal bo der.
Den langstrakte og 42 meter høje facade skal opbrydes, så den tilpasser sig længden af de omgivende karréer. Den skal fremstå åben og varieret med store venlige glaspartier i stueetagen, som trækkes lidt tilbage for at skabe plads til en grøn buffer mod Bernstorffsgade med træer, ophold og cykelparkering.
Aktive stueetager er et gennemgående princip for alle Postens tårne og bygninger, med fortrinsvis serveringssteder på områdets inderside og fortrinsvis butikker udadtil mod den omgivende by.
Mellem bygningerne og på facaderne planlægges en såkaldt begrønningsgrad på 35% – til sammenligning har den meget roste nabo-bebyggelse SEB Bank på sin forplads træer og planter svarende til en begrønningsgrad på 10%.
Promenader og københavnerliv
Langs togbanen foran posttårnene skal en grøn promenade forvandle en af Københavns historiske bagsider til en ny forside, der binder området sammen fra Hovedbanen til Kalvebod Brygge.
Mellem tårnene fordeles der ud over fem-seks forskellige varianter af pladser og byhaver, hvoraf de tre største i areal svarer til henholdsvis Amagertorv, Bopa Plads og Skt. Hans Torv.
Mest omfangsrig bliver den såkaldte kulturakse, en lang rampe og trappe på siden af domicilet, der fører ned mod Glyptoteket og som Postens ankomstområde kan bruges til større og mindre events.
Andre steder er der gjort plads til legepladser, til mere tilbagetrukne og rolige haver, og til folkelige pladser med udeserveringsliv og glade dage.
Tredje gang måske lykkens gang
En ting er imidlertid arkitekternes visioner om at skabe et livligt business-kvarter, og investornes løfter om at tilføje mellem 5.ooo-1o.000 arbejdspladser. Noget andet er, at få lov til at bygge det.
Det nuværende skitseforslag er det andet i rækken. Det første forslag blev afvist af kommunes teknik- og miljøudvalg for at være for stort i omfang og for massivt i udtryk – i god tråd med borgerprotesterne, der især kommer fra boligkarréen i Bernstorffsgade lige overfor det kommende domicil.
Småkontroversielt er skitse nummmer to ikke mindre i etagemeter, men har i stedet fået flere, smallere og ikke mindst højere posttårne (de højeste var oprindeligt sat til 105 og 80 meter). Det var dog nok til at vende stemningen i teknik- og miljøudvalget, troede man. For det politiske flertal i byens styre er stadig så smalt, at der kun skulle et sygdomsafbud til at give stemmelighed og dermed afvise Posten for anden gang.
Ad stemmetekniske omveje skal hele Borgerrepræsentationen derfor nu tage stilling til forslaget på deres næste møde den 22. september. Også denne gang forventes Posten at få den forjættede tommelfinger op til gå videre i processen.
Men altså med så smalt et flertal, at der over de kommende år er lagt i kakkelovnen til et københavnsk byplanlægningsdrama, der har potentiale til at måle sig med dem om krystal-højhusene på Krøyers Plads og Tivoli-hotellet på Rådhuspladsen. Der som bekendt aldrig blev til noget.
Opdatering 23. september: Startredegørelsen blev godkendt i tredje forsøg – se de nye fremtidstegninger af Postgrunden her
Få adgang som medlem eller abonnent
Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.
Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.
Allerede medlem? Log ind her!