BørneRiget bliver forsinket og flere millioner kroner dyrere
Tidsplanen for byggeriet af Rigshospitalets afsnit for de allermindste skrider med et år. Samtidig bliver regningen 291 millioner kr. større.
Egentlig var det meningen, at det kommende BørneRiget — også kendt under det mere officielle navn "Mary Elisabeths Hospital" — skulle være klar til at modtage patienter i 2025. Men åbningen bliver forsinket med minimum et år. Nu regner man med at slå dørene op i sommeren 2026.
Samtidig bliver regningen for byggeriet 291 millioner kroner dyrere, end hvad der først var budgetteret med. Det fortæller bygherren for projektet — Center for Ejendomme under Region Hovedstaden.
Det er blandt andet globale forsinkelser i forsyningskæderne — en eftervirkning fra COVID-19-pandemien — samt Ruslands nuværende krig mod Ukraine, der er årsag til længere leveringstider på byggematerialer, heriblandt ukrainsk stål.
Og det presser prisen opad på byggematerialer.
Sammen med højere energipriser og manglen på kvalificeret arbejdskraft har det skabt en situation, hvor Center for Ejendomme har fundet det nødvendigt at forhøje byggebudgettet markant — og altså udskyde åbningen med et år. Budgetforhøjelsen blev godkendt af Regionsrådet den 19. april.
Ifølge planen bliver sidste del af byggeriet nu afsluttet i maj 2025. Herefter skal BørneRiget igennem en test og afprøvningsperiode — og gennemgå flere kliniske afprøvninger — inden man kan tage imod første patient i 2026.
Andre også forsinket
BørneRiget har været under forberedelse siden 2016, og første spadestik blev taget i april 2021, og det er ikke det eneste danske hospitalsbyggeri, der nu bliver forsinket på grund af globale omstændigheder.
I Region Sjælland blev politikerne præsenteret for en ligeledes solid ekstraregning på 187 millioner kroner i forbindelse med byggeriet af en ny sengebygning ved akutsygehuset i Nykøbing Falster. Byggeriet er derfor sat på pause i foreløbigt ét år. Og i Nordjylland er opførelsen af Nyt Aalborg Universitetshospital forsinket nok engang.
Alt under ét tag
Når det kommende BørneRiget i København åbner, vil byggeriet brede sig over 17.900 m2 og rumme 179 enestuer, 79 ambulatorier og 15 operationsstuer.
Region Hovedstadens vision er at skabe verdens bedste hospital for børn og deres pårørende. Intet mindre.
Den nye bygning bliver udformet som to kæmpehænder med to gange fem udstrakte fingre — som for at bløde de kliniske hospitalssnit op, som i børnehøjde kan virke skræmmende og fjendtlige.
Udover hospitalsfunktion får BørneRiget også et patienthotel, så børnene kan have både mor, far og eventuelt søskende med sig under indlæggelsen. Dermed samler det kommende hospitalsafsnit alt, der involverer behandlingen af de yngste i vores samfund, under ét tag.
Dagslys skal bidrage til helingen
Det er 3XN arkitekter og Arkitema, der står bag bygningen, og de har taget udgangspunkt i tanken om, at dagslyset skal nå helt ind i midten af bygningen. Dagslys er — ifølge arkitekterne selv — den vigtigste faktor indenfor helende arkitektur.
De op til otte etager høje bygninger bliver derfor beklædt i et lodret mønster af gulv-til-loft vinduer, og finger-designet sikrer udsigt ud over København fra alle sengestuer. I hver fingerspids bliver der indrettet grønne terrasser, "fantasiområder", legeområder og rolige kroge med opholdspladser.
Få adgang som medlem eller abonnent
Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.
Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.
Allerede medlem? Log ind her!
ingen stor overaskelse, det følger som ,nævnt i pengestrømmen på de øvrige hospitaler, eneste positive, her er byggherren følger projektet bedre. en på de øvrige.
i mange år har man, kunne bygge hospitaler, så vidt jeg ved uden de store problemmer . selvfølgelig er, der herlev 1 , måske også RASK i køge, der nok også har haft sine vanskeligheder