Rigets nye fløj er (næsten) parat til patienter
234 meter lang, zigzag-formet og af ypperste internationale klasse.
Det er en af de konstruktioner, der har været så længe undervejs, at den allerede føles som en gammelkendt del af byen. Men færdiggørelsen af Rigshospitalets nye avancerede behandlingsbygning har trukket ud og trukket ud, og selvom Dronningen nu har været forbi og klippe den røde snor, så må dem, det hele handler om – patienterne – lige vente lidt endnu.
Først til marts flytter 1.500 hospitalsmedarbejdere fra 12 klinikker over i Nordfløjen og tager den i brug efter seks års byggeri forlænget af blandt andet flere af hinanden uafhængige vandskader, en tvist med entreprenøren, håndværkermangel og en ekstra udbygning af udbygningen undervejs.
Til gengæld venter ikke kun et arkitektonisk løft af Riget, der i sin nuværende form er mellem 40-50 år gammelt, men også en gennemgribende funktionel fornyelse af landets i forvejen største og mest specialiserede sygehus. En udvidelse af højeste internationale standard, der skal understøtte hospitalets status som et flagskib inden for sundhedsvæsenet.
Nordfløjen er indrettet til komplicerede operationer i for eksempel hjerne, nerver og øjne og bliver også hjemsted for kirurgerne, der tager sig af cancer, brandsår, knogler og led.
I alt er der 33 højteknologiske operationsstuer foruden 209 sengestuer (heraf 196 enestuer med eget bad og toilet), et intensivafsnit til neurologiske patienter, to røngtenrum og ti scannere – som det første hospital i verden har Nordfløjen blandt andet en MR-scanner placeret imellem to operationsstuer, så hjernepatienter kan scannes undervejs i operationen.
Tælles ambulatorier, kontorer, konferenceområder og omklædning med bliver det til 2.110 forskellige rum i hospitalsfløjens ca. 65.000 etagemeter. De sidste 10.000 af dem ligger dog i den undervejs tilføjede ekstra etape, der først forventes taget i brug i løbet af sommeren.
Zigzag, vindeltrapper og gangbro
Nordfløjen måler 234 meter langs med kanten til Fælledparken. Den er 57 meter bred og varierer i højden fra tre etager mod Blegdamsvej til otte etager i den modsatte ende, der når 36 meter op.
Den er udformet som en serie store V’er, der zigzagger hen over et tværgående strøg. Det giver nærhed mellem afdelingerne og korte gåafstande for personalet, samt masser af lysindfald til glæde for patienterne og elregningen. Rummene er fleksible og kan for eksempel hurtigt ændres fra sengestue til behandlingsrum, og de ligger i forlængelse af hinanden, så de kan bruges af forskellige afdelinger, hvis behovet opstår.
De indre forbindelseslinier udgøres af ti elevatorer og otte trapper, heriblandt to glasmosaik-udsmykkede vindeltrapper. En gangbro sørger for den videre forbindelse til de eksisterende dele af Riget – der også kan nås med rørpost, når prøver lynhurtigt skal sendes til analyse.
Ligesom højden mod Blegdamsvej matcher de klassiske karréer på den anden side af vejen, er også Nordfløjens facade i glas og lys natursten tilpasset omgivelserne og vinklet, så den delvist skaber skygge for sig selv.
Nu er det børnenes tur
Designet er udtænkt af tegnestuen 3XN med Link Arkitektur (tidligere Aarhus Arkitekterne) som totalrådgiver og i samarbejde med Sweco (tidligere Grontmij), tyske Nickl & Partner og landskabsarkitekterne Kristine Jensens Tegnestue.
Det samme team står i forvejen bag Rigshospitalet nyere parkeringshus og patienthotellet, der ligeledes har lyse natursten i zigzaggende linjer. Det hele er nemlig et samlet projekt med et budget på 1,85 mia. kroner (inden forsinkelserne).
3XN er også hovedarkitekt på det store kommende børneafsnit BørneRiget, der udformes som to kæmpehænder i hospitalområdets modsatte hjørne ved Nørre Allé og forventes opført mellem 2021-25.
Få adgang som medlem eller abonnent
Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.
Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.
Allerede medlem? Log ind her!