Ørestad skal have en (billig) kirke
Det er noget helt andet end de sædvanlige boligblokke, der skal snart skal have plads i Ørestad. Men budgettet er behersket.
Hvor meget nybygget kirke får man for mindre end 70 millioner kroner med tanke på, hvad det koster at købe en grund og opføre nyt byggeri i Københavns hyperaktive ekspansion?
Dét finder man snart ud af i Ørestad, for i udbyggerkvarteret på Kalvebod Fælled er der blevet udskrevet en arkitektkonkurrence for en helt nybygget bygning at være sammen med Herren i.
Om man kan nå decideret guddommelig arkitektur på budgettet er nok tvivlsomt, men i det mindste kan man med rette forvente en opgradering af de nuværende forhold.
Ørestads troende må nemlig i dag lytte til prædikener og spise oblater i et hjørnelokale nederst i boligbyggeriet 8-tallet. Og godt nok har man fået hængt et stort kors op på den ene betonvæg, men katedralske er omgivelserne ikke helt.
Det vil Københavns Stift dog altså lave om på, og derfor vil man nu have i alt fem bud på et low-budget Guds Hus anno det 21. århundrede. Det oplyser branchemediet Licitationen.
Ingen gargoiler
Man er selvfølgelig godt klar over, at man ikke får gotiske gargoiler og renæssance-mosaikker, når budgettet ikke er større, end det er. Ja, faktisk er man så bevidst om begrænsningerne, at der ikke er krav om hverken klokketårn eller kapel på den første version af byggeriet. Designet af den nye kirke skal blot gøre plads til, at de eventuelt kan tilføjes senere.
Men alligevel er det et kriterie for kåringen af vinderen, at den nye bygning i Ørestad skal have en "sikker" identifikation som kirke.
Man vil dog kunne tilgive fremtidens forbipasserende på Richard Mortensens Vej i Ørestad Syd, hvis de eventuelt skulle blive lidt i tvivl, når de kigger ind ad vinduerne.
Ørestads sognepræst Rikke Weissfeld forklarer nemlig til Licitationen, at kirken skal have plads til både "cross-yoga" og "mindfulness-gudstjeneste" — uden nærmere definition. Den skal "have alt det en kirke skal have — og mere til," siger Weissfeld.
Om Apostlen Paulus også var til cross-yoga, kan ingen nok svare på. Men den måske vigtigste fadder til den kristne kirke var efter sigende en beskeden telt-mager, inden han begyndte at sprede Jesus' ord. Så en regulær bygning med mure, tag og vægge vil nok være alt tilstrækkeligt til liturgisk accept — også selv om den skulle komme til at mangle et ellers historisk centralt element som et klokketårn.
To af fem på plads
Når enterprise-budgettet for kirken ikke er større, end det er, hænger det ikke mindst sammen med, at efterspørgsel efter kristen service er svindende i hovedstaden.
Godt nok er Islands Brygge Sogn — som Ørestad hører til — et af landets største med 35.000 medlemmer. Men kun cirka 55% af københavnerne er i dag medlemmer af Folkekirken, og trenden er konsekvent nedadgående. For kun seks år siden var tallet over 60%, og i 2002 var det stadig over 70%.
Derfor kommer der færre og færre kroner ind i kirkeskat til Københavns Stift.
To af de fem arkitekter der skal deltage i konkurrencen om designet af den nye kirke er allerede blevet udpeget.
Dorte Mandrup er den første, der har fået en invitation — hendes tegnestue står i København blandt andet bag planen for den nye Ikea City og Mineralvandshuset i Carlsberg.
Reiulf Ramstadt Arkitekter vil også samle blyanten op i et team med landskabsarkitekterne hos Marianne Levinsen. Ramstadt er et ubeskrevet blad i København, mens Levinsen har tegnet blandt andet pladsen foran K.B. Hallen.
—
Rettelse
En tidligere version af artiklen angav, at enterprisesummen (budgettet for selve opførslen) er godt 8 millioner kroner. Det var forkert. Det er kontrakten med totalrådgiveren (en arkitekt der også får til opgave at lede byggeriet), der har denne værdi. Det samlede budget for hele arbejdet med kirken er 77,8 mio. kroner. Artiklen er rettet.
Få adgang som medlem eller abonnent
Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.
Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.
Allerede medlem? Log ind her!
kommentarer