Amager Fælled: Byens upopulæreste byggeplan flyttes 500 meter
Fælledens forkæmpere kan grine med det ene øje og græde med det andet.
Strandengen er reddet, men Lærkesletten er tabt. For den kontroversielle sidste etape af Ørestad skal stadig bygges på Amager Fælled, men skifter placering til en mindre sårbar del af det omstridte naturområde.
Det har det politiske flertal i Københavns Kommune nu aftalt, efter at byens mest upopulære byggeplan, Ørestad Fælled Kvarter, har været sparket til hjørne i et års tid af nye undersøgelser og forhandlinger.
Dermed bevares netop den særlige bid af fælleden, der er erklæret som Københavns sidste oprindelige stykke natur. Mens en menneskeskabt bid af fælleden lige ved siden af i stedet inddrages til at opføre det forkætrede boligkvarter, der skal give en forventet indtjening på et par milliarder kroner til afdrag på metrogælden.
Ligesom Strandengen er et stednavn, som protestbevægelsen Amager Fælleds Venner har indført i det københavnske ordforråd, er Lærkesletten også en helt ny og uofficel betegnelse for nabobyggefeltet. Campingarealet, er det hidtil mere prosaisk blevet kaldt.
Der ligger i dag et vandrehjem, som i den nye politiske aftale inddrages sammen med i alt 12 af Amager Fælleds 318 hektar til ca. 2.000 boliger, hvoraf 500 skal være almene.
Den oprindelige plan for Ørestad Fælled Kvarter på Strandengen fyldte 18 hektar og talte 2.400 boliger. For at få regnestykket til at gå op, er der i aftalen derfor også inddraget flere ekstra mindre grunde i nærheden: Ved Fiskerihavnen lige syd for Sjællandsbroen til 64.500 m2 boligbyggeri, ved Selinevej langs Amagermotorvejen til 81.000 m2 erhvervsbyggeri, foruden 20.000 m2 erhverv i Ørestad City.
Se mere om den oprindelige masterplan for Ørestad Fælled Kvarter på Strandengen
Menneskabt placering
Ørestad Fælled Kvarter (oprindeligt navngivet Amager Fælled Kvarter) er den fjerde og sidste del af Ørestad (efter Ørestad Nord, Ørestad City og Ørestad Syd) og har siden 1990'erne været planlagt til hjørnet af Ørestad Boulevard og Vejlands Allé. Derfor er Strandengen foran Bella Center ikke fredet og har allerede sin egen metrostation, Sundby.
Campingarealet, eller Lærkesletten, ligger altså lige ved siden af – men er godt 500 meter længere fra metrostoppet. Her omkring vandrehjemmet ved Vejlands Allé havde kommunen egentlig besluttet at anlægge en campingplads.
Området er inddæmmet og fungerede som losseplads indtil det blev dækket til i 1974 og har derfor ikke den samme særlige biodiversitet som mange tusinde år gamle Strandengen. Ikke desto mindre er Campingarealet i modsætning til Strandengen faktisk fredet, kun med dispensation til den nu droppede campingplads.
Det var et forslag i ellevte time om at overveje Campingarealet som alternativ placering, der fik det politiske flertal bag et Ørestad Fælled Kvarter på Strandengen til at smuldre op til kommunalvalget i 2017. Og det har siden lignet en storfavorit, selvom flere andre potentielle placeringer på og udenfor Amager Fælled også er blevet undersøgt i mellemtiden.
Ikke længe til 2021
Selvom Amager Fælleds Venner må grine med det ene øje og græde med det andet, er kampen dog langt fra slut for den største folkelige protestbevægelse længe set i Hovedstaden. For bulldozerne er ikke lige om hjørnet.
Først skal landspolitikerne gå med til at bytte om på de fredede dele af Amager Fælled, hvilket reelt betyder, at loven om Ørestad skal ændres. Dernæst skal hele lokalplansarbejdet startes forfra, herunder selve den arkitektoniske udforming af masterplanen for boligbyggeriet.
Og der er som bekendt allerede kommunalvalg igen i 2021.
Aftalen om den nye placering er indgået som en del af årets budgetforhandlinger i Københavns Kommune mellem Socialdemokratiet, Radikale, SF, Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance – Enhedslisten og Alternativet står udenfor.