Østerbros centrale torv skal åbnes op mod byen
'Østerfælled Torv' skal være grønnere og mere åbent — og et kommende nybyggeri kan potentielt rette op på fortidens synder.
Det er over 30 år siden, at Østerbrogades Kasserne lukkede og i stedet blev til bolig- og handelsområdet Østerfælled Torv.
Kasernefortiden hænger dog stadig ved — og ikke kun i form af det charmerende indgangsparti og de røde murstensbygninger.
Den tidligere status som et lukket område er i dag også lidt af en klods om benet på torvet, der med sin placering ellers har potentiale til at blive et handelsmæssigt omdrejningspunkt for det centrale Østerbro.
Men nu skal potentialet indfries.
Isoleret område med gold plads
Området, der udover butikker og lejligheder også huser teateret Republique, isolerer sig i dag lidt fra resten af bydelen med mure og lukkede bygningsfacader ud mod Østerbrogade og Gunnar Nu Hansens Plads.
Og inde på selve området er en meget stor, og relativt tom, central plads med til at skabe en gold stemning af urban ødemark.
Men over de kommende tre år skal Østerfælled Torv nu gennemgå en forvandlingsproces, der ikke bare skal åbne området mere op, men også invitere mere variation og natur ind bag de tidligere kasernemure.
Nye forbindelser og mere grønt
Det er småt med konkrete detaljer om det samlede projekt, men det omfatter i første omgang, at murene omkring torvet bogstavelig talt bliver gennembrudt af nye forbindelseveje. Naturligvis med en vis nænsomhed, så de historiske værdier ikke går helt tabt.
Indenfor murene skal der efter planen anlægges små, grønne lommeparker, og den nuværende, ensartede belægning skal erstattes med blandt andet plantebede og opholdsområder med bænke.
De skal indbyde til, at man slår sig ned i stedet for at skynde sig videre, som mange vil vælge at gøre i dag.
Transformering og nybyggeri
Det er ACT Architects, som slår stregerne til projektet, der udover ovennævnte tiltag også omfatter en transformering af det etagebyggeri fra 90’erne, som i dag flankerer torvets vestlige side. Bygningen, der i dag rummer forretninger i stueetagen, skal omdannes til fremover at huse kontorer og boliger.
Derudover skal der på selve torvet opføres en ny bygning med en grundplan på cirka 500 kvadratmeter — godt halvt så stort som en håndboldbane.
Det fremgår ikke af de foreløbige tanker, præcis hvor på pladsen dette nybyggeri skal opføres, eller hvordan det skal se ud. Men det bliver vi formentlig klogere på senest i tredje kvartal af 2025, hvor embedsværket i Københavns Kommune vil være klar med et forslag til en lokalplan for området.
Den overordnede plan er indtil videre, at forvandlingen af Østerfælled Torv skal være fuldført i 2028.
Ulovlig nedrivning i 90'erne
De eksisterende, historiske bygninger på Østerfælled Torv blev oprindelig opført som en del af Østerfælled Kaserne i 1896-1898. Bygningerne i nybarok stil var tegnet af Eugen Jørgensen, som blandt andet også stod bag den markante karrébygning på hjørnet af Gammel Mønt og Christian IX’s Gade i Indre By.
Stedet fungerede blandt andet som kaserne for garderhusarerne, indtil Forsvarsakademiet flyttede ind i 1970’erne.
I 1993 solgte Forsvaret området til Pædagogernes Pensionskasse (PBU), som stadig ejer det i dag.
I forbindelse med PBU’s udvikling af den tidligere kaserne blev størstedelen af de oprindelige bygninger i områdets vestlige ende revet ned. I den forbindelse måtte PBU indkassere en bøde på 50.000 kroner, da man var gået i gang med at nedrive kasernens tidligere fægtehal, før vurderingen af dens bevaringsværdi var færdig.
De nedrevne bygninger blev erstattet af moderne boligbyggerier, som i dag fremstår temmelig generiske og 90’er-agtige ved siden af Eugen Jørgensens tilbageværende bygninger.
Og det er altså det mest synlige af disse 90’er-byggerier, som i forbindelse med fornyelsen af Østerfælled Torv skal transformeres — og muligvis endda helt eller delvist gemmes væk bag det planlagte nybyggeri.
Dermed er lagt i kakkelovnen til, at fornyelsesprojektet ikke bare kommer til at åbne og begrønne Østerfælled Torv, men også vil rette en smule op på nogle af fortidens synder.
De kreative kræfter bag projektet — ACT — svinger i øvrigt netop i denne tid også taktstokken over et andet Østerbro-projekt: Et endog meget stort boligbyggeri på Bryggervangen.
Få adgang som medlem eller abonnent
Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.
Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.
Allerede medlem? Log ind her!
kommentarer